Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Máme doma 2m holčičku, jenže má stále studené ručičky. V zavinovačce nechce být a když ji hodně obleču a zabalím do deky (v chladných deštivých dnech)tak se potí, ale má ručičky teplé, ale když jí nezachumlám má ruce jako led. A přijde mi, že lépe spí, pokud je zachumlaná. Jenže když se potí tak to také není dobré.
Dle dr. miminku studené ruce nevadí, zvlášť zezačátku, protože je to pro něj moc velký výdej energie vůbec existovat a ještě aby si posílalo teplo do rukou. Nemají být studené nohy nebo nos, to je mu zima a když se potí za krkem, je mu vedro. Mimochodem spousta ženských má celý život věčně studené ruce, já teď taky:) a to sedím v triku a fakt mi zima není.
Chladné končetiny u miminek jsou normální. Nemá se orientovat podle ručiček, ale zátylku. Takže pokud je zátylek teplý a ručičky chladnější, tak bych už nepřioblékala. Pokud se potí, tak oblékat méně i za cenu chladných ruček. U nás to taky tak bylo.
Jj, taky nam to mudr. rikal, ne podle rucicek, ale podle zatylku. U nas to tak fungovalo perfektne.
Nefunguje jim ještě termoregulace, takže se má řídit podle nosu. ![]()
ahoj u nás je to to samé, ruce jako led, ale jinak když ho přikreju dekou tak se zase spotí a to fakt není dobrý… měl už z toho vyrážku… manžel vždycky sáhne na ruce a už na něj vrství deky
. dobře že jsi se zeptala, aspon ho už nebudu tak nabalovat ![]()
Já mám studené ručičky celý život
, kdybych se měla řídit podle nich, tak chodím i ve 30° ve svetru, malé děti to tedy mají častěji, ale některým to může vydržet až do dospělosti, takže ruce nejsou vůbec směrodatné.
Tak u nas v porodnici rikali, ruce nevadi, ale nohy maji byt teply. Kdykoli prisli tchani a mala mela studeny ruce, tak chteli davat rukavice, a to je srpnova.
inap píše:
Tak u nas v porodnici rikali, ruce nevadi, ale nohy maji byt teply. Kdykoli prisli tchani a mala mela studeny ruce, tak chteli davat rukavice, a to je srpnova.
Tak vypadalo by to sice dost divně, ale pořád mi to přijde lepší, než kdyby chtěli malou navlékat celou…
A jen tam mimochodem, už několikrát jsem měla jen košili s dlouhým rukávem a k tomu rukavice, mám je občas tak podchlazené, že až bolí, když něco dělám…
inap píše:
Teta balila Veru do deky jenom proto, že měla škytku- nutno podotknout, že to bylo teď v červenci a že byla těsně po krmení:) No a mámě zase nevysvětlim, že jednorázový plíny opravdu nemusí měnit každou hodinu, jak to dělávala ona s látkovejma:)
Moje dcera má neustále studené ruce od narození až doteď… ostatně to má po mně, já také.
Miminkům to nevadí a neznamená to, že je jim zima. Ta se zjišťuje na tělíčku, nejčastěji a nejlépe na zátylku, jak píší holky. Potit by se Ti malá každopádně neměla, v takovém případě je zabalená přespříliš…
Nám mudr. říkala, že pokud jsou ručičky studené jen po zápěstí, je to ok, pokud i dál, pak už přiobléct.
Děkuji moc za rady, alespoň už vím , jak na ni. Nějaký instinkt mi říkal, že ji mám nechat se studenýma ručičkama, ale jak už někdo podotkl, tchýně by byla schopná nabalit jí a taky jsem si myslela, že když by jí byla zima, byla by nevrá, nebo uplakaná, ale s tím jsem si moc nebyla jistá
Ahoj, ja jeste dostala radu a osvedcila se mi, kdyz mas pocit, ze ji je zima a nechces ji balit,aby se nezpotila, staci dat cepicku. Hlavou se ztraci nejvice tepla…