Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, chtěla bych se vás zeptat, když jste si pořizovali první miminko, tak jestli jste měli s manželem/přítelem našetřené nějaké peníze a kolik? S manželem by jsme chtěli miminko, ale máme zatim našetřeno jen 200 tis.
Dost podstatnou roli hraje taky třeba jak jste na tom s bydlením, jakou má práci manžel i ty - smlouva na neurčito, jistota zaměstnání…
My ani zdaleka ne tolik, asi 70tis. Bydlení máte? To je taky důležíté. A kolik je vám let? Kolik vyděláva manžel?
A taky výbavička může být kočárek 20tis, autosedačka 15tis, postýlka 5tis, přebalovák 4tis, oblečení na začátek 15tis… anebo kočárek 5tis bazar, autosedačka (tam bych nešetřila uplně) 5tis, postýlka 1tis ikea, přebalovak žádny, oblečení z bazárku 4tis.
První sčot 59tis, druhý 15tis…
Než jsme si pořídili první dítě, tak jsme se hlavně naučili vycházet s financemi tak, aby se nekonal propat při přechodu na rodičák. Takže už při plánování dítěte jsme si nechali manželovu mzdu + cca 10tis. z té mé, a zbytek mé mzdy putoval ihned na spořící účet. Takto jsme to dělali během snažení o dítě, během těhotenství i během mateřské. Za tu dobu jsme našetřili statisíce a naučili se vycházet v klídku a pohodě, takže nějaký přechod na rodičák pro nás znamenal jen to, že jsem už neposílala nic na ten spořící účet.
U nás byla priorita mít vlastní bydlení, nechtěli jsme dítě do nájmu. A nějaké peníze jsme měli taky našetřené, ale to si myslím že by člověk měl mít ať chce dítě nebo ne, rezerva je potřeba vždy.
@Anonymní píše:
My ani zdaleka ne tolik, asi 70tis. Bydlení máte? To je taky důležíté. A kolik je vám let? Kolik vyděláva manžel?
A taky výbavička může být kočárek 20tis, autosedačka 15tis, postýlka 5tis, přebalovák 4tis, oblečení na začátek 15tis… anebo kočárek 5tis bazar, autosedačka (tam bych nešetřila uplně) 5tis, postýlka 1tis ikea, přebalovak žádny, oblečení z bazárku 4tis.
První sčot 59tis, druhý 15tis…
Ano bydlení máme, máme postavený domeček všechny splátky za měsíc kolem 20 -22 tis. Já vydělávám cc 20 tis čistého a manžel kolem 25 tis čistého jak kdy někdy víc někdy míň, je mi 22 let a manželovi 25. Oba na dobu neurčitou
My skoro nic, první syn byl necekany, ale zvladlo se to. Podstatné bylo, ze sem mela práci, nerok na materkou a pritel praci, se kterou utah pak vsechny naklady sam no.
Jen 200 tis? To je provokace to jen? Neměli jsme nic. Výbavičku jsme kupovali průběžně těch 9 měsíců. Nepočítala jsem to ale se vším asi těch 25-30 tis. padlo. Něco jsem vůbec nepoužila, např. váhu na mimi.
@Anonymní píše:
Ano bydlení máme, máme postavený domeček všechny splátky za měsíc kolem 20 -22 tis. Já vydělávám cc 20 tis čistého a manžel kolem 25 tis čistého jak kdy někdy víc někdy míň, je mi 22 let a manželovi 25. Oba na dobu neurčitou
Jako takoví mládi a máte dům, naspořeno 200tis… hodně pěkné. I z průměrných platů. tak musíš si to prostě spočíst. Když budeš na rodičáku budeš mít cca 10tis, manželův plat 25tis. takže dokupy 35tis, 22tis jde pryč. Zbude 13tis. A pak si položit otázku jak přežije z toho i s dítětem nebo kolik bude třeba brát z úspor. Jsou rodiny co to dají v klidu z 13tis i s dojížděním do práce, jídlem, drogerkou atd. Ale může být UM např. třeba přičíst plíny atd. Sami víte kolik ted projíte, utratíte za ostatní potřeby.
Tak jde o to, jestli z 25 tisic +rodicaku dokazete dlouhodobe ufinancovat veskere vydaje.
Není podstatné, kolik je našetřeno. Když plácnu nejakou částku, stejně se to dítěte nedotklo. Možná v průběhu jen 10-20 tisíc, když jsem nevycházela z rodičáku a poslala jsem si na normální účet. Třeba takové Vánoce, nákup botiček udělají hned díru do pravidelného rozpočtu. Abych se vrátila k mé myšlence, měli jsme něco naspořeno, ale po pár letech velká částka padla na základ hypotéky. Dítě do úspor skoro vůbec nezasáhlo, žili jsme a žijeme z pravidelného příjmu muže a mé mateřské/rodičáku.
My neměly našetreno nic. Co jsme měly, shltlo bydlení. Pro dítě se nakupovalo průběžně z výplat a pak z mateřské.
„Jen“ dveste tisic mi opravdu prijde VELMI dostacujici, zvlast, kdyz mate vlastni bydleni. Nechce se mi ani verit, ze nekdo v takove situaci vubec ma takto uzkostne myslenky. My nemeli nasetreno nic😀 bydleni nastesti taky vlastni, najem by nam skutecne dal zabrat. Ale jinak… lide proste maji deti v ruznych zivotnich situacich a rozhodne se deti nerodi az po nasetreni urcite castky penez. Zalezi take na zazemi rodiny a pratel-mezi nasimi prateli a rodinou je zvykem menit si veci a posilat dal, zatim jsem miminku koupila akorat autosedacku(ale taky po nekom, takze levne) fusak do autosedacky a par, opravdu par drobnosti jako obleceni, drogerii apod. Jinak vse uz bylo v rodine, jen se prevezlo k nam😀 a jeste jsem si mohla vybitat. Nechci tu machrovat😀 jen chci rict, ze na svete je mraky veci na miminka, peotoze v kazde rodine je miminek v prubehu casu nekolik, ale malokdy soucasne jich je vic, takze ty veci muzou kolovat. NaviNaviAlec ajk mimco rychle roste tak napr. Obleceni operavdu neni opotrebovane. Ale pokud si nekdo potrpi mit vse nove, pak souhlasim, ze uspory mus byt velike…😇 ale rikam si, nac ten konzum… ![]()
Tak to snad musite vedet vy, jak to budete zvladat, jake mate vydaje a tak… my jsme toto resili taky pred otehotnenim, bydleni svoje nemame, jsme v najmu a jeste dlouho budeme, ale mame smlouvu na neurcito, byt je velky, takze v pohode… nasetreno mame taky cca 200tis, bereme to spis jako rezervu, kdyby se neco stalo, pripadne do budoucna jako zaklad na hypoteku, kdyz k tomu jeste hodne dosetrime… vybavicku jsme porizovali behem tehotenstvi, delali jsme i pokojicek, takze nabytek apod… a v pohode, i kdyz jsme nijak extra nesetrili a ja jsem byla od zacatku na neschopence… normalne mame ciste prijmy cca 45tis a i s rodicakem to v klidu zvladnem, jen temer nic neusetrime, s tim pocitame…
Jinak ohledne vybavy, poridite to, na co mate, my mame vse nove, az na par kousku obleceni, kocarek 12tis, postylka+sada do postylky 5tis, nabytek a koberec asi 30-35tis, obleceni nevim, to jsem nepocitala, autosedacka cca 3tis, pak takove blbosti jako kolebka/lehatko, hraci deka s hrazdou, nejake doplnky do pokojicku, prirodni kosmetika, plenky, atd atd… to taky bylo treba 10tis, kdyz se to naskladalo… ale jak rikam, to jsme poridili behem tehotenstvi postupne, kdyby nebylo zbyti, tak bazar apod, no…
Jak to tak pocitam, tak budete mit cca 35tis na mesic, bydleni sezere cca tech 22, zbyde vam tak 13tis? Na jidlo, obleceni, auto, atd atd? Vyjdete s tim? Nebo budete brat z te rezervy? Kazdy utrati za jidlo a takove veci jinak… My napr budeme mit na mesic s rodicakem cca tech 30tis, ale najem i s poplatky 13tis, takze nam zbyde 17tis na jidlo, plenky atd… ale my neutratime nic za telefony, skoro nic za benzin… takze strach nemam, ze bychom nevysli…
@Snehulkabledulka nemusi byt uspory velke, ani kdyz chces mit vse nove, staci jen premyslet… a nam treba nikdo nic nedal, takze bud nove nebo bazarky… to jsem moc nechtela, takze z bazarku mam jen par kousku, ktere byly fakt pekne… jinak vse nove, od hracek az po kocarek, zadna financni hruza to nebyla, zas nepotrebujem a nechcem bugaboo za 30tis, no… ale je to fakt velice individualni
Ahoj maminky, chtěla bych se vás zeptat, když jste si pořizovali první miminko, tak jestli jste měli s manželem/přítelem našetřené nějaké peníze a kolik? S manželem by jsme chtěli miminko, ale máme zatim našetřeno jen 200 tis.