Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
U nas si deti muzou vybrat, jestli chteji do telocvicny na certa a Mikulase, nebo jestli zustanou ve tride- deti, ktere by se baly nebo nechteji jit jsou po dobu mikulasske v jedne tride s jednou ucitelkou. Balicek dostanou tak jako tak.
Dcerka 5 let řekla, že do školky nechce, loni se bála. Nechala jsem ji doma. Taky nemají nijak strašidelné čerty. Ale ona to bude nějaká davová hysterie, jeden začne brečet, další se přidají… Já tento zvyk moc nemám ráda, strašit děti tím, že je odnese čert…
U nás chodil jenom malinký čertík, syn se normálně boji až pláče, ale ve školce byl v pohodě
já bych to asi neřešila pokud by z toho moje dítě nemělo nějaké trauma, ono v tej školce kolikrát začne brečet jeden a začnou všichni ![]()
Nikdy jsem tohle neresila
Podle mě to je tradice. Já s dětmi o všem mluvím a nikdy mi ve školce u čerta nebreceli
![]()
a jak by jsi to ted chtěla řešit? Tak se zeptej svého dítěte jaké to bylo
Nemyslím si že by je někdo strašil,ale i kdo si čerty zve domů dítě se asi moc nesměje
Pokud bych měla strach co to s malou udělá tak ten den do školky nepůjde ![]()
Nám fotky pro jistotu neukázali
Taky nechápu, proč jim říkat, že je odnese čert, já dětem nic takového neříkám, prostě chodí a dostanou od nich nadílku, ale nestrašíme. Asi bych se ve školce zeptala, žes viděla fotky a máš teda starost, jak to probíhalo
Začne řvát jedno dítě a spustí všechny. Příští rok jí tedy nedávej, letošek bych neřešila.
Syn, 3,5 roku, se čerta ve školce vůbec nebál. Říkal, že byl moc hodný. A byl celkově strašně nadšený.
Domů jsme si nikoho nezvali, nechci ho ještě strašit. Ale ví, že zlobivé děti odnese do pekla. Do školky s ním chodí i o půl roku mladší děti a nebrečel prý nikdo.
Neřešila bych to nijak. Já myslím, že většina dětí se čertů bojí a obrečí to. Já nebyla jiná
Příští rok bych dala dítěti na výběr, jestli chce být ve školce na Mikuláše nebo ne.
nijak bych to neřešila. Pokud si myslíš, že tvé dítě setkání s čertem může nějak poznamenat, tak ho příští rok na Mikuláše do školky nedávej.
Já spíš než Mikuláše jako takového řeším hloupé příbuzné, rodiče jiných dětí a cizí lidi, kteří děti straší čertem a ponižují je tím, že je veřejně „pranýřují“ a vyčítají jim jejich prohřešky. Náš mladší syn si takhle vypěstoval hrůzu z čerta, přestože doma jsme mu jím nikdy nevyhrožovali, ale od okolí slyšel to klasické pitomé „když budeš zlobit, odnese tě čert bla bla bla“. Přitom původně se mu čerti líbili, sám si i dodával odvahy, že čertíkovi zazpívá (to byla jeho vlastní iniciativa, nucená produkce je mi taky proti srsti), ale ve školce se čerta bál. Dalo mi dost práce, než jsem mu vyvrátila představu čerta jako zlého únosce dětí. Já dětem říkám, že každé dítě má v sobě andílka i čertíka, někdy je něžné a miloučké, někdy je rozpustilé a vymýšlí hlouposti, tak že proto anděl s čertem chodí s Mikulášem. Pak byl tda ještě jeden Mikuláš u nás doma, to se ze začátku bál taky, ale to už zvládl, zazpíval, s čertem si plácnul a od té doby o tom každý den vykládá, jak se skamarádil s čertíkem a co zazpívá příště a má radost.
Pokud bych viděla, že dítě tuhle tradici úplně odmítá a nemá o ni zájem, snažila bych se tomu vyhnout. Pokud by to ale bylo jako u syna, že o ni zájem má, ale má problém překonat strach, tak bych se snažila pomoct mu ten strach překonat a vymyslet to nějak tak, aby to pro něj nebyla nějaká nucená ponižující estráda. Jo a děti zásadně nekritizuju. Když se Mikuláš ptá, jestli byli hodní, tak vždycky říkám, že jo, začnu vyjmenovávat jejich dobré vlastnosti a k těm špatným už se pak nedostaneme.
Jestli cert byl 2m vymakanej borec co daval deti do pytle. Ja takove certa zazila a nikdy nezapomenu. Traumu nemam a moji rovesnici se zdaji byt taky ok. Tenkrat to nikdo neresil.
@Terezxx píše:
Ale ví, že zlobivé děti odnese do pekla. Já myslím, že většina dětí se čertů bojí a obrečí to.
Ano, většina dětí se čertů bojí, protože jim rodiče a okolí tlačí do hlavy tyhle příšerné nesmysly.
Ja co jsem tak vyzvedela od syna tak ve skolce asi ani certy nemeli.. Sice mi rikal, ze prijdou certi, pak jsem se ho ptala co certi, jestli dobry, jestli se nebal.. On ze dobry, ze se nebal.. A po delsim rozhovoru jsem pochopila, ze tam asi žádní nebyli
protoze kdyz jsem se ho ptala jak vypadali, tak mi pak rek ze je tam pani ucitelka nepustila a prej ani mikulase a andela nevidel
takze jsem pochopila, ze jim asi ucitelky rekly, ze jsou za dverma, dali nadilku a hotovo
@Hoa Mai píše:
Ano, většina dětí se čertů bojí, protože jim rodiče a okolí tlačí do hlavy tyhle příšerné nesmysly.
Ale o tom ta tradice je. Mikuláš k sobě má anděla, který vyzdvihne to dobré, a čerta, který upozorní na to špatné. Nějak nevidím význam v tom, posouvat tu tradici tam, že přijde hodnej strejda Mikulda, který vedle sebe má dva roztomilé pomocníčky a všechny děti obdaruje. Dneska se dětem opravdu nesmí říct nic negativního?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Ahoj, vím, že už je Mikuláš fuč, ale nevím s kým jiným to probrat.
. PS: není tam nikdo, kdo by vyloženě zlobil nebo s ním byly problémy 
Dnes jsem se dívala na web školky a dali tam spoustu fotek ze středečního Mikuláše ve školce. Je mi z těch fotek dost hrozně, všechny děti i to moje jsou hrozně ubrečené, celé červené, vystrašené. Čert z fotek nevypadá moc strašidelně, tak nechápu co se tam dělo. Nejsem taková ta matka, která by chtěla dítě ochránit od strachu, ale když vidím všechny ty děti, některé mají sotva tři roky, tak je mi z toho teda divně.
Je to normální dělat dětem takový strach? Řešily byste to? To moje je v pohodě na žádné trauma to nevypadá, ale dovedu si představit že těm mladším dětem to nezajistí zrovna klidné spaní