Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nehroť to, na autismus to vážně nevypadá, všechno je v pořádku.
Prostě počkej pár týdnů, pak se dyn zase bude projevovat jinak.
Mezi tím se uč krotit svoji úzkost. Pořiď si tuhle knihu a tam doporučené postupy zaveď do svého života, i když asi ještě úzkostnou poruchou netrpíš. Ale pokud dovolíš úzkosti aby ovládala tvoji hlavu, tak si ji dříve či později vypěstuješ.
Moje dcera taky jako dítě - kromě řevu nebo hlasitého chechání zvuky nedělala. Teď už si nepamatuju, zda alespoň nějakou chvilku žvatlala nebo ne. Ale pamatuju si, že jsem to začala hodně řešit před Vánocemi, kdy měla 9 měsíců. Jsem ji testovala, zda mě slyší a strašně řešila, že to není v pořádku, že si nehraje s hlasem.
Četla jsem, že i názory, že dítě přestane broukat po očkování Hexou. Když si to dáš vyhledat, tak najdeš články.
Každopádně, abych tě uklidnila, tak dcera pak po Novém roce pomalu začala vydávat zvuky zvířátek a i když měla trochu opožděný vývoj řeči ( v roce cca 10 zvuků, ve 3 letech cca 100 slov, ve 4 letech už mluvila zcela normálně jako všechny ostatní děti).
Doplnění - brzo bude mít 7 a je zdravá a relativně chytrá ![]()
@fia80 Děkuji, no my jsme právě ještě na očkování nebyly, budeme dávat na příští návštěvě. Snad to bude v pořádku, ale i když se snažíme o nedělat, tak člověk má tendence srovnávat a pozorovat
a boji se no.
Mám 4 měsíční mimi a asi pred 14 dny také přestal brebentit. Ptala jsem se dr ta říkala ať to neřeším a za 14 dnu začal vykládat ještě víc než před tím ![]()
Naše malá taky teď už tolik nepovídá jako dřív a je to také od té doby co objevila že má ruce.nekde jsem četla že jakmile se děti naučí nějakou novou dovednost a hlavně tu motorickou tak tu předchozí jakoby odsunuli do pozadí a věnují se te nové dovednosti
@Liliiii Tak se asi soustředí na něco jiného, syn to taky tak dělal, než se naučil něco nového tak zapomněl půlku toho co už uměl předtím, pak tu novou věc udělal jednou, začal dělat to zapomenuté a pak přidal i tu novou dovednost a takhle to šlo pořád dokola, poprvé mě to taky vyděsilo, pak jsem si zvykla.
Náš mladší syn jako mimino žádné zvuky nedělal. Ne že by přestal, on ani nezačal. Jen brečel nebo prostě mlčel. Taky jsem to hodně řešila, bála se, že třeba neslyší. Byl mimoň i v jiných oblastech, takže jsme s doktorkou řešily autismus, dysfazii a podobně srandy. Ale naštěstí z většiny věcí vyrostl. Zvatlat začal kolem roku a čtvrt, to bylo radosti. Slabiky jak od půlročního kojence, ale pro nás zázrak. Postupně slabiky pribyvaly, ale mluvení (slova s vyznamem) pořád nic. Rozmluvil se během asi měsíce po druhých narozeninách. Strašně rychle. Co den, to x nových slov. Pak najednou věty. Teď má dva a čtvrt a mluví pěkně. Samozřejmě, že neumí spoustu písmen, ve větě má špatný Slovosled nebo sklonovani, ale to ie v tomto věku normální. Už se s ním krásné domluvím, téměř vše mu rozumím.
Takže zakladatelko neboj, ve 3 měsících je brzo, u nás bylo brzo i v roce. Navíc děti často něco začnou, pal přestanou a pak zase začnou. Ještě se ti to stane určitě hodnekrat.