Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, jsem zoufalá maminka… Od cca první poloviny srpna když byly dceři necelé 4 měsíce mi začala špatně spinkat, nejdřív v noci a poté i přes den. Začalo to když jsme jeli spát ke známým a poté ke tchýni… Tam bylo v noci horko malá spala jen v plence a každý 2 hodinky chtěla pít, což bylo logické z tepla. Poté to bylo i doma a od té doby, nyní v září nám bylo 5 měsíců je to kritické, přes den občas spí u prsa, ale hluboký spánek nemá, spí max 2 hodiny a někdy se povede první noční spánek 3 hodiny vkuse. Kojíme, dcera prospívá, směje se a není nějak opožděnà či nemocná, máme za sebou x vyšetření, jelikož v červenci se nám stalo to co se teď řeší s Nikol Š. Dle Dr je zdravá a já věřím že je, jen mě to znepokojuje, do 3,5 měsících spala krásně, hlavně v noci i 6-7 hodin a někdy i přes den. V červenci nás pustili z nemocnice a spala v košíku 6 hodin vkuse bez buzení. Dcera se často leká a pořád máme lehký lekací reflex… Prodělala koliku jako maličká a nepřijde mi, že to by bylo tím. Spíš uvažuji zda je moje mléko pořád tak dobré, prospívá nehubne, ale to neznamená, že je pro ní dost výživný. Navíc nevidíte do prsu kolik toho vypije, zkoušela jsem přes den více kojita nabízet, aby byla na noc sytá, taky nic… V noci se lehce kroutí, nedaří se mi přes noc odřîhávat, spinká po kojení, ale to buzení je někdy i každou hodinu. Ráno je vzhůru kolem 5-6… Včera měla bdělé okno 5 hodin a nespala přes den, cca 1,5 hodiny -2. Dnes mi zrušila laktační schůzku a jsem vyřízená psychicky, jelikož už jsem zoufalá a nespím už měsíc v noci… Přes den na chvilku s ní a když mi spí hodinu vkuse tak jsem ráda. Začala slinit, více kousat, ale zuby tam nejsou, jen bílé tečky a dle dr to nic neznamená. Mám první miminko a myslela jsem, že zuby. Kyselá stolice, nervózní, potíže se spánkem, opět začala více plakat a potíže s uspáváním. Dřív stačilo jí dát dudlík hladit zavřít oči a dělat že spím a spala… Teď jedině u prsu… Narodila se v 38 tt přirozeným porodem a bez komplikací, prostě už chtěla ven dřív… Máte někdo zkušenost? Trvá to dlouho a jsem už smutná, že mi přestala spinkat, alespoň v noci je přece potřeba aby spokojeně spala… Přes den si hraje a je akční, asi potom je problém jí zklidnit… Doktorka to svádí na koliku pořád, že trvá i do půl roku, ale předtím to nebylo a začalo to před 4 měsícem… Zkoušela jsem i hotová um na noc a stejný spala stejně jako po mm, takže jsem usoudila, že mléko asi špatné není, možná množství, přestat třeba kojit a dávat jí mm z láhve? Přehled kolik toho vypije. Dřív sála 10-20 min, teď přes den max 7-8 a to spíš dělá kraviny. V noci pije trochu a pak dudlá mi přijde… Děkuju všem co mi poradí co s tím. Režim se snažíme, ale teď to moc nejde, spinkat chodí kolem 19, max někdy 20, když nemůžu uspat a snažím se občas uspat v náručí, aby si po mm odříhla, v noci nám to moc nejde a chodím s ní a ona spinká na rameni… Teď chodíme na rehabilitaci ohledně zpevnění břišní stěny, neurolog řekl, že to může souviset s tím jak se zadušuje - což dělá někdy bohužel a tím jak jí prej pořád bolí břicho. Od začátku nejím kravské produkty a ani nic co by mělo nadýmat, prostě v jídelníčku mým si myslím, že to není. Nebo jíst více zeleniny to se bojím, nadýmá i mě… Děkuju moc všem maminkám ![]()
Nase nejmladsi ma to same. Od cca 14 dnu spala prvni nocni usek klidne 5 hodin, od cca 4 mesicu jsem rada za 2 hodiny. A to jsme nikde na navsteve nebyli. Ted je ji skoro 7 mesicu, v noci se budi minimalne 6×, nekdy i po 30 minutach, zato od tech 14 dnu do 4 mesicu se v noci budila 1× - 2×. Pres den ted spi 2× okolo hodiny. Proste uz to neni to male miminko ![]()
@Janča6
To chápu Jani, děkuju za reakci, ale přece když nespí přes den a v noci se často budí, tak někdy je přetažená a pak někam jdeme a všichni proč brečí a proč je pořád taková, dej jí um, kaši, má hlad proto se budí… Doktoři na mě v kolik chceme přijít, kdy mi spinká přes den… Ten nátlak je hrozný a poprvé matky musí být zoufalé jako jsem já… Pořád hledáte, kde se stala chyba… Co děláte špatně… Tahle doba je prostě o tom.. Jeden doktor Vám řekne kojit a druhý, nemusí jí sedět mlíčko od Vás, dejte raději nějaké kvalitní um dražší… No prostě bordel… Jak říká moje mamka, zlatý časy když měla mě.
To je nejspíš spánková regrese. Zkus si o tom přečíst. Doprocuju instagram babiesandsleep, paní se zabývá dětským spánkem (píše v češtině).
Taky jsme tím prošli, do té doby spala dcerka krásně. Trvalo to cca 2 měsíce, pak se to začalo zlepšovat.
Moc děkuju🌺, o té jsem slyšela, že je to ve 4 měsíci… Ona ti pomohla? Nebo sis přečetla a podle toho něco dělala, nebo to odeznělo samo po těch 2 měsících? Omlouvám se, jsem unavená a občas vypatlaná už… ![]()
@Marti_Krausova píše:
@ZijposvemMoc děkuju🌺, o té jsem slyšela, že je to ve 4 měsíci… Ona ti pomohla? Nebo sis přečetla a podle toho něco dělala, nebo to odeznělo samo po těch 2 měsících? Omlouvám se, jsem unavená a občas vypatlaná už…
Ono to odezní samo, ale pomůže ti (nebo alespoň mně), že si o tom přečteš a budeš vědět o co jde. Přestaneš pohybovat o tom, že něco děláš špatně, že by tvoje mlíko nestačilo atd… ![]()
Babiesandsleep tam píše nějaké typy, jak to období „přežít“ a jak pomoci prckovi usnout, ale je to opravdu jen období a nic moc s tím neuděláš.
Chce to zkoušet různý věci na uspávání, většinou, co funguje jeden den, nefunguje druhý
ale jde to. Co kočárek? Bílý šum? Naopak nosítko? Prostě to chce zkoušet ![]()
Nám se začal prostě po cca měsíci a půl noční spánek zase prodlužovat…pak do toho ještě přišly teda zuby, takže zase pár dnů nic a pak se to celkem srovnalo a zase ten první noční spánek dá cca 6-7 hodin v kuse.
@Zijposvem 🙏🏼 ♥️️
Jste zlatá díky, bojím se, že ty zuby taky přijdou už brzy… Ale to zvládneme! Ano kočárek byl teď tabu, dříve v něm spinkala x hodin, bílý šum jedeme i v noci, ukolébavky, uspávám na ruce někdy i zpívám potichu, teď jsme pořídili nosítko tak zkusím přes den v tom houpat, nebo i v noci, možná lepší, když je tma a nic jí nerozhodí! Do toho spinká v noci často s otevřenou pusou, přestala mít ráda dudlík, už má dudlík z mého prsu… Doufám, že jednou bude hezky spinkat zas, v noci a já budu trochu odpočatá a veselejší. Díky moc
![]()
Myslím, ze to moc hrotite a pak je to začarovaný kruh..mléka určitě nemas málo ani není “nevýzivne” pokud prospívá a cura..je to normální miminko co mesic spi krásné a pak je na zabiti-normální stav..pokud přes den 2h spi-vzdyt je to krasny, jsou děti co nespi vůbec..nám malej spal 6 tydnu krásné -budil se akorát po 3-4h na kojení jak v noci, tak přes den..pak se zacal budit třeba 20× za noc, vrtel se, nemohl zabrat…kolem 5mesice se budil 1-2× na jidlo a spal dal..pak byl mesic na zabiti, kdy vstaval v noci 10× a kolem 4h ranní bylo po spanku😅..teď se to trochu spravilo a budí se tak 3×..nevim, proč ty 2-3h co spi nespis s nim, ze pises, ze nespis? Myslím, ze téměř každá maminka proste první rok nespi dyl než 3h v kuse..a přes noc se mi o 7h dohromady za celou noc ani nesnilo..:-D..to je proste miminko..nenech se od nikoho rozhodit..
Díky za reakci, no protože musím fungovat i jinak, občas musím vařit, trochu poklidit, nemám na to nikoho a nikdo mi nepomáhá s domácností, divné že? Jinak děkuju, ano jsem citlivá matka a mám první dítě. Nebojte nenechám ![]()
@Marti_Krausova píše:
@NicknackEKDíky za reakci, no protože musím fungovat i jinak, občas musím vařit, trochu poklidit, nemám na to nikoho a nikdo mi nepomáhá s domácností, divné že? Jinak děkuju, ano jsem citlivá matka a mám první dítě. Nebojte nenechám
Taky mam první dítě:-) - já nevim, asi jsem divné kousek, ale i když spím někdy v noci 3-4h dohromady a ještě přerušovaně, zvládnu v pohodě uklidit uvařit a ještě si litat po vyletech
pen_mouth:..a to mam chlapa od rána do večera v praci..zpočátku jsem měla taky problém, ale zjistila jsem, ze je to jen a jen o načasování..je ale pravda, ze mam kamarádku, která má taky první dítě, ale až po 35letech..a ta nestíhá nic l, je pořad vyrizena, přitom má daleko méně “povinnosti..a když jsme si o tom povídaly, je to opravdu o tom, jak si to člověk udělá..u nás neexistuje uklízet a dohánět věci večer až jde malej spát. ne..to vše dělám během dne když vydrží 10-15min v lehátku..chodím kolem nej, zpívám a u toho uklizim..vymyslim jídla, co se delaji skoro samy..když ho to přestane bavit tam, jde na 20min na zem dělat “borcus”, každých 5min ho pohladim, přemístim a jedu dal..každé domácnosti stačí denně určitě 45min pece a je to tam pak jak ze zurnalu včetně uvarenyho jídla..a je třeba 9:30rano a my máme vše hotovy -uklizeny, uvařeny a jde se na první denní spanek -SPOLU..a máme cely den
na valeni, hraní apod..děcko je pak daleko spokojenější..
Kamarádka ta to má tak: rano nastvane otevře oči, protože je ještě brzo, leží 2h v posteli s mobilem v ruce a snaží se ho zabavit, aby dal pokoj..pak je 9h, vyleze z postele, ale malej už má hlad a je protivnej, takže samozřejmě se většinou “nestihne”najíst ani ona.. takhle se to táhne cely den, vecer ho pracně uspi a jde uklidit ten bordel, co se za cely den udělali a dohánět to, na co přes den neměla čas..pak padne v 11vecer vedle malyho a usne a ejhle, malej se kolem půlnoci poprvé budi..takže začarovaný kruh a je pak rozbita..u nás kdyz se večer malej uspi tak následuje max vino s manželem a podobné aktivity..žádný dohánění a v 9 si jdu lehnout za nim a spát..
Bože vždyť jaký je to luxus mít jedno dítě:-)navíc které ještě nechodí😁..
@NicknackEK No tak vidíte jste dle Vašich písmenek dokonalá osoba a matka a tady si to potřebujete jen ještě víc dokázat… Já přes den si s dcerou hraju, cvičím, chodím ven… Věnuju se sobě, aby nebyla jen lítající maniak a občas potřebuju i zastavit a dát si třeba vanu…
Prioritou je pro mě ona. A lidi Vaší povahy mě opravdu nerozhodí.
Raději vařím v noci a co, asi nejsem tak dokonalá jako Vy, každá to máme jinak… Nechápu proč se tady vytahujete, kdo o to stál? Tak se prosím běžte chlubit jak jste dokonalá do jiné diskuze, děkuji ![]()
@Marti_Krausova píše:
@NicknackEK No tak vidíte jste dle Vašich písmenek dokonalá osoba a matka a tady si to potřebujete jen ještě víc dokázat… Já přes den si s dcerou hraju, cvičím, chodím ven… Věnuju se sobě, aby nebyla jen lítající maniak a občas potřebuju i zastavit a dát si třeba vanu…
Prioritou je pro mě ona. A lidi Vaší povahy mě opravdu nerozhodí.Raději vařím v noci a co, asi nejsem tak dokonalá jako Vy, každá to máme jinak… Nechápu proč se tady vytahujete, kdo o to stál? Tak se prosím běžte chlubit jak jste dokonalá do jiné diskuze, děkuji
Ale ono je to úplně naopak-prave ze nejsem dokonalá a nemam doma perfektní pořádek a pravehe mi “moc dokonale”přijde to vaření po nocích místo spanku a uklohneni něčeho jednoduchého během půl hodiny přes den..vy to vidíte evidentně úplně naopak, než já😅a prave proto, ze prioritou je pro mě mé dítě, tak to mam takto..nepotrebuju aby mé dítě vidělo ústavnímu unavenou hotovou matku s kruhama pod očima, protože místo spanku vařila a doháněla něco. co si tak myslíš, ze to dítě ocení víc? Je zajímavé, jak má každý úplně jiný pohled na stejnou věc..pro mě je prave “moc dokonale” to tvoje..
@NicknackEK já chápu, jak to myslíš. Ale je třeba se uvědomit, že každý má jinak náročné miminko a bylo by fajn to nesrovnávat. To co funguje u jednoho, tak opravdu nemusí fungovat u jiného. To že to funguje tobě je super…ale bylo by fajn neodsuzovat druhé…vždyť vůbec netušíš, co má paní na starosti, ne každý má na starosti jen domácnost a miminko. Navíc se paní ptala na něco úplně jiného než na timemanagement a ty jí hned srovnáváš s nějakou kamarádkou, která je teda podle tvého popisu s prominutím trochu mimo.
@Zijposvem Jé děkuju, vy jste a všechny další moje krevní skupina 🙏🏼 ♥️️ Asi bych to dámy raději uzavřela, všem kromě paní dokonalé moc děkuji… Na její denní rozvrh a aktivity s podle mě „chudákem“manželem, co skoro nevidí děti, protože je v práci od rána do večera, se přece nikdo neptal… Pro nás zas nejsou peníze tak důležité, děti rostou a nedá se jak film vrátit zpět, ale třeba to tak u některých být musí, když člověk nezná okolností, přesně jak píšete &zijposvem 🙏🏼. Pevné zdraví a nervy všem 🌺