Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Jestli muž nebo žena, je jedno, ale těch projevů je spousta a každý má jiné a různě často. Rozhodně toho dr.
Migréna je přesně definované chronické onemocnění, které se projevuje opakovanými záchvaty bolestí hlavy střední až kruté intenzity, pulzujícího charakteru, lokalizované většinou na jedné polovině hlavy, nejčastěji za okem. Trvá většinou 4 - 72 hodin. Záchvat migrény ale není jen záchvat bolesti. Jde o komplexní děj, kterému někdy předcházejí zvláštní, nespecifické pocity nazývané prodromy. Dávají nemocnému signál, že nejspíše v následujících 24 hodinách dojde k rozvoji záchvatu.
Prodromy se mohou projevovat pocity únavy, malátnosti, někdy neurčitým tlakem v hlavě. Asi 15-18 % pacientů má tzv. auru, která se projevuje neostrým viděním, výpady částí zorného pole, záblesky, jiskřením před očima. Ke vzácnějším typům aury patří jednostranné brnění nebo snížení citlivosti, pocity tuhnutí, někdy jednostranná porucha hybnosti, porucha řeči, kdy se pacient nedokáže vyjádřit tak, jak by chtěl, porucha rovnováhy či závratě. Často se s narůstající bolestí objevuje pocit na zvracení, někdy i zvracení, světloplachost, přecitlivělost na hluk, pachy. Migréna většinou znemožňuje vykonávání běžných činností. Mezi jednotlivými záchvaty je pacient zcela zdráv.
Migréna není jen BOLEST HLAVY
https://www.mesicnikzdravi.cz/…/migrena.htm
Migréna je fakt strašný stav, není to výmluva. Nedá se to nijak překonat a mají to i muži. Vím, o čem mluvím. Měl by jít k neurologovi, chce to správnou diagnózu, jsou na to léky.
Na migrény trpím,, ale to klepání rukou mi k ní nějak nejde. Nemá spíš problém s alkoholem, přijde mi to jako abstinenční příznaky.
Dobry den, prosím anonymně, týká se to zdravotního stavu partnera.
Chci se zeptat jestli je možné, že by chlap míval časté bolesti hlavy, bylo mu zle, trepaly se mu ruce?
Navrhla jsem mu lékaře, na to neodpověděl. Krevní tlak má v pořádku.