měření bazální tělesné teploty

2
8.6.06 15:57

měření bazální tělesné teploty

Ahoj holky,
potřebovala bych maličko poradit. S přítelem se již 6 měsíců snažíme o mimi, ale zatím bez úspěchu. Již několik cyklů si měřím bazální teplotu (v pochvě, rtuťovým teploměrem, ráno než v stanu z postele), ale bojím se, že u mě ovulace vůbec neprobíhá :cry: Po menstruaci mám teplotu hodně vysokou cca 36,8 a pořád tak divne kolísá (jako na horské dráze). Má některá z vás s takto vysokou teplotou zkušenost? Všude se píše, že by teplota po menstruaci měla být nižší cca do 36,6 a po ovulaci stoupnout cca na 36,8. Předem vám všem moc děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1858
8.6.06 16:11

Ahojky, v první půlce cyklu má být teplota nižší, po ovulaci má stoupnout o 0,2 až 0,3 buď skokem nebo postupně a důležitý je, aby nahoře zůstala. Těsně před menstruací má zase klesnout. Já mám před ovu 36,5 - 36,6, po ovu postupně stoupne až třeba na 37,1. Někdo má teploty celkově vyšší někdo nižší. Snad jsem ti aspoň trochu pomohla. Míša

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2518
8.6.06 17:02

Zkus se zaregistrovat na nějakém serveru, kde se BT sleduje. Třeba na www.fertilityfriend.com a uvidíš, jestli máš OVU nebo ne. Já s tím také měla problémy, a tam mi to vždy krásně vypočítalo, takže jsem další měsíc věděla, kdy OVU čekat.
Jen ten měsíc, kdy jsem otěhotněla, mi ji fertility nevypočítalo. Je to záhada :roll:
Držím Ti moc palečky!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5525
8.6.06 17:25

nebo jestli mas radsi nemcinu tak na www.wunschkinder.net
v pochve byva teplota vyssi, tim bych se nejak nezatezovala… spis za;ezi na tom, jak vypada celkovy tvar…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26856
8.6.06 18:31

Ty grafíky jsou super, fertility mám taky vyzkoušené. Na tvém místě bych vzala přehled BT všech cyklů, kdy jsi ji měřila, a ukázala ho gynDr. On pozná, jestli u tebe dochází k OVU nebo ne. A pokud ne, tak by ti měl pomoct už po půlročním snažení. Držím pěstičky na miminko :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
8.6.06 20:22

ahoj :D jojo, ty grafy jsou vyborne, ale chtela jsem se zeptat vsech, Cim to merite?? Ja to totiz merim digitalem, asi bych se zblaznila cekat 5 minut, a jeste k tomu bych musela mit nastaveneho druheho budika.
Jinak jak psala Zdeni, neni ani dulezite jak vysokou mas teplotu, jako to, jake jsou mezi tim rozdily :wink:
Tak drzim palce do mereni :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5525
8.6.06 20:26

nikdus ja merila ze zacatku rtutakem, ale vypadaval mi z pusy, protoze jsem u toho usinala :) ,tak jsem ho nahradila digitalem i kdyz je min spolehlivej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
8.6.06 20:31

Zdeni, proc myslis, ze je min spolehlivej? Ja uz jsem to taky slysela, ale porad nechapu proc?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5525
8.6.06 20:34

asi je to zpusobem mereni… myslim, ze je zalozenej na principu polovodicu…ale nevim to presne…jo a taky ze kdyz dochazeji baterky, tak to meri hausnumera a nepoznas to…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
8.6.06 20:37

8O 8O 8O :lol: :lol: :lol: ale vis urcite, ze to nemas z Cimrmanu??? Ty polovodice??? :lol: :lol: :lol:
No jo, ale ty baterky neco vydrzi. vetsinou ti u toho sviti ta znacka, ze mas slabe baterie. No to je jedno, ale jedno vim urcite, ze rtutovym bych uz merit nemohla, to se mi vzdycky zdalo tech 5 minut nekonecnych. :x :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5525
8.6.06 20:43

no ja merim digitalem bez par dni pul roku a cisla odpovidaly - bohuzel… ale dokaze merit i vyssi teploty :) , takze zatim je to v poradku… :lol:
no ja bych taky nemohla, protoze jakmile jsme si zvykla na ranni mereni, tak jsem u toho zacala tvrde usinat a teplomer mi vypadaval :roll: , coz ten digital nedela, protoze je mensi, lehci a nemeri tak dlouho :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5798
8.6.06 21:51

Ahoj Vrábínku a ostatní,

třeba ti trošku pomůže návod na sledování BT na těch německých stránkách. Zrovna jsem ho dneska sesmolila holkám do naší diskuse, tak ho předávám:

**Sledování BT na www.wunschkinder.net **

1) Registrace (tlačítko Registrierung v levém horním rohu), je nutné zadat tyto údaje:

• gewünschter Username (vaše přezdívka)
  • Email (na který vám bude doručeno heslo)
  • Ich habe die ober stehenden Forumsregel gelesen und akzeptiert - zaškrtnout
  • potrvdit tlačítkem Registrierung

2) Zalogování

• v levém horním rohu vyplnit Name (vaše zaregistrovaná přezdívka) a Passwort (heslo, které bylo doručeno na mail)
  • zmačknout Login

Heslo lze později změnit v oddíle Persönliches (na úvodní straně) - Mein Profil - Profil ändern - Neues Passwort (nové heslo) - Passwort wiederholen (zopakovat nové heslo)

3) Vytvoření nové křivky

• vlevo pod oddílem Interaktiv zmáčknout odkaz Temperaturkurve
  • najet na odkaz Zur Ihrer Temperaturkurve
  • Neue zykluskurve anlegen (založit novou křivku) - zadat 1. Zyklustag (první den cyklu) - zvolit stupně Celsia a OK

Je možné zadat tyto údaje (všechny se dají později změnit jednoduchým zvolením příslušného dne na zobrazeném kalendáři)

Temperatur - teplota
Messzeit - doba měření
Geschlechtsverkehr - pohlavní styk
Blutung - krvácení (Schmierblutung - špinění)
Zervixschleim - cervikální hlen (žádný/krémový/vláknitý/průhledný)
LH-Test - OVU test (negativní/pozitivní)
Persona Computer/Teststreifen - Těhu test (negativní/pozitivní)
Muttermund - děložní hrdlo (pevné-uzavřené / měkké-lehce otevřené)
Mittelschmerz - bolesti podbřiška
Medikamente + Besonderheiten - můžou se zapisovat užívané léky + jiné zvláštnosti

Datei speichern - uložit údaje
Eintrag löschen - smazat údaje

Kurve ansehen - prohlédnutí křivky

4) Změna křivky, údajů (zadání dalších údajů či následujícího dne)
Pod odkazem Ihre angelegten Zykluskurven jsou vaše zadané křivky + u nich jednotlivé ikonky:

• křivku změnit (zde se provádějí změny, poté je třeba změny uložit - Daten speichern)
  • prohlédnout křivku
  • křivku vytisknout
  • křivku smazat
  • změnit datum

Zkratky v grafu:
ZT - den cyklu
Mens - menstruace
Zervix - hlen
Mumu - děložní hrdlo
MS - bolesti podbřiška
GV - pohlavní styk
Medis - léky
Bemerk - poznámky
ES - ovulace (v grafu se pak vyznačí zeleně)
SST - těhotenský test

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2002
8.6.06 22:01

Holčinky

, jsem tady jen chvilinku, tak v rychlosti jsem Ti okopirovala navod napsany pres nejakou holcinu. Najedes si na www.fertilityfriend.com a kliknes na FREE - to je volne prihlaseni, zadas si sve uzivatelske jmeno, email a oni Ti poslou heslo. Potom uz si budes zadavat kazdy den hodnoty teplot a udela Ti to graf. Tady je ten navod…

Re: Perfektný program, ktorý Vám pomože určit vašu ovuláciu:-) (Hodnocení: 1)
Od: Mata30 (martina1@email.cz) - Čtvrtek, 11.11. 2004 - 12:01:24
(O uživateli | Poslat soukromou zprávu)

Holky, písala som to tu už aj v diskusiách, ale tam sa to dost tažko hladá a chcela som pomoct čo najviac snažilkám, pretože viem, ako som pátrala ja. Ja sama mám nepravidelný cyklus, ale ovuláciu mám, hoci vždy iný den. Vediem si grafy mojich bazálnych teplot na programe Fertility Friend a super to určuje ovuláciu. Neurčuje to ovuláciu všeobecne, ale vychádza vždy z vašich zadaných teplot. Nemusíte sa potom trápit nad približnými výpočtami plodných dní. Program je v angličtine, tak tu dávam taký „návod“ aj s prekladom. Ak pojdete podla toho, určite sa vám podarí zaregistrovat. Je fakt super:-)

Fertility Friend (posbirane info i vlastni tvorba)

1. Nejdrive je potreba se zaregistrovat na strance www.fertilityfriend.com
    Nahore se vybere tlacitko Free charting a na nabehle strance je potreba zadat sve uzivatelske jmeno, e-mailovou adresu a vybrat, odkud jsi se dozvedela o tomto serveru (muzes vybrat treba Friend - od pritele). Kdyz tohle provedes, tak Ti za chvilku dorazi na Tvoji uvedenou e-mailovou adresu heslo.
  1. Na uvodni strance www.fertilityfriend.com kliknes nahore na tlacitko Login a zadas Tvoje uzivatelske jmeno a heslo (to, co Ti dorazilo na Tvuj e-mail). Pak je potreba se proklikat nekolika obrazovkama, kde jednak odsouhlasis podminky provozovatele (zakliknes zaskrtavaci policko Next) a na dalsi strance zadas svuj datum narozeni, od kdy se snazis, od kdy meris bazalni teplotu. Datumy se zadavaji ve formatu mm/dd/rrrr. No a pak uz se dostanes k zadavani dat do grafiku.
  1. Po uvodnich procedurach, nebo priste rovnou po prihlaseni, se dostanes na stranku s modrym okynkem a je potreba zadat data, aby se zacal malovat grafik. Pokud budes malovat svoj prvni grafik, tak se Te to zepta na datum posledni menzes (hodnoty zadavas vzdy od prvniho dne cyklu, t. j. od prvniho dne menzes). Mozna to po Tobe bude chtit ten tatum az po kliknuti na tlacitko New chart, to si nepamatuji presne. V kazdem pripade je potreba zadat nejprve ten datum a pak uz zadavat data.
  1. Zadavani dat: Nahore kliknes na zalozku My data a dostanes se do zadavaciho formulare. Tam se muzes pohybovat po jednotlivych dnech (okynko nahore s datumem a sipkama doprava a doleva).

Tabulka, kterou denne vypisujes (kdyz pojedes podle navodu, musi Ti to vyjit v poho):

Basic data (zakladni data):

Temperature (teplota) - vypises namerenou bazalni teplotu, ale desetiny oddeluj teckou, ne carkou
Discarded (vynechat) - potvrdis v pripade, ze jsi merila v jiny cas, nez obvykly - ale pozor, v obdobi ovulace radeji nepotvrzuj vynechani

Time (cas) - vypises cas mereni
AM (dopoledne)
PM (odpoledne)
Set default (stanovit obvykly cas mereni) - kliknutim Ti vybehne tabulka, kde napises obvykly cas mereni, takze ho uz nebudes muset dennodenne vypisovat v pripade, ze nebyl neobvykly

Cervical fluid (cervikalni hlen) - potvrdis hlen, ktery jsi ten den zaznamenala
dry (zadny, sucho)
creamy (kremovy, nebo lotion)
wattery (vodnaty)
eggwhite (vajecny bilek)

Intercourse/Insemination (pohlavni styk/umele oplodneni)
yes (tuleni bylo)
AM (tuleni dopoledne)
PM (tuleni odpoledne)
both (tuleni dopoledne i odpoledne)
no (zadne tuleni)
IUI (intrauterinni inseminace)
IVF retrieval (IVF prenos)

Optional Data (volitelna data):

Ovulation tests (ovulacni testy) - vypisujes v pripade, ze si delas nektery z ovulacnich testu
OPK (test na hladinu luteinizacniho hormonu - kupujes v lekarne)

• (pozitivni)
  • (negativni)
    Monitor (monitorovani delozni sliznice ultrazvukem)
    low (nizka)
    high (vysoka)
    peak (vrchol)
    Ferning test (mikroskop)
    none (zadne kapradiny)
    partial (castecne kapradiny)
    full (kapradiny)

Cervix (cipek) - vypisujes stav cipku delozniho
Position (pozice)
low (nizko, dobre hmatatelny)
medium (stredne hmatatelny)
high (vysoko, spatne hmatatelny)
Opening (otevreni)
closed (zavreny)
medium (stredne otevreny)
open (otevreny)
Texture (tvrdost tkaniva)
firm (tvrdy)
medium (stredni)
soft (mekky)

Pregnancy tests (tehotenske testy) - vypisujes v priapade, ze jsi si udelala tehotensky test

• (pozitivni z moce)
  • (negativni z moce)
    Blood - (negativni z krve)
    Blood + (pozitivni z krve)

Specific situations (specificke situace) - potvrdis svoje specificke situace
Backache (bolest v krizi)
Bloated (nafoukle brisko)
Breast self exam (vysetreni prsou)
Constipation (zacpa)
Cramps (krece)
Decreased Appetite (nechutenstvi)
Diarrhea (prujem)
Dizziness (zavrat)
Drinking (poziti alkoholu - spis v ponimani „parba“)
Exercise (cviceni)
Fatique (vycerpanost, unava)
Fever (horecka)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
8.6.06 22:53

Moc děkuji

Ahojky holčinky,
chtěla bych vám strašně moc poděkovat za vaše odpovědi, rady a tipy. Hned se na to vrhnu :D , poslali jste toho opravdu hodně. Ještě jednou děkuji a všem snažilkám, jako jsem já, přeji hodně štěstíčka
pápá vrabínek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital