Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky,
potřebovala bych maličko poradit. S přítelem se již 6 měsíců snažíme o mimi, ale zatím bez úspěchu. Již několik cyklů si měřím bazální teplotu (v pochvě, rtuťovým teploměrem, ráno než v stanu z postele), ale bojím se, že u mě ovulace vůbec neprobíhá
Po menstruaci mám teplotu hodně vysokou cca 36,8 a pořád tak divne kolísá (jako na horské dráze). Má některá z vás s takto vysokou teplotou zkušenost? Všude se píše, že by teplota po menstruaci měla být nižší cca do 36,6 a po ovulaci stoupnout cca na 36,8. Předem vám všem moc děkuji.
Ahojky, v první půlce cyklu má být teplota nižší, po ovulaci má stoupnout o 0,2 až 0,3 buď skokem nebo postupně a důležitý je, aby nahoře zůstala. Těsně před menstruací má zase klesnout. Já mám před ovu 36,5 - 36,6, po ovu postupně stoupne až třeba na 37,1. Někdo má teploty celkově vyšší někdo nižší. Snad jsem ti aspoň trochu pomohla. Míša
Zkus se zaregistrovat na nějakém serveru, kde se BT sleduje. Třeba na www.fertilityfriend.com a uvidíš, jestli máš OVU nebo ne. Já s tím také měla problémy, a tam mi to vždy krásně vypočítalo, takže jsem další měsíc věděla, kdy OVU čekat.
Jen ten měsíc, kdy jsem otěhotněla, mi ji fertility nevypočítalo. Je to záhada ![]()
Držím Ti moc palečky!!!
nebo jestli mas radsi nemcinu tak na www.wunschkinder.net
v pochve byva teplota vyssi, tim bych se nejak nezatezovala… spis za;ezi na tom, jak vypada celkovy tvar…
Ty grafíky jsou super, fertility mám taky vyzkoušené. Na tvém místě bych vzala přehled BT všech cyklů, kdy jsi ji měřila, a ukázala ho gynDr. On pozná, jestli u tebe dochází k OVU nebo ne. A pokud ne, tak by ti měl pomoct už po půlročním snažení. Držím pěstičky na miminko ![]()
ahoj
jojo, ty grafy jsou vyborne, ale chtela jsem se zeptat vsech, Cim to merite?? Ja to totiz merim digitalem, asi bych se zblaznila cekat 5 minut, a jeste k tomu bych musela mit nastaveneho druheho budika.
Jinak jak psala Zdeni, neni ani dulezite jak vysokou mas teplotu, jako to, jake jsou mezi tim rozdily ![]()
Tak drzim palce do mereni ![]()
nikdus ja merila ze zacatku rtutakem, ale vypadaval mi z pusy, protoze jsem u toho usinala
,tak jsem ho nahradila digitalem i kdyz je min spolehlivej
Zdeni, proc myslis, ze je min spolehlivej? Ja uz jsem to taky slysela, ale porad nechapu proc?
asi je to zpusobem mereni… myslim, ze je zalozenej na principu polovodicu…ale nevim to presne…jo a taky ze kdyz dochazeji baterky, tak to meri hausnumera a nepoznas to…
ale vis urcite, ze to nemas z Cimrmanu??? Ty polovodice???
![]()
No jo, ale ty baterky neco vydrzi. vetsinou ti u toho sviti ta znacka, ze mas slabe baterie. No to je jedno, ale jedno vim urcite, ze rtutovym bych uz merit nemohla, to se mi vzdycky zdalo tech 5 minut nekonecnych.
![]()
no ja merim digitalem bez par dni pul roku a cisla odpovidaly - bohuzel… ale dokaze merit i vyssi teploty
, takze zatim je to v poradku… ![]()
no ja bych taky nemohla, protoze jakmile jsme si zvykla na ranni mereni, tak jsem u toho zacala tvrde usinat a teplomer mi vypadaval
, coz ten digital nedela, protoze je mensi, lehci a nemeri tak dlouho ![]()
Ahoj Vrábínku a ostatní,
třeba ti trošku pomůže návod na sledování BT na těch německých stránkách. Zrovna jsem ho dneska sesmolila holkám do naší diskuse, tak ho předávám:
**Sledování BT na www.wunschkinder.net **
1) Registrace (tlačítko Registrierung v levém horním rohu), je nutné zadat tyto údaje:
2) Zalogování
Heslo lze později změnit v oddíle Persönliches (na úvodní straně) - Mein Profil - Profil ändern - Neues Passwort (nové heslo) - Passwort wiederholen (zopakovat nové heslo)
3) Vytvoření nové křivky
Je možné zadat tyto údaje (všechny se dají později změnit jednoduchým zvolením příslušného dne na zobrazeném kalendáři)
Temperatur - teplota
Messzeit - doba měření
Geschlechtsverkehr - pohlavní styk
Blutung - krvácení (Schmierblutung - špinění)
Zervixschleim - cervikální hlen (žádný/krémový/vláknitý/průhledný)
LH-Test - OVU test (negativní/pozitivní)
Persona Computer/Teststreifen - Těhu test (negativní/pozitivní)
Muttermund - děložní hrdlo (pevné-uzavřené / měkké-lehce otevřené)
Mittelschmerz - bolesti podbřiška
Medikamente + Besonderheiten - můžou se zapisovat užívané léky + jiné zvláštnosti
Datei speichern - uložit údaje
Eintrag löschen - smazat údaje
Kurve ansehen - prohlédnutí křivky
4) Změna křivky, údajů (zadání dalších údajů či následujícího dne)
Pod odkazem Ihre angelegten Zykluskurven jsou vaše zadané křivky + u nich jednotlivé ikonky:
Zkratky v grafu:
ZT - den cyklu
Mens - menstruace
Zervix - hlen
Mumu - děložní hrdlo
MS - bolesti podbřiška
GV - pohlavní styk
Medis - léky
Bemerk - poznámky
ES - ovulace (v grafu se pak vyznačí zeleně)
SST - těhotenský test
Holčinky
, jsem tady jen chvilinku, tak v rychlosti jsem Ti okopirovala navod napsany pres nejakou holcinu. Najedes si na www.fertilityfriend.com a kliknes na FREE - to je volne prihlaseni, zadas si sve uzivatelske jmeno, email a oni Ti poslou heslo. Potom uz si budes zadavat kazdy den hodnoty teplot a udela Ti to graf. Tady je ten navod…
Re: Perfektný program, ktorý Vám pomože určit vašu ovuláciu:-) (Hodnocení: 1)
Od: Mata30 (martina1@email.cz) - Čtvrtek, 11.11. 2004 - 12:01:24
(O uživateli | Poslat soukromou zprávu)
Holky, písala som to tu už aj v diskusiách, ale tam sa to dost tažko hladá a chcela som pomoct čo najviac snažilkám, pretože viem, ako som pátrala ja. Ja sama mám nepravidelný cyklus, ale ovuláciu mám, hoci vždy iný den. Vediem si grafy mojich bazálnych teplot na programe Fertility Friend a super to určuje ovuláciu. Neurčuje to ovuláciu všeobecne, ale vychádza vždy z vašich zadaných teplot. Nemusíte sa potom trápit nad približnými výpočtami plodných dní. Program je v angličtine, tak tu dávam taký „návod“ aj s prekladom. Ak pojdete podla toho, určite sa vám podarí zaregistrovat. Je fakt super:-)
Fertility Friend (posbirane info i vlastni tvorba)
Tabulka, kterou denne vypisujes (kdyz pojedes podle navodu, musi Ti to vyjit v poho):
Basic data (zakladni data):
Temperature (teplota) - vypises namerenou bazalni teplotu, ale desetiny oddeluj teckou, ne carkou
Discarded (vynechat) - potvrdis v pripade, ze jsi merila v jiny cas, nez obvykly - ale pozor, v obdobi ovulace radeji nepotvrzuj vynechani
Time (cas) - vypises cas mereni
AM (dopoledne)
PM (odpoledne)
Set default (stanovit obvykly cas mereni) - kliknutim Ti vybehne tabulka, kde napises obvykly cas mereni, takze ho uz nebudes muset dennodenne vypisovat v pripade, ze nebyl neobvykly
Cervical fluid (cervikalni hlen) - potvrdis hlen, ktery jsi ten den zaznamenala
dry (zadny, sucho)
creamy (kremovy, nebo lotion)
wattery (vodnaty)
eggwhite (vajecny bilek)
Intercourse/Insemination (pohlavni styk/umele oplodneni)
yes (tuleni bylo)
AM (tuleni dopoledne)
PM (tuleni odpoledne)
both (tuleni dopoledne i odpoledne)
no (zadne tuleni)
IUI (intrauterinni inseminace)
IVF retrieval (IVF prenos)
Optional Data (volitelna data):
Ovulation tests (ovulacni testy) - vypisujes v pripade, ze si delas nektery z ovulacnich testu
OPK (test na hladinu luteinizacniho hormonu - kupujes v lekarne)
Cervix (cipek) - vypisujes stav cipku delozniho
Position (pozice)
low (nizko, dobre hmatatelny)
medium (stredne hmatatelny)
high (vysoko, spatne hmatatelny)
Opening (otevreni)
closed (zavreny)
medium (stredne otevreny)
open (otevreny)
Texture (tvrdost tkaniva)
firm (tvrdy)
medium (stredni)
soft (mekky)
Pregnancy tests (tehotenske testy) - vypisujes v priapade, ze jsi si udelala tehotensky test
Specific situations (specificke situace) - potvrdis svoje specificke situace
Backache (bolest v krizi)
Bloated (nafoukle brisko)
Breast self exam (vysetreni prsou)
Constipation (zacpa)
Cramps (krece)
Decreased Appetite (nechutenstvi)
Diarrhea (prujem)
Dizziness (zavrat)
Drinking (poziti alkoholu - spis v ponimani „parba“)
Exercise (cviceni)
Fatique (vycerpanost, unava)
Fever (horecka)
Ahojky holčinky,
chtěla bych vám strašně moc poděkovat za vaše odpovědi, rady a tipy. Hned se na to vrhnu
, poslali jste toho opravdu hodně. Ještě jednou děkuji a všem snažilkám, jako jsem já, přeji hodně štěstíčka
pápá vrabínek