Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,nejspíš se už budu opakovat,ale jsem tu dnes poprvé a nechce se mi hledat,jestli jste to tu už řešily
Mám 10 měsíců po porodu a v září jsem dostala první menstruaci.Jak je to s cyklem,když ještě stále kojím?Jak je to s pravidelností?Už mám 2 týdny zpoždění,tak nevím,jestli se mám znepokojovat.Používáme kondom,takže těhu snad nehrozí,ale stejně o tom dost přemýšlím,jestli se něco neděje.Děkuji za rady a zkušenosti.
Ahoj, jsem na tom úplně stejně. Včera 10m po porodu. Menzes sem tam (zatím 3×) a absolutně nevypočitatelně. Taky používáme kondom, takže v klidu. Teda aspoň já jsem ![]()
Po porodu chvili trva nez je MS v normalu, takze bych se neznepokojovala. Ja zase mela po porodu ms kazdych 14 dni…trvalo to asi pul roku nez se to srovnalo a pak jsem otehotnela (planovane). Po druhem porodu jsem diky nekojeni hned brala antikoncepci, takze to bylo jak hodinky.
Terik
Jo jo, tahle diskuze tu už minimálně jednou byla
, tak se budu taky opakovat.
Po prvním porodu jsem začala menstruovat po 9 týdnech a ikdyž mi doktorka říkala, že ji můžu mít nepravidelnou, menstruovala jsem pravidelně.
Po druhém porodu jsem začala menstruovat po roce a čtvrt, ikdyž jsem také kojila a také jsem ji měla celkem pravidelnou.
Já jsem tu toto téma taky nedávno hledala, ale myslím nenašla…taky jsem měla obavy - MS je tedy strašně nepravidelná - zatím 3× od porodu a to za 42 a 36dní
Ale asi je to normální, když se kojí, tak je to dle intenzity kojení, podle mě, rozházené - což mě tedy docela štve, protože se ani nedá určit teoreticky plodné a neplodné dny…
Tak ja jsem mela prvni menstruaci po trech mesisich - a pak jsem ji mela asi dva mesice temer vzornou tedy po 28 dnech, pak jsem ji mela asi 3× po sesti tydnech a ted po roce jsem ji opet mela po mesici, ale jiz kojim jen 2× denne.
Ja bych se tim neznepokojpvala kazdy to ma jinak.
Verveve
Těch diskuzí je tu opravdu přehršel
http://emimino.cz/modules.php?…
víc myslím nemá cenu
.
Jsem 3 a půl měsíce po porodu,plně kojím a dnes jsem začla slabě špinit,jak dlouho to poprvé trvá?Jak jsem četla pravidelnost žádná ![]()
Já to poprví dostala, co jsem začala brát antinu, a pak asi půl 4 měsícenic, Pak sjem musela vysadit a přestala jsem. Teď jsem to dostala asi 8 měsíců po porodu a ted mam zase zpoždění, ale stále dost kojím a chránims e akorát gelem, taklže snad bude spolehlivej, mam nevýhodu, že otěhtnim hndka.To špinění může bejt bud z práčků a když ne, tak by to měla ostat, jinak ybch asi navštívila gyndařku. TJá ted na svý dby čekam jak smilování, jsem jak puberták…ale po 1 porodu jsem byla přesná, jen teď to je děs. Uvidíem, co udělá 3 porod, ještě jedno mimi chci
Takže bud v klidu a nestrachuj se, ono se to srovná až 3 měsíce po úplnym odstavením a mě to kojení fakt baví. I když vidim, jak moj mlíko miluje 3 letej synek, musim mu odstříkávat po 9 měsích mam až půl litru přebytek mlíka. Občas až 800 ml, což je fakt síla. Ndělam nic jinýho než kojim a nebo odsávam, když odsávam míň okamžitě se mi dělá zánět. Takže nemam jinou možnost ![]()
Zdravím,
mám asi dost hloupou otázku, ale potřebuju se zeptat zkušenějších ![]()
Mám dceru, 30.6. jí bude rok a půl, kterou stále kojím. Když jí byl rok a kousek (letos v lednu), z ničeho nic přestala chtít kojit a trvalo to asi týden. Pak se zase vrátila do,,starých kolejí", jen s tím rozdílem, že noční kojení se eliminovalo na 1× okolo půl 6 ráno.
Od porodu jsem dostala první menstruaci až po roce a cca měsíci, tedy letos v únoru a myslím, že ta týdenní pauza v kojení tomu přispěla. Další MS přišla po 6 týdnech, ale jinak byla normální, a další (v dubnu) už po měsíci a normálně dlouhá. Z toho jsem předpokládala, že se srovnala a bude chodit po tom měsíci (okolo 20.), ale v květnu nic, vůbec nepřišla. Udělala jsem si těhotenský test a byl negativní. Za týden jsem zkusila další test, opět nic. A tak přišel červen a včera odpoledne jsem lehce špinila, fakt maličko, tak jsem myslela, že konečně přijde MS, ale tím špiněním to zase ustalo a až na večerní bolesti v podbřišku, se nic nedělo. Tak nevím, čím to může být? Je možné, že mi kojení takhle hází s cyklem? Antikoncepci neberu.
Omlouvám se za román.
Dámy, mě třebas bolel podbřišek měsíc po porodu, křeče, jako bych to měla dostat, ale nic. pak jsem to dostala ten druhý měsíc, ale měla jsem to pak rozházené kvůli práškům pro kojící maminky, žádný menzes, jen nepravidelné špinění. doktor řekl, že tyhle prášky můžu brát, i když přestanu kojit, tak jsem dobrala ještě jedno balení, ale vadilo mi, že nemám menzes. protože antikoncepce není na sto procent a já jinak nevěděla, jak poznám, jestli náhodou nejsem v tom zase (ani nevím, zda kdybych otěhotněla třebas teď, automaticky to nedostala, nebo by mi to ty prášky ovlivňovaly a tudíž by se menstruace dostavila i tak, víte některá?), tak jsem si udělala těhu test. negativní. už nějakou dobu beru jinou antikoncepci a teprve teď se mi to začíná pořádně srovnávat do normálu. a to dlouho nekojím a od porodu mám skoro 14 měsíců. hold to záleží na těle, jak se rozjede do starých kolejí, nebo já nevím. jedna známá měla měsíčky i přes kojení od začátku, druhá to měla až po ukončení kojení, jiná to měla rozházené a srovnávalo se jí to postupně, i když kojila, a já to měla takto. tohle bude asi individuální záležitost.
sice kondom, ale stát se může cokoli, příroda je nevyzpytatelná, a tak pro duševní klid si udělej test. jinak si ale myslím, že kojení, sexuální život, stres, strava i prášky různého druhu (ne jen anti-baby-pilulky) mohou rozladit cyklus.
@Verda 111 píše:
Já to poprví dostala, co jsem začala brát antinu, a pak asi půl 4 měsícenic, Pak sjem musela vysadit a přestala jsem. Teď jsem to dostala asi 8 měsíců po porodu a ted mam zase zpoždění, ale stále dost kojím a chránims e akorát gelem, taklže snad bude spolehlivej, mam nevýhodu, že otěhtnim hndka.To špinění může bejt bud z práčků a když ne, tak by to měla ostat, jinak ybch asi navštívila gyndařku. TJá ted na svý dby čekam jak smilování, jsem jak puberták…ale po 1 porodu jsem byla přesná, jen teď to je děs. Uvidíem, co udělá 3 porod, ještě jedno mimi chciTakže bud v klidu a nestrachuj se, ono se to srovná až 3 měsíce po úplnym odstavením a mě to kojení fakt baví. I když vidim, jak moj mlíko miluje 3 letej synek, musim mu odstříkávat po 9 měsích mam až půl litru přebytek mlíka. Občas až 800 ml, což je fakt síla. Ndělam nic jinýho než kojim a nebo odsávam, když odsávam míň okamžitě se mi dělá zánět. Takže nemam jinou možnost
jéé, co já bych dala tenkrát za kojení!!! brala jsem na anemii železo, takže to ovlivnilo chuť i barvu mlíka a malej to nechtěl. a byl začátek června a v takovém prý teplém období se dělá spíše takové vodové mléko, protože, dle našeho pediatra, má mimi víc žízeň než hlad, jenomže to malému nestačilo, tak jsme sáhli po sunaru, zkoušela jsem pořád odsávat a dávat prso malému, ale on nechtěl a já moc mléka ze sebe nevydojila
mateřské je lepší než nějaké sušené z krabice, ale nic se nedalo dělat. buďte rády, že kojíte. ono i v noci je to lehčí, mně se tak nechtělo vstávat a dělat mu sunar, ale z něho prďolka vyrdžel dýl spát aspoň. ![]()
Maminky, chtela bych se zeptat, zda kdyz se dostavi menstruace tak jestli se da dale kojit nnebo menstruace zpusobi ze se prestane mleko tvorit. Jsem necely pul rok po porodu a rada bych kojila dal. Dekuji za reakce