Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím,
potřebuji se zeptat. Odečítá se pořád 0,5 při měření v zadečku u 8 měsíčního miminka? ![]()
@j.a.n.i1 já si myslela, že je blbost, že by se už nesrážela, ale chlap přišel s tím, že už se to nedělá a nedal si to vymluvit, tak mě to zmátlo a ujišťuji se tady
![]()
Hele, já třeba žiju v Německu a tady se učí, že rektální teplota je přesná a naopak se připočítává 0,5°C v podpaží. Takže neodečítám ![]()
@Vandickka schválně jsem zadala na Googlu,, jak měřit teplotu v konečníku ", všude píšou, že je to nejpřesnější, že teplota na povrchu těla se může odchylovat od té tělesné až o 1°C. A nikde o odčítání není ani zmínka
naopak, na tomhle webu https://zdravi.doktorka.cz/…erit-teplotu stojí, že za horečku se považuje od 37, 8 a výš naměřených v konečníku.
V porodnici nam rikali, ze se od rektalni teploty odecita 0,5 stupne - vzdy. Nehodlam to nejak menit a zvykat si, ze pres 37 je normalni, nevidim duvod ![]()
Kdyz das do googlu mereni teploty v zadecku, vyskoci clanek na maminkam.cz kde pisou co rika tvuj manzel, ze se odecita jen u malych pak uz ne
Koukni se spis na navod k vašemu teploměru, ja u jednoho měla ze se odecita pul stupne, u dalsiho zas byla tabulka, kde se psalo od jake namerene hodnoty uz je to teplota a kde je to jeste v norme, nicmene kdyz sem zkoušela měřit tim, kde se psalo pul stupně odečíst, tak sem zmerila nejdriv v podpaží a pak hned nato rektalne, jen ze zvědavosti a rozdil byl, ze v zadku mel vic jak o stupeň vic, takže prd odečíst pul stupně, ale rovnou cely
ja to beru orientačně a ten půl stupně plus minus tak neřeším, když dávám něco na teplotu, tak se spis řídím tim, v jakem stavu to dítě je.
@tini píše:
Kdyz das do googlu mereni teploty v zadecku, vyskoci clanek na maminkam.cz kde pisou co rika tvuj manzel, ze se odecita jen u malych pak uz ne
To je ale pekna pitomost ![]()
@Aduš8 píše:
@Vandickka schválně jsem zadala na Googlu,, jak měřit teplotu v konečníku ", všude píšou, že je to nejpřesnější, že teplota na povrchu těla se může odchylovat od té tělesné až o 1°C. A nikde o odčítání není ani zmínkanaopak, na tomhle webu https://zdravi.doktorka.cz/…erit-teplotu stojí, že za horečku se považuje od 37, 8 a výš naměřených v konečníku.
Tak logicky, pokud za zvysenou teplotu budes brat az 37,8 tak neodecitas. Pokud ji chces brat zvysenou od 37, tak odečítat musis.
@j.a.n.i1 já na tom žádnou logiku nevidím. Tam o odčítání nic nepíšou a píšou, že 37,8 už je horečka. Když odečtu, budu podle jejich návodu vlastně myslet, že má dítě,, jen" zvýšenou teplotu.
@Aduš8 Ale ono ma jen zvysenou teplotu, 37.8 neni horecka ani když meris povrchovou teplotu.
Dobrý den chtěla bych se zeptat mám syna jsou mu 4 měsíce naměřila jsem mu teplotu 39'5° stupňů
jak často ho chladit a co udělat abych mu tu teplotu dala dolů měřila jsem mu to v zadečku