Mezigenerační spory

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2902
11.2.24 11:49
@mamadvou píše:
Prosím tě oni se snaží vás takhle manipulovat a vydírat. Jaký milující prarodič postaví stýkání se s vnoučaty na úroveň „buď to bude přesně, jak chci já, nebo se stýkat nebudeme“. A nějaký střet zájmů řeší hned útokem. A tady je otázka, @Zmatka, jestli takto smýšlející lidé dokážou vůbec budovat ten „hezký vztah“. Oni pak totiž taky můžou začít valit hnusy do hlavy dětem a to je pak poškodí víc, než že si je babička s dědou neberou.

No jo, jenomže přiznejme si, že ono to bývá často i naopak. Jestli babička s dědou budou děti rozmazlovat a budou jim, nedejbože, dávat sušenky a čokolády místo hlávkového salátu a strouhané mrkve, tak my tam děti dávat prostě nebudeme. Šmytec. Ale ani v jednom případě se nevybuduje normální vztah mezi rodiči, prarodiči a dětmi. A přitom stačí tak málo. Mluvit spolu a umět se domluvit. Netrvat striktně na svém, občas ustoupit, upozadit se, přiznat, že i ten druhý může mít pravdu. Nebýt v opozici jen proto, že je to tchýně nebo snacha, tchán nebo zeť.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6914
11.2.24 11:51
@Anonymní píše:
To právě nevím.

Děvče, je na čase si sednout s manželem a pořádně to probrat. Následně se odebrat k rodičům na kafe a všichni 4 se pokusit nějak rozumně dohodnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1792
11.2.24 19:54

Jak se říká takovým těm lidem, jak když neni po jejich tak jdou přes mrtvoly? :think:

To, že tě obchází rodiče to nechápu, ještě tví vlastní. Ale že manžel, to mi hlava nebere.

Nechápu, nerespektují tebe, tvou, vaší výchovu a ty s nimi stejně komunikuješ, stojíš o styk..
Obdivuji tě.
Na to bych neměla..

Sedni s manželem, zeptej se ho, jestli je takhle ovlivnitelnej normálně. A nastav mu zrcadlo s jeho mámou… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
11.2.24 20:09
@Buba mara píše:
No jo, jenomže přiznejme si, že ono to bývá často i naopak. Jestli babička s dědou budou děti rozmazlovat a budou jim, nedejbože, dávat sušenky a čokolády místo hlávkového salátu a strouhané mrkve, tak my tam děti dávat prostě nebudeme. Šmytec. Ale ani v jednom případě se nevybuduje normální vztah mezi rodiči, prarodiči a dětmi. A přitom stačí tak málo. Mluvit spolu a umět se domluvit. Netrvat striktně na svém, občas ustoupit, upozadit se, přiznat, že i ten druhý může mít pravdu. Nebýt v opozici jen proto, že je to tchýně nebo snacha, tchán nebo zeť.

Tak to souhlasím. Měla by být dohoda mezi dospělými, slušná, ne že si budou nadávat. A ne vydírat nějakým přerušením styků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.2.24 21:15

Jsem z toho všeho špatná, s partnerem se prostě názorově začínáme rozcházet, chybí mi od něj ten respekt, ochota se spolu na něčem dohodnout a asi by bylo nejrozumnější tu společnou cestu životem ukončit a jít si každým tím svým směrem..
Vím, v jakých vyrůstal podmínkách, vím, že za to nemůže, když nedostal od otce vzor muže, jakého bych si já pro sebe představovala a přála, ale musím být realistická v tom, že to má prostě jinak nastavené a já to nezměním… :,(

• Citovat
  • Upravit
6914
11.2.24 21:43
@Anonymní píše:
Jsem z toho všeho špatná, s partnerem se prostě názorově začínáme rozcházet, chybí mi od něj ten respekt, ochota se spolu na něčem dohodnout a asi by bylo nejrozumnější tu společnou cestu životem ukončit a jít si každým tím svým směrem..
Vím, v jakých vyrůstal podmínkách, vím, že za to nemůže, když nedostal od otce vzor muže, jakého bych si já pro sebe představovala a přála, ale musím být realistická v tom, že to má prostě jinak nastavené a já to nezměním… :,(

A sedli jste si spolu a v klidu jste si promluvili? Na první dobrou Ti tu všichni rozumíme.. Nerespekt rodičů a jejich hulvátské chování je jasné. Ale ono to mnohdy bývá složitější.
Vyslechla sis jeho argumenty? Víš, jak to vnímá on? Víš, proč to udělal za Tvými zády? Skutečně jsi mu naslouchala a byla jsi ochotná připustit, že i Ty nemusíš všechno dělat nejlépe, že i Ty děláš chyby?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.2.24 21:59
@Lojzísek píše:
A sedli jste si spolu a v klidu jste si promluvili? Na první dobrou Ti tu všichni rozumíme.. Nerespekt rodičů a jejich hulvátské chování je jasné. Ale ono to mnohdy bývá složitější.
Vyslechla sis jeho argumenty? Víš, jak to vnímá on? Víš, proč to udělal za Tvými zády? Skutečně jsi mu naslouchala a byla jsi ochotná připustit, že i Ty nemusíš všechno dělat nejlépe, že i Ty děláš chyby?

Sedli jsme si, ale s ním se úplně moc mluvit nedá, on není zvyklý se o těchto věcech bavit, nic řešit nechtěl, jede si pořád tu svou a na kompromis musí být dva… prostě asi tam už není ta kompatibilita…

• Citovat
  • Upravit
5098
11.2.24 22:02
@Anonymní píše:
Vím, v jakých vyrůstal podmínkách, vím, že za to nemůže, když nedostal od otce vzor muže, jakého bych si já pro sebe představovala a přála, ale musím být realistická v tom, že to má prostě jinak nastavené a já to nezměním… :,(

Ale prd, proc by ses s tim mela jako smirovat a proc by se to nedalo zmenit. Kdyby bylo vse nezmenitelne, nemelo by cenu chodit do manzelskych poraden. Mluvili jste spolu? Jaka byla reakce? Co tedy poradna?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.2.24 22:07

Víte, co mi třeba vadí - že on stejně jako jeho otec jen kritizuje, ale sám nikdy nic neudělá, jen má takové ty řeči, jak by to mělo být… třeba mě naštvalo, když řekl, že vůbec nevařím a kupuji jídlo v hospodách, přitom má doma teplou večeři, kterou vařím v 5-6 dnech v týdnu já a v restauraci to vezmu 1-2 krát týdně, nějaké buchty a koláče peču zhruba 4 krát týdně.. Prostě se mi nechce vařit každý den, chodím do práce, jsem sama na děti i domácnost, u práce si ještě dodělávám VŠ a vzít jednou až dvakrát týdně menu z restaurace mi dost pomůže… On má pak řeči, jak se to nevyplatí, protože počítá jen cenu surovin a už nevidí, že je v tom i moje práce.. A tento víkend jsem byla v sobotu skoro celý den ve škole, on měl volno a na starost děti a nic jim neuvařil a vzal je na jídlo do restaurace, i když jsem mu suroviny den předtím nakoupila.. Dnes měl taky volno a taky nic neuvařil, já byla s dětmi a pak jsem potřebovala dělat věci do práce, prádlo, úklid… Prostě mi vadí, že mě kritizuje za něco, co chce, abych dělala jinak, ale on sám to taky jinak neudělá…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.2.24 22:09
@Zmatka píše:
Ale prd, proc by ses s tim mela jako smirovat a proc by se to nedalo zmenit. Kdyby bylo vse nezmenitelne, nemelo by cenu chodit do manzelskych poraden. Mluvili jste spolu? Jaka byla reakce? Co tedy poradna?

Poradna by byla super, protože podle mě je problém, že se na to každý díváme ze svého úhlu pohledu a prospělo by vidět úhel toho druhého, mít tam někoho nestranného a objektivního, kdo by přímo řekl, že je chyba u nás obou, pomohl nám najít řešení… ale to on nechce…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.2.24 22:12

Mně na něm prostě vadí takové to jeho nastavení, které si přinesl ze své rodiny… že muž chodí a vydělává peníze a žena dělá doma služku… u nás to tak sice bylo doma taky, ale z pozice dítěte se mi tento model nezamlouval a doma to tak nechci, a tohle podle mě nepředělám…
A ještě mi vadí i taková ta jeho nezodpovědnost, kdy hrozně chtěl psa, jako štěně ho miloval, protože byl roztomilý, ale teď mu na něm vadí to, že se chová jako pes, přitom je to pes, a kdykoliv udělá něco, co podle něj není ok, tak by ho hned chtěl dát pryč..

• Citovat
  • Upravit
13215
12.2.24 06:25

Ty ho tady rozebíráš na molekuly, především jak moc je špatný, ale vybrala sis ho sama a dobrovolně sis s ním udělala 2 děti a najednou ti vadí, z jaké pochází rodiny a jak to má nastaveno??? Možná by to z tvé strany chtělo taky trochu sebereflexe.
O tom, že poveze děti k vašim ti nejspíš neřekl, aby nemusel poslouchat tvoje řeči. Sama píšeš, že jemu prarodiče chyběli, tak nechce, aby to jeho děti měly stejně.
Možná jen nemá rád konflikty a má tvoje rodiče rád ( ty to popisuješ, že se jim snaží zavděčit) a snaží se to řešit způsobem, který se nezdá vhodný tobě, ale pro něj je schůdnější než se dohadovat s tebou a být v konfliktu s vašima.
Nevidíš na něm nic dobrého, zmiňuješ tu možný rozchod ( působí to na mě, že už jsi i rozhodnutá). No pokud to tak dopadne, tak pak si bude moci vozit ve svých pečujících dnech děti kam bude chtít, klidně k tvým rodičům a neuděláš s tím vůbec nic.
Nevím, jak to máte majetkově, ale píšeš, že u vás jede model, že on vydělává peníze. U většiny rozvedených se snižuje životní úroveň, tak snad jsi připravená i na tohle.
Píšeš, že chce dávat pryč psa, který se nechová dle jeho představ. Ty děláš to samé, chceš se rozcházet, protože se manžel nechová dle tvých představ, i když jsi od začátku věděla, co je to za „rasu“ a z jakého pochází „chovu“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6914
12.2.24 08:35
@Magical-eyes píše:
Ty ho tady rozebíráš na molekuly, především jak moc je špatný, ale vybrala sis ho sama a dobrovolně sis s ním udělala 2 děti a najednou ti vadí, z jaké pochází rodiny a jak to má nastaveno??? Možná by to z tvé strany chtělo taky trochu sebereflexe.
O tom, že poveze děti k vašim ti nejspíš neřekl, aby nemusel poslouchat tvoje řeči. Sama píšeš, že jemu prarodiče chyběli, tak nechce, aby to jeho děti měly stejně.
Možná jen nemá rád konflikty a má tvoje rodiče rád ( ty to popisuješ, že se jim snaží zavděčit) a snaží se to řešit způsobem, který se nezdá vhodný tobě, ale pro něj je schůdnější než se dohadovat s tebou a být v konfliktu s vašima.
Nevidíš na něm nic dobrého, zmiňuješ tu možný rozchod ( působí to na mě, že už jsi i rozhodnutá). No pokud to tak dopadne, tak pak si bude moci vozit ve svých pečujících dnech děti kam bude chtít, klidně k tvým rodičům a neuděláš s tím vůbec nic.
Nevím, jak to máte majetkově, ale píšeš, že u vás jede model, že on vydělává peníze. U většiny rozvedených se snižuje životní úroveň, tak snad jsi připravená i na tohle.
Píšeš, že chce dávat pryč psa, který se nechová dle jeho představ. Ty děláš to samé, chceš se rozcházet, protože se manžel nechová dle tvých představ, i když jsi od začátku věděla, co je to za „rasu“ a z jakého pochází „chovu“.

Zakladatelko, drsně napsáno, ale něco na tom bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.2.24 09:59
@Lojzísek píše:
Zakladatelko, drsně napsáno, ale něco na tom bude.

Ne, není to drsně, jsem za tento úhel pohledu vděčná, takže Magical-eyes moc děkuji :kytka:

• Citovat
  • Upravit
6914
12.2.24 10:48
@Anonymní píše:
Ne, není to drsně, jsem za tento úhel pohledu vděčná, takže Magical-eyes moc děkuji :kytka:

Tak to je super! Teď jen přijít na to, jak udělat, aby se Ti otevřel a začali jste spolu opravdu mluvit a vzájemně si naslouchat. Chce to dospět do stavu, kdy se nebojíte něco říct (aby ten druhý nevyletěl), dokážete vyslechnout druhou stranu a připustit, že i u Vás mohou být nějaké chyby.
Já teď sleduji minikurz Milana Studničky o partnerství (zdarma). Je tam hodně podnětných informací.. Ale ta nejzásadnější je, že člověk musí začít od sebe.
Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová