Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky, potřebuji poradit…moje miminko ( chlapeček 2 měsíce) začalo jakoby chroptit, nebo jak to nazvat, trvá to s přestávkami už asi 5 dní..chrčí mu v nosánku, jakoby vzadu.
V nosánku soplíky neměl, ale zkusila jsem trošku odsát a vytáhli jsme v noci i ráno větší soplíky, jakoby mu prostě nechtěly postoupit do nosánku a byly někde vzadu nalepený, předevčírem se mi začal i ve spaní trochu dusit (nechci dramatizovat), taky to bylo soplíkama, říkala jsem si, jestli nemáme v pokoji kde spí sucho, nebo příliš vlhko, ale máme tam 45 - 49%, což si myslím není špatný, ale začíná trošku chroptit i přes den, když spinká v hacce (houpátku) a má trošku hlavičku opřenou o prsa a chroptil i dnes k ránu v postýlce, chytal se pořád za obličej a hýbal hlavičkou v zavinovačce ze strany na stranu, dala jsem ho na bok, pak na záda a byl pořád neklidný, než jsme tu trošičku odsáli.
Napadlo mě třeba koupit nějaké kapičky zvlhčující, ale nevím jaké, nebo co vlastně s tím…máte některá stejný problém? Děkuji.
@Petája Ahoj, naše malá to tak měla taky. Pomohl nosní sprej Sterimar Bebe a kapičky Libenar v kombinaci s odsávačkou. A taky chodit na procházky na čerstvý vzdch ![]()
@Petája má asi rýmu
Zvedni mu trochu matračku v postýlce, teoreticky když bude na bříšku, mohlo by mu to stéct dopředu a pak to odsaješ. jinak odsávej co jde, kapky koupit můžeš.. vím že byl Libenar, nebo mořská voda nebo tak něco vhodného pro mimina
.
@Petája Ahoj,to samé už máme od porodu a malému je půl roku. V noci i chrápe. Zrovna dnes jdeme na ORL, neb naše dětská Mudr. říká, že to je normální ale mě to normální nepřijde. U Vás je to asi rýma, prckové mají často tu zadní rýmu co jim to tam jen chrčí. Nám se to ale táhne už půl roku s přestávkami tak uvidíme co nám poví ![]()
Měli jsme stejný problém, na doporučení doktorky jsem v lékárně koupila odsávačku na vysavač, dokáže totiž uvolnit celé dutiny. Podle doktorky jsou normální odsávačky k ničemu a děti odsávané přes vysavač netrpí na záňety ucha. Moc jsem doktorce nevěřila, myslela jsem, že to přeceňuje, ale tvrdila, že to používá i na své dítě. Druhý den, asi po třetím odsátí malá přestala chroptit a mohla zase krásně dýchat. A k tomu si kup slanou vodu ve spreji, tu mi taky doporučila doktorka. Sice ta odsávačka stojí pár stovek, ale když to porovnáš s tím, kolik stojí různé kapičky na uvolnění, tak se vyplatí a opravdu pomůže.
@hanča74 jsme na tom podobně, písni pak, jak jste dopadli na ORL, prosím
Jinak hlavně ráno zvlhčím vincentkou ve spreji, pak odsát. Někdy dáváme nosní olejíček od Hádka. Nejlíp se mu to uvolní venku a po koupání
@hanča74 taky mě zajímá jak dopadnete. Náš kluk chroptí od narození, prý je to normální, je měkký hrtan a nějak to vibruje. Tak uvidíme jestli to zmizí.
@Petája Náš Mikulášek takhle chraplal už v porodnici, hlavně v noci furt se mu to vracelo asi do půl roku to trvalo, někdy ho to i budilo… Ale buď ráda že něco odsaješ, nám odsávačka vůbec nepomáhala, měl tam spíš nějaké nalepené nudle dál v nosíku a hlavně když jsem ho nosila a spinkal v šátku tak chroptěl… Dr. mi řekla že to ani není rýma, ale přirozená hlenotvorba, že si s tím časem bude umět poradit… Jinak dobrý je na to vždy chladnější a vlhčí vzduch, třeba mokrý ručník přes radiator na zvlčení jestli máte doma sucho a pak ty procházky a zvýšit matraci u hlavičky na spinkání, nebo pokládat na bok a podložit z boku dekou srulovanou třeba…
Nám to přestalo tak v tom půlroku a ani kapky ani odsávačka na vysavač nepomohla, prostě té rýmy neměl tolik aby to šlo odsát, nebo to bylo tím měkkým hrtanem, chrápal hlavně v noci ale někdy i přes den a pak to bylo míň a míň a od půl roku už to nemá vůbec… Pokud se vyloženě nedusí tak bych řekla že je to asi normálka a nijak zvlášť to neřešila ![]()
@Kaculela no přesně to co popisujete máme, tak jsem klidnější, já odsávala normální odsávačkou, tu na vysavač máme taky, ale říkala jsem si, že když nemá vyloženě rýmu, tak se mi ta obyč zdála šetrnější a vysála jsem ráno i soplík s malinko krví (tak jsem byla na mrtvici /hysterická prvorodička
/), volala jsem do lékárny a koupíme ten Libenar -kapičky, magistra mi je sama doporučila, postýlku nakloňenou máme, na boku spinká podložený na zádičkách dekou (i když on raději na zádech)a ručník na topení dám…díky, díky ![]()
@Janikula jo jo napíšu, odsáváme odsávačkou na vysavač ale nic moc neodsaju, má to až někde vzadu. Dám pak vědět co nám řekli ![]()
@goldenka píše:
@hanča74 taky mě zajímá jak dopadnete. Náš kluk chroptí od narození, prý je to normální, je měkký hrtan a nějak to vibruje. Tak uvidíme jestli to zmizí.
Také jsem to řešila s nejmladší…U starších dcer jsem to nezažila, tak jsem měla docela obavu protože(chrochtala),ono se to ani jinak nazvat nedá, hlavně v noci když spala..Doktorka mi potvrdila to, co píšeš ty a přešlo to samo od sebe. Jinak to trvalo asi necelé 2 měsíce..
Nejsou to ucpane kanalky? Mala mela nepruchodne kanalky, chroprila a pri kojeni se dusila, nakonec se ji zacal delat zanet v ocicku a pomohla tlakova masaz na vnitrni koutek. 3 sekundy zmackout a opakovat asi 10×
Začali jsme používat Libenar kapičky a docela dobrý, malý přes den v pohodě, ale chroptí k ránu, vykápneme Libenarem a odsajeme po 10 minutách pěkného blivajzík ![]()