Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj,
stručně popíšu situaci - nemám aktuálně nejlepší vztahy se svými rodiči, jádro pudla tkví v rozdílném pohledu na výchovu mých dětí, jejich vnoučat. Nevychovávám prostě své děti tak, jako vychovávali mí rodiče mě, spoustu věcí dělám jinak, podle mých rodičů samozřejmě špatně. Jsem toho názoru, že prarodiče by měli respektovat směr výchovy svých dětí, myslet si o tom mohou cokoliv, ale neustále míchat by se do toho neměli.. U nás to tedy dlouhou dobu bylo o neustálém nastavování nějakých hranic z mé strany..
Nedávno mi mamka zavolala a sdělila mi, že si děti v neděli berou, že pro ně mají vymyšlený program. Řekla jsem jí, že to bohužel nepůjde, že už máme domluvený dlouho dopředu jiný program, ale že si mohou děti vzít v sobotu, nebo kterýkoliv jiný víkend. Následoval křik, urážky, že jim prý nechci děti „půjčovat“ a prostě nechtěla pochopit, že nemůže automaticky počítat s termínem, který si vybere a musí počítat s tím, že děti mohou mít i jiný program.. Pak se mě snažila přesvědčit, že jejich program je pro děti lepší, a ať ten náš zrušíme, prostě nepochopila podstatu..
Dnes jsem zjistila, že se má rodina začala domlouvat na styku s dětmi za mými zády, spolu s mým partnerem a to vnímám jako velký problém v našem partnerském soužití.. Kdy partner třeba řekne, ať jedu cvičit a bere mi z auta autosedačky, kdyby chtěl náhodou někam jet s dětmi, kdy je už s mými rodiči dopředu domluvený a veze tam děti, tak abych o tom nevěděla..
Co si o tom myslíte? Mně tohle dost vadí, prostě rodiče se urazili, že jsem nezrušila program, když si o děti řekli (mimochodem to bylo poprvé, co chtěli vzít na výlet obě děti a mladší už má 4 roky), tak se rozhodli, že se se mnou už domlouvat nebudou a řeší to přes partnera, který jim jde na ruku
Když jsem se dozvěděla, že chce jet s dětmi za mými rodiči, tak jsem řekla, že tedy pojedu taky, a to, že prý nejde, ať jdu raději cvičit..
Vic nez mezigeneracni spory bych to videla na problem mezi tebou a partnerem.
Jakoze jak chlap za tvymi zady
to má spis něco domluveneho a decka hodí k prarodicum at má volno ne? Jak ti to odůvodnil? Jaký mate celkove vztah?
Trochu zvlastni je, ze partner veze deti k babicce a domlouva se s nima za tvymi zady, i kdyz to ani nejsou jeho rodice. Mozna chce, aby deti byly u prarodicu bez tebe, aby byl klid a neustale jste se (pred nima?) nedohadovali?
Druha vec - opravdu byl ten tvuj program o tolik lepsi, nebo sis trvala na svem z principu, ze se prece „nemuzou jen tak ozvat“ a „neco vam planovat“?
Samozrejme tady tezko odhalime jadro pudla. Ale urcite bych ti doporucila si uvedomit, ze pokud svoje deti opravdu milujes, dej jim hezky vztah s babickou a dedou. A to znamena taky obcas vydrzet, ze vychovavaji jinak nebo delaji veci jinak. Dokud diteti neublizuji.. ![]()
@Zmatka píše:
Trochu zvlastni je, ze partner veze deti k babicce a domlouva se s nima za tvymi zady, i kdyz to ani nejsou jeho rodice. Mozna chce, aby deti byly u prarodicu bez tebe, aby byl klid a neustale jste se (pred nima?) nedohadovali?Druha vec - opravdu byl ten tvuj program o tolik lepsi, nebo sis trvala na svem z principu, ze se prece „nemuzou jen tak ozvat“ a „neco vam planovat“?
Samozrejme tady tezko odhalime jadro pudla. Ale urcite bych ti doporucila si uvedomit, ze pokud svoje deti opravdu milujes, dej jim hezky vztah s babickou a dedou. A to znamena taky obcas vydrzet, ze vychovavaji jinak nebo delaji veci jinak. Dokud diteti neublizuji..
ů
Ne, opravdu nemají prarodiče právo plánovat vnoučatům program na den, kdy ho už mají s mámou, i kdyby byl „lepší“. Ano, opravdu můžou mít s vnoučaty pěkný vztah i když budou mít naprosto základní respekt k jejich rodičům, například neplánovat jim víkendy jen podle svého gusta, ale nejdřív se zeptat, jestli se to hodí ![]()
Jako pardon, ale pamatuje snad někdo tady svojí maminku, jak narychlo úzkostně mění
plány a ruší rodinný výlet, jen aby byla babička spokojená? Já teda ne. Většinou to byly generálky jak řemen, a myslí si, že takové budou i s dětmi vlastních dětí. Akorát že vůbec
Svoje děti už měli, ať se laskavě uklidní, a přestanou mladým organizovat život. A když chtějí vnoučata někam vzít, ať se přijdou zeptat za rodiči, kdy se to hodí. Tak jako se jich chodily ptát naše babičky.
Prarodiče nejsou „třetím rodičem“ a nemají žádný nárok na to, vychovávat po svém vnoučata, nebo jim bez ohledu na rodiče plánovat program. Ani smykem.
@Liberalissima To netvrdim, ze jsou tretim rodicem a maji „narok“. Ale ano, nekdy mi mama nebo tchyne prisly s tim, ze by rady na akci XY a ja mela program ve smyslu „navsteva u kamaradky“. A jo, mohla jsem na navstevu i za tyden, zato akce byla fakt krasna a neopakovala se. No tak jsem program preplanovala.
Nerikam, ze na to ma nekdo narok, ale otazka je, jak to bylo v tomto pripade a jestli si vazne nestala zakladatelka za svym jen „z principu“.
Bud maji s chlapem vazne spatny vztah, nebo ty vztahy s rodici nejsou tak jednostranne spatne. Protoze to chovani chlapa je vazne hodne mimo.
Že je babička přesvědčená o tom, že tvoje děti vychová líp než ty, je bohužel celkem běžný jev. A taky je správné se vůči tomu ohradit, byť jen z principu. Samozřejmě se může stát, že babička neočekávaně na poslední chvíli objeví pro děti něco úžasného, co je opravdu lepší než váš původní program, ale to se asi nestane moc často. Takže pokud její plán je něco, co se dá dělat i kdykoliv jindy, určitě bych trvala na tom, že se s vámi musí domluvit předem.
Velmi nestandardní je naopak ta část s manželem. Jestli se fakt za tvými zády domlouvá s tvojí rodinou, je u vás něco hodně špatně. Minimálně tě nebere jako rovnocennou partnerku a to do budoucna nic dobrého nepřinese.
Ano, máte pravdu, že ten hlavní problém je mezi mnou a mým partnerem, kdy se v tomhle rozcházíme.. Začalo to tím, že se pořad do všeho vměšovali mí rodiče, říkali, co máme dělat jinak, co děláme blbě, a on, aby se jim zavděčil, tak je začíná papouškovat, protože teď začal chodit s názory, které vím, že nejsou z jeho hlavy, protože ještě před pár měsíci byl názorově úplně někde jinde… Říkal mi, že když byl malý, tak si ho nikdy babička ani děda nevzali, a že mu to bylo hodně líto, takže teď má tendenci jim děti hned dát, když si řeknou (teď si řekli poprvé) a raději zrušit již domluvené plány, aby děti nepřišly o příležitost být se svými prarodiči… On ví, jaké mají mí rodiče výhrady, tak raději bude dělat vše podle nich, jen aby byli ochotni se s dětmi vídat…
@annali píše: Že je babička přesvědčená o tom, že tvoje děti vychová líp než ty, je bohužel celkem běžný jev. A taky je správné se vůči tomu ohradit, byť jen z principu. Samozřejmě se může stát, že babička neočekávaně na poslední chvíli objeví pro děti něco úžasného, co je opravdu lepší než váš původní program, ale to se asi nestane moc často. Takže pokud její plán je něco, co se dá dělat i kdykoliv jindy, určitě bych trvala na tom, že se s vámi musí domluvit předem.Velmi nestandardní je naopak ta část s manželem. Jestli se fakt za tvými zády domlouvá s tvojí rodinou, je u vás něco hodně špatně. Minimálně tě nebere jako rovnocennou partnerku a to do budoucna nic dobrého nepřinese.
Kdyby to byl program - jdeme do kina, na hřiště apod., tak je jasné, že to můžeme odložit na jindy, a v tomto případě nemám problém dát rodičům přednost… ona mi to ale mamka stejně neřekla, protože to mělo být překvapení a nikdo to nesměl vědět, takže ani nevím, co to mělo být, stejně se nám to zrovna v tu neděli nehodilo..
Těžko říct, co tam mezi vámi probíhá, když Tvoje matka na Tebe řve a uráží Tě jenom proto, že zrovna na den, který si ona plánovala, něco máte. To je přes čáru. Ale o stavu Vašich vztahů jsi moc nenapsala..
Chování manžela je úplně za hranou, pokud Tě nechtěl překvapit romantickým večerem a po odevzdání dětí neškubal růže do vany.
@Anonymní píše:
Ano, máte pravdu, že ten hlavní problém je mezi mnou a mým partnerem, kdy se v tomhle rozcházíme.. Začalo to tím, že se pořad do všeho vměšovali mí rodiče, říkali, co máme dělat jinak, co děláme blbě, a on, aby se jim zavděčil, tak je začíná papouškovat, protože teď začal chodit s názory, které vím, že nejsou z jeho hlavy, protože ještě před pár měsíci byl názorově úplně někde jinde… Říkal mi, že když byl malý, tak si ho nikdy babička ani děda nevzali, a že mu to bylo hodně líto, takže teď má tendenci jim děti hned dát, když si řeknou (teď si řekli poprvé) a raději zrušit již domluvené plány, aby děti nepřišly o příležitost být se svými prarodiči… On ví, jaké mají mí rodiče výhrady, tak raději bude dělat vše podle nich, jen aby byli ochotni se s dětmi vídat…
Tohle si vážně musíte vyřešit předně mezi sebou. A pak vystupovat jednotně, jako pár, před prarodiči.
@Anonymní píše:
Kdyby to byl program - jdeme do kina, na hřiště apod., tak je jasné, že to můžeme odložit na jindy, a v tomto případě nemám problém dát rodičům přednost… ona mi to ale mamka stejně neřekla, protože to mělo být překvapení a nikdo to nesměl vědět, takže ani nevím, co to mělo být, stejně se nám to zrovna v tu neděli nehodilo..
Prekvapeni, o kterem nevis ani ty
No tak to je jina, ja bych se nenechala vtahovat do hadek a vysvetlovani. Proste nemuzene a je to.
Ale mas velky problem s partnerem.
Porad mi teda neni jasne, proc tahal ty deti k babicce sam a tebe posilal cvicit. Ty bys je tam nepustila? Nebo proc myslis, ze mel potrebu to delat za tvymi zady? Jestli te rodice jen z trucu obchazeji, mel jim samozrejme rict, at se domlouvaji s tebou.
Určitě si to vyjasnete, mě něco podobného a další,, dělala '' tchýně a byli jsme pak úplně na rozvod. Mamince nedokázal říct ne. U Tebe to moc nechápu, když je to tvá matka. Kazdopadne hledej i chybu u sebe. Taky mi teď tchýně oznámila že má dětem program na prázdniny a já vylitla. V tom termínu má manžel jedinou dovolenou o prázdninách a chtěla jsem někam vyrazit.Tak či tak to otočila proti mě že rozhodně v té době s 2 měsíčním dítětem nikam nepojedeme a zas jsem špatná..já jak si to otočila podle svého. Nastesti manžel už stojí víc zamnou, ale hádat se s ní nebude.Tak si to vyreste než by to došlo dál než by mělo…
@Zmatka píše:
Prekvapeni, o kterem nevis ani tyNo tak to je jina, ja bych se nenechala vtahovat do hadek a vysvetlovani. Proste nemuzene a je to.
Ale mas velky problem s partnerem.
Porad mi teda neni jasne, proc tahal ty deti k babicce sam a tebe posilal cvicit. Ty bys je tam nepustila? Nebo proc myslis, ze mel potrebu to delat za tvymi zady? Jestli te rodice jen z trucu obchazeji, mel jim samozrejme rict, at se domlouvaji s tebou.
Je to z trucu.. rodiče se urazili, že jsem v tu neděli nezrušila svůj program, tak mě teď jako ignorují, táta mi ani nepopřál ke svátku, když se mnou jako teď nekomunikuje, mamka aspoň poslala sms.. a chtějí ukázat, že si poradí i beze me..
Přitom já jsem svého partnera v tomhle respektovala, a neumožnila bych kontakt dětí s jeho matkou proti jeho vůli
Ahoj,
stručně popíšu situaci - nemám aktuálně nejlepší vztahy se svými rodiči, jádro pudla tkví v rozdílném pohledu na výchovu mých dětí, jejich vnoučat. Nevychovávám prostě své děti tak, jako vychovávali mí rodiče mě, spoustu věcí dělám jinak, podle mých rodičů samozřejmě špatně. Jsem toho názoru, že prarodiče by měli respektovat směr výchovy svých dětí, myslet si o tom mohou cokoliv, ale neustále míchat by se do toho neměli.. U nás to tedy dlouhou dobu bylo o neustálém nastavování nějakých hranic z mé strany..
Nedávno mi mamka zavolala a sdělila mi, že si děti v neděli berou, že pro ně mají vymyšlený program. Řekla jsem jí, že to bohužel nepůjde, že už máme domluvený dlouho dopředu jiný program, ale že si mohou děti vzít v sobotu, nebo kterýkoliv jiný víkend. Následoval křik, urážky, že jim prý nechci děti „půjčovat“ a prostě nechtěla pochopit, že nemůže automaticky počítat s termínem, který si vybere a musí počítat s tím, že děti mohou mít i jiný program.. Pak se mě snažila přesvědčit, že jejich program je pro děti lepší, a ať ten náš zrušíme, prostě nepochopila podstatu..
Dnes jsem zjistila, že se má rodina začala domlouvat na styku s dětmi za mými zády, spolu s mým partnerem a to vnímám jako velký problém v našem partnerském soužití.. Kdy partner třeba řekne, ať jedu cvičit a bere mi z auta autosedačky, kdyby chtěl náhodou někam jet s dětmi, kdy je už s mými rodiči dopředu domluvený a veze tam děti, tak abych o tom nevěděla..
Co si o tom myslíte? Mně tohle dost vadí, prostě rodiče se urazili, že jsem nezrušila program, když si o děti řekli (mimochodem to bylo poprvé, co chtěli vzít na výlet obě děti a mladší už má 4 roky), tak se rozhodli, že se se mnou už domlouvat nebudou a řeší to přes partnera, který jim jde na ruku
Když jsem se dozvěděla, že chce jet s dětmi za mými rodiči, tak jsem řekla, že tedy pojedu taky, a to, že prý nejde, ať jdu raději cvičit..