Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky holky jdu jsi pro radu
mám 6 ti měsíčního syna, už od 5ti měsíců je strašný raubíř, a přes den je strašně akční hraje si na podložce, plazí se valí sudy, aut zkouší pérovat. Jsem za to moc ráda, jelikož start do života nebyl nikterak dobrý. Ale můj dotaz zní v uspávání. Večer se nají v 8 večer a jednou v noci se budí na mlíčko, nakrmí se a spinká dál. Ráno teď už vztává dřív okolo 6, což není nějak velký problém. Ale přes den, když už vidím jak je strašně unavený tak ho chci, jako vždy pohoupat abych mu pomohla spinkat, a to se vždycky začne u toho vztekat a plakat. Tak ho dam znovu si hrát, ale spustí se pláč, tak si s nim lehnu do postele, pláč. Zkusím ho dát do kočárku a pohoupat, pláč a takhle to trvá třeba hodinu, než se úplně vyčerpá. A je na něm vidět, že je opravdu unavený, jinak by mi vůbec nevadilo, že by byl vzhůru a hrál si. Sám usínat v postýlce neumí. A nechat ho vyplakat, to nedávám. Zkusila jsem to jednou, a po 3 minutách jsem si ho vzala
ale jde spíš o to, že nechci aby byl uplakanej a nešťastný. Tak třeba mi poradí nějaká zkušená maminka ![]()
Hezký večer bez pláče ![]()
Začít uspavat dřív, takhle už může být přetažený a pláče, protože mu nejde usnout
@Asiina to právě jsem už taky zkoušela, jde do luku a vzteká se, kouká všude kde se dá, a tahá mě za vlasy. Když houpu dál, tak začne plakat ![]()
@Carolineshka píše:
@Asiina to právě jsem už taky zkoušela, jde do luku a vzteká se, kouká všude kde se dá, a tahá mě za vlasy. Když houpu dál, tak začne plakat
A jak je dlouho vzhůru než jde spát? V tomhle věku jsou to tuším asi dvě hodiny.
A máte nějaký rituál podle kterého pozná, že je čas spát?
@Makola no většinou ty dvě hodinky a vidím, že už to nedává, ale dneska třeba až po 3,5 hodině usnul. Já se snažím, aby jeho den byl pravidelně stejný. Ráno si vleze ke mě do postýlky, tam chvilku blbne, pak cvičíme vojtovku, napapá se, a někdy usne po jídle, někdy je vzhůru hraje si, pak když už vidím, že je unavený tak ho jdu uspat. Vzbudí se, hraje si, zase vojtovka jídlo a to většinou usne, a nebo zase si hraje a pak ho uspím. Vzbudí se, hraje si dostane sváču a pak si hraje a po ty svačině je to nejhorší, to nechce spát, je mrzutý, pláče … a to co jsem popisovala ![]()
@Carolineshka taky mam 6 mesicniho syna a uspavam uz po cca hodine a 40 minutach - spi tedy jen v kocarku, takze po te hodine a 40 min bdelosti odchazime, poznam to i na nem, zacne byt protivny.. pokud pretahnem, tak odchazime s hysterakem.. chvili si v kocarku kouka nebo jeste s necim hraje a po tech 20 min spi. Krom rana, to ma bdele okno kratsi a usina cca po hodine a 40 min, to odchazime z domu po hodine a pul bdelosti.
Samozrejme ne vzdy je to takhle na minuty presne, ale plus minus to tak vychazi ![]()
Tohle nam delala dcera taky kolem toho pul roku a nakonec jsme zjistitli, ze chce proste jen byt sama v postylce, uvelebit se jak potrebuje a usnout si jak a kdy chce. Takze od te doby ju jen polozime do postylky, ona se povrti a usne sama bez scen. Kdyz udela scenu, tak je to vetsinou, kdyz uz je pretazena
ale to vetsinou do 5 minut lehne a spi jak spalek…
A kojis, že bys ho zkusila nakojit aby usnul u toho?
Pokud ne, zkus ho dát do nosítka? Já uspavala své děti v tomto věku v nosítku, dala jsem je do nosítka, pustila relaxační hudbu a pohupovala se a „tancovali“ jsme dokud neusnuli, pak jsem tak 5 min počkala a pak je opatrně přendala z nosítka do postýlky nebo pokud jsme byli venku tak do kočárku.
Případně vzít ven v nosítku nebo kočárku prostě na procházku?
Nebo dát do nosítka a pustit vysavač ![]()
Nějaký uspávání pláčem jsem také nedávala a hlavně je zbytečné dítě trápit…když už jsem je v nosítku neunesla tak v něm ani být nechtěli…teď jsou mladšímu skoro 4 a usíná v klidu v posteli beze mě…takže si užívej mazlení dokud to jde ![]()
@Jednablbka
Bohužel nekojím
nosítko mám, ale od porodu mám špatný záda, mám ho chvilku v nositku a začne obrovská bolest v bedrech, to mě nejvíc štve, protože jsem velký příznivce nošení. Mě vůbec mazlení nevadí, jsem na mateřské proto abych svůj čas věnovala svému dítěti a proto chci aby byl šťastný a spokojený
proto jsem z toho zoufalá, jelikož si někdy přijdu jak špatná máma
@Dzeiny nejhorší je že když ho dam do postýlky, ikdyž spi pořad v hnízdečku tak se začne točit na bříško a pořad tam něco kuje a když ho to přestane bavit tak začne pláč ![]()
Možná máš špatně nastavené nosítko nebo nevhodnou značku. My koupili Kavku a super
taky mám bolesti zad, ale zde to vůbec nemusím řešit.
Jinak já uspávám buď u kojení (u vás bych zkusila lehnout si s mlíčkem do postele, dát mlíčko, pak mazlit a uspat), nebo právě v nosítku. Vyjímečně usne v kočáru. Dítě nenechávám vyplakat, ani ho nenechávám samo odpadnout, vydržel by dlouho a pak by se přetáhnul a to už je pak konec.
Možná zkusit zavést nějaký nový rituál, přítmí, masáž, hudbu? Ale to by se mi ten můj leda vysmál
A co hojdavak, nemáš?
@Carolineshka píše:
@Dzeiny nejhorší je že když ho dam do postýlky, ikdyž spi pořad v hnízdečku tak se začne točit na bříško a pořad tam něco kuje a když ho to přestane bavit tak začne pláč
Mám 7 měsíční mimčo a přesně kolem toho 5. měsíce se taky po uložení přes den přetáčelo na břicho a blblo, i když do té doby stačilo položit, pohladit, dát pusu a říct jde se spinkat. Dělala to tak měsíc. Pak to přešlo. Ale jak někdo psal, mě se taky osvědčilo nechat mimčo, ať se uvelebí a že když odejdu z pokoje, tak usne líp. Přes den davám do postýlky hned, jak si mne oko, hned jako že fakt hned. To taky pomohlo, nepropásnout ten moment, jinak je přetažená a to pak prostě neusne snadno a začne peklo. Jinak u nás večeře v šest, postel v sedm, spí do šesti, budí se jednou někdy 2× na kojení a přes den spí max 3× 30minut., posledni dobou jen 2× 30min
Držim palce, ať se to urovná, ono to přejde, holt další nějaký období. To přejde. ![]()
@Carolineshka píše:
@Jednablbka
Bohužel nekojímnosítko mám, ale od porodu mám špatný záda, mám ho chvilku v nositku a začne obrovská bolest v bedrech, to mě nejvíc štve, protože jsem velký příznivce nošení. Mě vůbec mazlení nevadí, jsem na mateřské proto abych svůj čas věnovala svému dítěti a proto chci aby byl šťastný a spokojený
proto jsem z toho zoufalá, jelikož si někdy přijdu jak špatná máma
Moc krásná věta, taky to tak cítím
A přesně proto jsi dobrá máma ![]()
Já mám stejný problém se čtyřměsíčním. V noci spinká hezky, ale přes den to nejde. Tři hodiny i déle vzhůru. Usne jen v jedoucím kočárku a spánku se brání. Žmoulá oči, zívá a pofňukává, uspávání je nekonečný. V posteli se mnou se za chvíli začne nudit a je řev. A o postýlce ani nemluvím ![]()
Prso, nosítko nebo jet na procházku dřív, třeba půl hodiny před plánovaným spaním, dát na bříško, ať kouká. Pak už jen položí hlavu a usne
. Já bych taky nedokázala nechat vyřvat, ale klidně bych zkusila pár minut, jestli nechce být sám. Určitě si časem najdete nějaký funkční způsob. Přijde mi, že se to hrozně často u toho dítěte mění, člověk, aby byl furt kreativní
.
@nikive nosítko mám super, už jsem ho konzultovala s kamarádkou co je velká “ nosilka “
ale nevím, proč mě to vždycky chytne, naposledy jsem šla jen do krámu cca 10 min a pak 2 hodiny obrovský bolesti, podle mě nemám břišní svaly a tahám veškerou váhu zády, když jsem na zemi na bobku, tak se zvedám v předklonu než se narovnám
jak stará bába
když byl úplně malinkaty tak jsem mu poustela meditacni hudbu, asi to zkusím znovu … ono do teď to bylo všechno v pořádku, až teď jakoby se něco změnilo. Mě někdy přijde, jak je strašně zvědavý a chce všechno zkoumat, za vším jde, tak se mu nechce z toho spinkat. Je to hrozná střela