Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky dneska jsem na začátku 35 týdne, včera jsem byla u dr. a mimísek se pořád ne a ne otočit hlavičkou dolů. Mám dr. se kterým si moc nerozumím, nic mi nevysvětlí atd.....( po porodu měním) tak se chci zeptat kolik má mimi ještě času na otočení. v poloze KP je od 16 týdne, a taky jaké jsou pak možnosti. Já už tady pár těchdiskuzí projela, a zjistila, že většinou císař, a vím, že asi otočení je individuální, ale ráda bych se o tom dozvěděla víc. Děkuju moc za odpovědi ![]()
Saluško - já měla malou taky KP od 20tt - nikdy jsem necítila kopanečky do žeber a malá se mi neotočila. Jako prvorodičce mi byl doporučený CS (ale kdybych trvala na přirozeném porodu, tak by mě nechali - váha malé odhadem byla necelé 3kg) Nejdřív jsem si na netu četla různé návody a cviky, jak mimi donutit se přetočit, ale nakonec jsem došla k závěru, že ona asi nejlíp ví, proč je tak natočená a proč se neotáčí. Hodně záleží i na vybrané porodnici - já rodila ve Štbk a tam v těhle případech císaře naplánují po 38 tt (nikdy nenechávají do TP), v Ol nechávají až do TP a císaře plánují na ten den. A taky na doktorovi - jsou někteří, kteří nechtějí riskovat a pak jsou tu zase tací, kteří nechají dítě KP rodit přirozeně.
salus od 36.tydne by si mela chodit do poradny v porodnici nebo to tak u vas neni? A tam bude jiny doktor, se kterym se domluvis co a jak, kazda porodnice to ma jinak. Obecne pokud je miminko v dobre poloze a neni moc velike, tak se nechava porodit normalne nozickama napred, jinak se jde na cisare. Nekde se taky snazi jeste miminko otocit. Ale jak sem uz psala, kazda porodnici to ma jinak a nejlepe se domluvit primo tam, kde budes rodit. Reknou ti co a jak a pripadne porod naplanujete dopredu
Pokud u vas nemate v porodnici tehu poradnu, tak si normalne najdi cislo tam na porodnicke oddeleni (ja kdyz potrebovala poradit, tak sem volala i primo na sal a mluvila s porodni asistentkou) a zkus si tam zavolat, ze tvuj gynekolog se k nicemu nema a potrebujes vyresit tento problem.
Ahojky.myslím že přetáčí se do 36 týdne,ale jistá jsi nejsem,ale se mnou v porodnici rodil maminka co měla porod koncem pánevním.Porodila c cuku letu ani né do 1 hodiny
a holčička byla uplně v pořádku.
Mně se přetočil až ve 38tt (přenášela jsem 9 dní, takže se vlastně otočil tři týdny před porodem), času máš tedy ještě spoustu. PA z kurzu říkala, že se může přetočit klidně i cestou do porodnice (když se jede rodit)
a v poradně to taky nikdo neřešil, ale stejně jsem byla kvůli tomu taky dost nervózní. Zkoušela jsem takové ty babské rady jako: svítit baterkou na podbřišek, mluvit na miminko a představovat si, jak se má správně natočit a lezla každý den po čtyřech (při té příležitosti vytřela podlahu
) tak asi něco z toho zafungovalo.
Pokud nemáš jiné komplikace a dítě není velké, dá se rodit přirozeně KP.
Ahojky,
taky jsem měla malého otočeného KP asi od 18tt. Měla jsem malinké bříško, tak neměl moc místa se otočit, takže jsem rodila císařem v 38tt. U nás v porodnici doporučují porod císařem u prvorodiček, když mají děti KP. Prý porod KP přírozenou cestou může ohrozit matku i dítě, tak mi to bylo vysvětleno v porodnici. Měla jsem malinké miminko, tak jsem si myslela, že bych to mohla zvládnout, ale raději jsem nechtěla riskovat.
Pokud má mimisek dost místa, tak se ještě může otočit. Mi doktor v 30tt řekl, že je malá pravděpodobnost, že se malý otočí, právě proto, že neměl místo.
Nedělej si starosti, ještě má čas se otočit a pokud se neotočí, tak porod císařem je v pohodě. Přejí klidny porod a zdravého mimiska.
my se otočili asi 14 dní před termínem, kdyby se malá neotočila zkusilo by se to normálně, při komplikaci cs
chce se to zeptat, naštěstí můj dr, je skvělej
Malej se taky otočil v 38tt, pak jsem ještě 2 týdny přenášela ![]()
holky děkuju za odpovědi, uvidíme, jak to dopadne, hlavně ať je prcek zdravý
, určitě si umíte představit, že už každý den přemýšlím jestli porod zvládnu jaký bude, a čeho se mám bát a naopak na co se těšit
. Doufám, že nakonec nebudu přenášet
, to nevím jak by se mnou chlap vydržel
. Takže ještě jednou díky ![]()
36+3 tt a prcek pořád KP dneska byl naštěstí u mého dr. záskok, tak si se mnou pan doktor promluvil hurá hurá zase jsem o něco chytřejší
. Prý pokud se prcek neotočí do příštího týdne tak by mě měl můj dr. poslat do nemocnice, kde bych se měla domluvit s lékařem na termínu císaře
, tak jsem zvědavá jak dopadneme ![]()