Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj. Letos mě potkal takový polozazrak. Poprvé nsem otěhotněla no bohužel mimoděložní. Odebrán pravý vejcovod. Dle laparoskopie jinak vše bez patologického nálezu a nikdo mi neřekl ze by viděl na pohled nějaké srůsty. Průchodnost druhého se nedělala. Podařilo se některé h vas otěhotnět po mimoděložním a úspěšně? Mam strach ze se mi to stane podruhé a budu případ pro ivf. Mam 27 a deti žádné. Mam kolem sebe nyní strašně moc těhotných kamarádek a snáším to zle
@malýhroch jakoze pod mimoděložním? Jak jste se s tom smířila?
@Butterfly1307 ano, mimodelozni jsem mela v cervnu a v zari uz jsem byla tehotna. Dali jsme si pauzu ty dva mesice, ale bylo me uz 37, tak nebylo moc prostoru cekat. Kazdopadne bych si ji dala vetsi, cele tehotenstvi me pak bolely jizvy. Me hodne pomohlo to, ze uz jsem mela syna, Vy zase mate dobry vek. Je pravda, ze si obcas vzpomenu, miminko uz melo srdicko. Jo a doktor mi tehda rekl, ze druhej vejcovod je stejne na hovno, jak ten prvni a proslo to.
Já stejně tak - otěhotněla jsem velmi brzy po mimoděložní těhotenství. Dali jsme si pauzu 2 nebo3 měsíce a hned pak se zadařilo. A to i ve vyšším věku.
Mimoděložní v listopadu, otěhotněla jsem v lednu ale potrat. Další a úspěšně těhotenství bylo až v říjnu.
Opravdu doporučuji udělat delší pauzu.
@Butterfly1307
Ahoj. Měla jsem to podobně. Po několika letech občasného zkoušení se to povedlo, a to až se třetím partnerem. Bylo to mimoděložní těhotenství na pravé straně. Nevěděla jsem o tom, do špitálu to byly celkem fofry. Přišla jsem o pravý vejcovod, jinak vše zachováno. A zjistili mi při tom i mírnou endometriózu.
Asi rok a čtvrt pak trvalo (plus byla nutná hormonální léčba clostilbegyt, ovitrelle, duphaston), než jsem otěhotněla znovu. Zajímavé bylo, že od té doby ten pravý vaječník bez vejcovodu rezignoval a všechny sledované ovulace probíhaly z levého.
Už to mimoděložní těhotenství pro mě byl malej zázrak a důkaz toho, že jsem konečně narazila na chlapa, se kterým jsem nějakým způsobem kompatibilní. No a těhotenství bylo potom bezproblémové, stejně jako porod. A teď tady vedle mě pospává naprosto zdravá sedmiměsíční holčička. 👍
Mám syna, poté mimoděložní, po něm další dvě děti. Žádné problémy s otěhotněním, ty naopak byly před prvním synem.
Ahoj, malá se nám narodila rok od operace, taky mi vzali pravý vejcovod. Takže když nepočítám šestinedělí, 3. cyklus od laparoskopie. Přesně vím jak se cítíš, možná jsem přecitlivělá, ale zatím jsem nic horšího nezažila, bylo to moje první těhotenství a doteď to nemám úplně zpracovaný. I proto si myslím, že je důležitý tohle sdílet, přišlo mi, že se o tom moc nepíše. Až když se mi to stalo, tak jsem si v okolí vyslechla několik příběhů a všechny s dobrým koncem.
Drž se, určitě to vyjde
.. a když ne, není nic špatného na tom si nechat si pomoct nebo poradit na klinice.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.