Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, přesně toto samé má kamarádky Matýsek. Nyní jsou mui už 4roky, začalo mu to před 2 lety. Chodí též do nefrologické poradny a odebírají mu moč, také se mu to horší při virózách. Vím jen, že mu vyloučili glomerulonefritidu.
Jinak nic zvláštního, sledují ho…
Ahoj, jsme na tom stejně. Dcerce je 5 let a kousek, zhruba ve 4 letech jí byl objeven stejný nález při závažné angíně (nejasné etiologie), takže je od té doby v péči nefrologické ambulance. Na začátku bylo provedeno sono ledvin (normální nález), od té doby kontrola co půl roku. Nález se občas objeví, takže následuje další kontrola, někdy neobjeví, takže kontrola za půl roku. Taky se to zhoršuje při virózách, ale pediatr už se neděsí, když ví, že to tak prostě má… ![]()
Jinak má prokázanou sníženou IgA imunitu a dost stůně, ale nikdo z lékařů to nikdy nedával do souvislosti.
Já už mám 16 letého syna mikroskopickou hematurii nám zjistili v 5 letech od té doby náz prohnali na fázový rentgen, iontové izotopy, dodnes nepřišli z čeho to má.Máme to půl na půl jak z dolních tak horních močových cest a jen chodíme po půl roce na kontroli na nefro.Prý se s tím víc nedělá.Lenka
Ahojik, mám také mikroskopickou hematurii ledvin, myslím od narození a opravdu jedinné bylo, že jsme chodili s bratrem (dvojčata, hematurii oba) do nefroporadny na kontroly. Žádné problémy nejsou, nálezy pořád stejné, neměli bychom moc prochladnout, ale jinak opravdu potíže žádné.
Jsem ještě zvědavá, co teď v těhotenství.. ![]()
Dobrý den, já mam mikro. hem. už od narození. Nijak se neléčím, jen jednou za půl roku chodím na kontroly, odběry krve a moči. Žádné problémy jsem s tím nikdy neměla. ![]()
mám také, za běžných okolností do 20 ery v sedimentu, v těhotenství pravidelně více, ve 2. těhot ke konci i na „dva až tři kříže“, pak se to zas vždycky hnedka zlepšilo.
jinak testy - jednou ročně moč chemicky, plus krev na fci ledvin, krevní obraz a tyhle věci.
plus mám doma papírky na moč (dají se koupit v zdravotnických potřebách) a občas si otestuju sama.
mám to od malička /narodila jsem se s vezikouretrálním refluxem IIIst, na který přišli až po zánětu ledvin, tehdy se nic netestovalo jako screening../, a omezení jsem měla jen v dětství, ale spojené právě s refluxem.
Zajímalo by mě, zda někdo řešíte podobný problém u dítěte a to diagnózu - mikroskopická hematurie
( výskyt malého množství červených krvinek v moči ). Mám cca 2letou holčičku a toto jí objevili před rokem, kdy jsme ležely se zánětem v nemocnici. Od té doby téměř pravidelně má vyskyt krvinek v moči při nějaké viróze/ horečce. Malá se nijak neléčí, jen chodíme do nefrologické poradny, jednou za půl roku zkontrolují moč. Přesto by mě zajímalo, zda máte někdo podobné zkušenosti a jak s tím Váš lékař „zachází“. Díky za info. Iveta