Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím, mám tu někoho kdo prodělal v nedávné době mimoděložní těhotenství? Jsem tedka doma docela v depce. Odebrali mi pravý vejcovod, dle zprávy ma levou stranu bez patologického nálezu, ale průchodnost dle všeho nedělali. U levého vaječníku odebrali dve cystičky které byly prý nejškodné. Mam strach ze se mi to same stane u druhého těhotenství … podařilo se nám tzv na první pokus kdy jsem vysadila antikoncepci a hned prvni cyklus otěhotněla. Hcg mi narostlo, klesalo a nakonec zase stoupalo… jak se s tím vypořádat a co poradíte? Bojovala jsem před antikoncepci s hormonální nerovnováhou - antikoncepci jsem brala jen 6 měsíců kvůli toho he cyklus bud nebyl a nebo trvalo krvácení 3 měsíce. Ze bych mela někdy zánět nebo neco.. o tom nevim. Nevim proč se to stalo
@Butterfly1307 mě se to nestalo teď ale před dětmi. A pak jsem se teda bála tak jsme půl roku čekali a dcera i syn pak byli napoprvé. Dcera dokonce z druhého vaječníku co neměl vejcovod ( natáhl se prý ten druhý). I teď ve "starším věku " se z jedním vejcovodem podařilo otěhotnět 3*.
Důvod byl prý, že jsem měla kdysi ureoplasmu co udělala srůsty ( měla jsem i přirostlé střevo ) to vše mi právě při tom odstranění rozvolnili.
@LunaP mam také obavu ze to bude podruhé to samé.. ve zprávě nemam nic krom toho že okolní orgány v dosahu laparoskopie ok, a ze teda mimoděložní v tom pravém a levé ze je ok mimo těch dvou cyst. Děloha také ok… je mi 27 a dítě žádné nemám.. ted mám velký stres a obavy
@Butterfly1307 já měla hned první těhotenství mimoděložní. Bohužel jsem měla pouze jeden vejcovod kvůli VVV, tak pro mě byla jediná cesta IVF. Kamarádka taky měla hned první těhotenství mimoděložní a z dalších těhotenství má syna a dvojčata kluka a holku.
@Magda124 jak jste procesem ivf procházela? Řekli vám důvod proč bylo mimoděložní?
Já měla minulý rok podezření na mimoděložní. Nikdy se nepotvrdilo, ale ani nevyvrátilo, HCG kleslo na nulu, ale na histologii nenalezli žádné zárodečné struktury v děloze. Takže říkali, že možná to bylo někde ve vejcovodu, ale brzy to „zemřelo samo“. Dalšího těhotenství jsem se bála, furt jsem si říkala, že určitě někde v tom vejcovodu bude nějaká překážka, nicméně došlo k němu po IUI a zatím není na světě, ale v děloze je.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.