Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, zjistili mi po týdenní hospitalizaci, že miminko v bříšku neroste, nepřibývá na váze. Jsem ve 32.týdnu, miminko má 1400gramů a za týden nepřibralo vůbec nic. Musím až do porodu zůstat v nemocnici na pozorování, kdy mi jednou za týden budou dělat ultrazvuk a každý den CTG, jiná pomoc prý není a kdyby miminko neprospívalo, tak že ho budou muset vyndat dříve. Máte s tímto nějakou zkušenost? A jak dopadlo těhotenství a miminko? Nejhorší je ten pocit selhání, že moje tělo nedává miminku to, co potřebuje a že si to nechává samo pro sebe(to mi při vizitě řekla i doktorka, že si to nechávám pro sebe a jemu nic nedám-protože jsem dost obézní). A měli jste nějakou šanci na propuštění? Mě doktorka pustit nechce, ani na propustku
mám doma přítele a 2,5letou holčičku. Předem díky za rady ![]()
@martula78 zkusenost nemam, ani jsem puvodne nechtela reagovat - ALE to, co ti ta dr rekla, to je hrozný. Za to přece nemůžeš a nijak to neovlivníš, že tělo mimču nedává, navc se to může stát jak hubeným, tak silnějším maminkám
Držím ti palce a snad se dočkáš odpovědi ![]()
Nemám s tím zkušenost, jen tě chci povzbudit, sama jsem se mamině narodila před x lety ve 32tt a vypiplali mě
a loni v září, když jsem rodila, tak mě dali na pokoj k paní, která porodila akutně ve 32tt díky teda tlaku, musela malá po týdnu co její mamka ležela v nemocnici na svět, malá se narodila dřív, drobňoučká, ale je krásná, doktoři dělali první poslední.
Důvěřuj doktorům, bude dobře, přeju hodně síly pro tebe i miminko
![]()
Taky nemám moc zkušenost, ale kamarádka před rokem a půl rodila ve 32tt a malá všechno krásně dohnala, možná až moc
Sice musí být do tří let více sledována, ale jinak je to kus ženský ![]()
Držím palce, ať se tobě i miminku daří dobře
![]()
Já měla v prvním těhotenství něco podobného. Ve 33. týdnu malá vážila 1480 g a doktor mi řekl, že je malá. Prý mi jí nevyživuje placenta, takže pokud za 14 dní nepřibere, tak půjde ve 35. týdnu ven. Hospitalizovaná jsem nebyla. Něco málo za těch 14 dní přibrala. Ještě nevěš hlavu. Třeba ještě za další týden prcek přibere.
To, co ti řekla doktorka je netaktní.
Držím pěsti.
@martula78 píše:
Ahoj holky, zjistili mi po týdenní hospitalizaci, že miminko v bříšku neroste, nepřibývá na váze. Jsem ve 32.týdnu, miminko má 1400gramů a za týden nepřibralo vůbec nic. Musím až do porodu zůstat v nemocnici na pozorování, kdy mi jednou za týden budou dělat ultrazvuk a každý den CTG, jiná pomoc prý není a kdyby miminko neprospívalo, tak že ho budou muset vyndat dříve. Máte s tímto nějakou zkušenost? A jak dopadlo těhotenství a miminko? Nejhorší je ten pocit selhání, že moje tělo nedává miminku to, co potřebuje a že si to nechává samo pro sebe(to mi při vizitě řekla i doktorka, že si to nechávám pro sebe a jemu nic nedám-protože jsem dost obézní). A měli jste nějakou šanci na propuštění? Mě doktorka pustit nechce, ani na propustkumám doma přítele a 2,5letou holčičku. Předem díky za rady
To co ti řekla doktorka je úplná blbost, miminko si bere vše co potřebuje a rozhodně se neptá… Spíš bych viděla problém v průtocích pupečníkem nebo v placentě… To ti ale určitě kontrolují.. Já rodila ve 35tt právě proto, že malá už 3 týdny nepřibývala, na UTZ tvrdili, že má 1900g, ale narodila se 2250g
Ono to není přesné..
Ja tu zkusenost mam, miminko ve 34tt bylo vahove opozdene o 3 tydny.Take me strasili, ze pokud nebude pribirat, ze ho v nejdrive moznem terminu porodim, abych zacala co nejrychleji kojit a tim dala mimcu vice, nez kdyz je v brisku.
Nicmene ani potom miminko moc nerostlo, nebo hodne pomalu. Nakonec jsme to doklepali do terminu s castymi kontrolami. Dcerka se narodila drobnejsi 2,6kg, ale naprosto v poradku a dnes, jak vidis na metriku uz je „velka“ slecna ![]()
Bylo mi vysvetleno, ze ocas miminko snizi rychlost pribirani a snazi si vyzivovat, to co uz ma vyvinute. Proste setri energii, proto co ma, nez by se vysilovalo necim navic.Ale urcite jeste pribere, jako v mem pripade…
Omlouvam se za roman. Klidne se ptej, jestli te jeste neco zajima. ![]()
@anairda píše:
To co ti řekla doktorka je úplná blbost, miminko si bere vše co potřebuje a rozhodně se neptá… Spíš bych viděla problém v průtocích pupečníkem nebo v placentě… To ti ale určitě kontrolují.. Já rodila ve 35tt právě proto, že malá už 3 týdny nepřibývala, na UTZ tvrdili, že má 1900g, ale narodila se 2250gOno to není přesné..
To take potvrzuji, muj odhad v den porodu byl 2,1kg a dcerka mela 2,65kg.
První byla anrozená 33+5,dr nic nestihli-předběhla je. je zdravá, byla dva a pul týdne ve špitále ale je bez následků. edit-chodila mjsme co týden an kontrolu a když na 2.kontrole po sobě nepřibrala tak chtěli udělat sekci nebo vyvolat porod, s tim že druhý den nastoupím do porodnice. ale v noci mi praskla voda a malá se narodila přirozeně
@martula78
Ahojky, jsem gynekoložka a možná by bylo vhodné se poradit s jiným lékařem. Jenom UZ nález není průkazný, důležité je vyšetření krve, moče, krevního tlaku a podobně, aby se mohl utvrdit názor, že miminko neroste. Taky UZ po 1 týdnu nic neznamená, tak jako miminko po porodu i v bříšku může růst skokově, takže je nejlepší měřit za cca 14 dnů až 3 týdny. Pokud máš vše kromě velikosti miminka v pořádku, nevidím důvod hospitalizace. Názor dr. nesdílím, miminko si právě vezme vše co potřebuje i na úkor matky, která může i hubnout, takže to, že jsi obézní nehraje vůbec žádnou roli.
Hlavně se dej do klidu, konzultuj to s primářem, zda je hospitalizace opravdu nutná. Osobně nevidím ani důvod k CTG každý den, pokud nejsou špatné záznamy. Asi je to od nemocnice k nemocnici jiné, ale vždy by ti to měli vysvětlit a hlavně podpořit a ne plašit a strašit.
Posílám ti hodně sil a ať mimi hezky roste a vše je v pořádku. Jak ti tu už psali holky, tak po 32 týdnu má miminko velkou šanci nejenom na přežití mimo dělohu, ale s každým dalším dnem se snižuje i riziko zdravotní komplikace kdyby se muselo zakročit a ukončit těhotenství dříve.
![]()
Je dobře, že Tě doktoři hlídají. Na druhou stranu někdy až zbytečně moc straší. Může být problém s placentou (to by měli poznat). Ale rozhodně to není Tvoje chyba!
Třeba mě se podle doktorských měření v 34tt začalo břicho zmenšovat. Nenechali mě sice v nemocnici, ale každou chvíli jsem byla na utz a monitorech. Výsledek utz závisel na tom, který tam byl zrovna doktor
Když jsem byla naposled v 39tt, tak jsem narazila na doktorku, která odhadla velikost mimča na 2,5kg (doktor asi 6 dní předtím na cca 3kg a taky mu naměřil o 2cm delší stehenní kost
). Hrozně se divila, že mě ostatní doktoři nechali jen tak a okamžitě mě hnala na vyvolání. Měla jsem strach, tak jsem teda šla. No nakonec měl malý 3kg, takže mě akorát úplně zbytečně stresovali, ale zase jsem věděla, že jsem pod kontrolou a kdyby něco, tak bude moje miminko v pořádku. A držím palce
![]()
Příspěvek upraven 28.12.12 v 19:19
Tedy tohle tvrdit těhotné mamince je strašné. Já mám zkušenost naprosto opačnou, ale snad tě to uklidní. Mě řekla doktorka, že má malý ve 36. týdnu už kolem tří kil a že přibírá krásně a bude velký. Narodil se v 39. týdnu, měl 47 cm a 2600 g, takže brouček drobný i když se narodil v termínu. V tomto těhotenství jsem měla s ultrazvuky taky různé zkušenosti, každý tvrdil něco jinýho. Ono to měření není vůbec přesný. Neboj se, uvidíš, že všechno dopadne dobře. Rozhodně jsi neselhala. Drž se.
@martula78 tak jsem se koukala, že ani ta první teda nebyla žádnej obřík.
Nemáš problém s krví? Průtoky přes placentu jsou v pořádku?
Mne taky tak někdy v 30 tt strašili, že malá nepřibývá ) nikam mne teda nehospitalizovali), za 14 dní měla o 200 g víc ![]()
Ja teda z tim nemam taky zkusenost.Ale u Simona n je nejmladsi mela problemy. Tyden pred porodem vazil 2600.g a v den porodu rano mel 2900.g a narodil se z vahou 2750.g. to spise moje mamina my nadavala ze dite bude male a vse dohnal.
Ale treba te pusti uvidite. A vqhu nejqk dozene.
Kamaradka to mela podobne jako ty malej v brisku nechtel pribivat a vse dohnal na vahu 3600.g. Rodila v terminu.
Ano mám čerstvou zkušenost, vše začlo 21 září - malá váha miminka, špatné ozvy, 14 dní v nemocnici, kontrolovali mi ozvy a zda mimi roste, pak mě pustili, celkem se to uklidnilo. Za týdne se mi začla odlučovat placenta, akutní císař, miminko ven a pak následovalo peklo… u nás vše bylo tím, že Zuzanka má genetickou vadu, o které se nevědělo, takže fakt mazec!!!
nepřeju zažít nikomu, tobě přeju at je miminko v pořádku a je to jen „menší“ miminko