Minimalistická výzva

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1779
1.11.19 22:32
@bibi2233 píše:
Domnívám se, že došlo k absolutnímu nepochopení příspěvku. Nejde o to vyházet na co přijdu, abych si mohla nakoupit nové věci, ale udržet menší počet věcí v domácnosti a nezahlcovat se znovu. Samozřejmě nepředpokládám, že by přibylo 500 věcí přes Vánoce, to dá rozum. Ale udělala jsem si třeba seznam dárků pro děti, kterých opravdu hodně nebude, a přesto v pokojíčku zaberou nějaké místo, které tam prostě teď v policích není - tak logicky dávám pryč nějaké hračky, z kterých vyrostli. Pokud plánuji, že dostanu nějaké oblečení, tak něco dám pryč, aby se to do skříně vešlo. A samozřejmě to nehodlám házet k popelnici, ale už jsem hromadu věcí darovala známým, naházela do charitativních kontejnerů, prodala atd. Ale jsem ráda, že tady většina diskutujících má doma tak hezky uklizeno a jsou se sebou spokojeny :-)

UF, aspoň že tak. Ono to totiž vyznělo úplně jinak a já si hned vzpomněla na kamarádku, která takhle konzumně žije. Vyhodí 2 roky starou soupravu hrnku, protože si vybrala modernější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1779
1.11.19 22:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
1.11.19 22:36

@bibi2233 plánuješ, že dostaneš oblečení, přestože máš plné skříně a musíš něco vyházet, aby se ti to tam vešlo? Už to je nepochopení minimalizmu. Nejdřív donos to, co máš a pak teprve pořizuj nové. Dneska se strašně útočí na politiky jak je potřeba vyřešit otázku globální ekologie, ale absolutně se nechápe, že každý musí začít sám u sebe. Nevyhazovat funkční věci, ale využít je až do konce a bohužel módní průmysl je jedna z nejhorších pohrom. Proč se kácí pralesy? Aby byla kde pěstovat bavlna na ty trička na pár použití. Nedělej prázdná a nesmyslná gesta. ale věci, které mají skutečně smysl ač nejsou vidět okamžitě.

• Citovat
  • Upravit
788
1.11.19 22:39

@zuzikka Tak to opravdu ne :-) Naopak mě hodně zaujala kniha Méně je více - Joshua Becker, kde je přesah od minimalismu ve věcech právě směrem k vztahům, pomoci druhým, charitě apod. Prostě méně se zabývat věcmi a více tím, co je opravdu důležité.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
788
1.11.19 22:43

@Janli Když už se do toho oblečení nevejdu, tak asi těžko to budu donášet, že. Nebo ty krabice oblečení, co z nich děti vyrostly, je snad normální prodat. Ty věci o ekologii, udržitelnosti atd. opravdu znám, zajímám se o zero waste. Asi se nějak pořád nechápeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
788
1.11.19 22:47

@Janli Pro všechny věci, kterých jsem se zbavila, jsem našla nové využití jinde, pokud to bylo možné. A nemyslím si, že je něco špatného se rozumně zbavit věcí, které já konkrétně nepotřebuji a nebudu potřebovat, když někdo jiný třeba ano, a mě se tu na ně práší a navíc mě ty plné skříně prostě iritují. S dětmi prostě do domácnosti věci přicházejí, ale nemusí v ní zůstat až do smrti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
1.11.19 22:56

@bibi2233 musíš se vyjadřovat přesně. Nečteme ti myšlenky a chápeme jen faktický obsah vět. Tak nepiš, že potřebuješ udělat místo pro nové věci, ale rovnou napiš, že se zbavuješ věcí, které nemůžeš používat. To jsou dvě rozdílné věci. Nejsem sama, kdo si tu tvoji výzvu vykládá jinak.

• Citovat
  • Upravit
76445
1.11.19 23:07

@klamonožka já bych těmi Vánocemi, i 1 dárek je moc, když si dává každý dospělý v rodině z každým dospělým, já roky hlásám, že dospělí by si dárky dávat neměli, no teda jen ti nejbližší v té jedné rodině, čili manželé sobě navzájem a konec, žádným bratrům, švagrům a neteřím - všichni sháníme jako zběsilí, vymýšlíme, co pro koho a nakonec beztak nic moc originálnějšího jak parfém nebo svetr nevymyslíme, a navíc každý si nejlíp vybere sám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
2.11.19 06:23

Vedu minimalismus bezne. Nesnasim totiz interier zaskladany nabytkem. Mam rada svetlo, vzdusnost a nesnasim pracholapy a ruzne cetky vystavene.
Ted potrebuji protridit deckam veci, takze ty pujdou na charitu, ze to jim kazdy rok vozime jednorazove pytle.
Pristi leto chci, at doma vymalujeme. Mame moderni malou obyvakovou stenu, jeste ji chci zjednodusit, takze pri malovani, pak pujde zavesena cast pryc a uplne ten obyvak bude minimalisticky, jednoduchy, vzdusny. Nemame denne veci k vyhozeni (krome odpadku). Kdyz chci neco predelat, tak si to radne rozmyslim a jednorazove vse predelame.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30937
2.11.19 06:56

@bibi2233 prijde mne to stupidni. To jako budes chodit posledni dny po dome a hledat, co můžeš dat pryc? Proc to neudelas behem prvniho vikendu? Jako jo, neni spatne v tomto plonkovem case před Vánoci ty domacnosti poradne uklidit, ale na to nejsou potreba podobne vyzvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115890
2.11.19 07:21

Tak u nás si letos na vánoce nedáváme dárky mezi dospělými, maximálně něco k jídlu, pití. Už asi deset let nemáme živý stromek. To je minimalismus, který má smysl. Vyhazovat, aby bylo místo na další krámy, je nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5625
2.11.19 08:22
@Janli píše:
Bezva :roll: A co takhle napřed dát výzvu, aby se tenhle budoucí odpad vůbec nevytvářel? Proč by měly o vánocích domácnost zahltit další krámy? A co s těmi 465 věcmi uděláš? Vyhodíš je do popelnice? Vytvoříš z nich komunální odpad? To snad ne? Nejde jen o to se věcí jen tak zbavovat, ale hlavně se jich zbavit způsobem, který nezahltí planetu odpadem a především nevytvářet další krámy na vyhození.

Přesně tak :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
2.11.19 08:44

No když koukám na tuto diskusi, tak tady jsou to samé uvědomělé minimalistky, tak to je fajn.
Ale myslím, že většina nepochopila zakladatelku. Neříkejte mi, že všechny máte dokonalý přehled o tom, co všechno v domácnosti máte, tj. vědomé vlastnění věcí, to neuvěřím. Já se minimalismem zabývám už nějaký ten pátek a přesto musím říct, že bych určitě našla docela dost věcí, které by mohly opustit moji domácnost a nemá to úplně co dělat s Vánoci. Vždyť potřeba vlastnit různé věci se v různých etapách života nás dospělých a hlavně dětí dost zásadně mění. Moje děti si třeba hrozně rády hrály s dinosaury, ale tato etapa už je pomalu pryč. Tak si přece ty potvory nenechám doma. Co se prodalo jsem prodala, zbytek jsem dala do bílé popelnice. Mně se osvědčilo takové jako fakt dost dobré věci nechat u té bílé popelnice u nás na vesnici, zaručeně do 2. dne zmizely :-). Co se týče Vánoc, tak jsem nekoupila vánoční dekoraci už dobře 8 let, vystačíme s tím, co už máme. Stromeček ale máme živý každý rok, prostě to pro nás k těm Vánocům dost zásadně patří. Zase mám ale svědomí čisté, že těm dětem dáme pod stromeček opravdu to co potřebují, nebo po čem touží a nebudou to desítky dárků na dítě. On minimalismus není proces na víkend, není snadné projít celou domácnost a během víkendu vyházet vše nepotřebné, zvlášť pokud v rodině žije víc členů, nás je kupříkladu 6. Je to spíš takový přerod z konzumu na minimalismus, děti samy musí vycítit, co už vlastně nepotřebují, a že je nesmysl mít hromady hraček. Moje děti například hračky co už neužily (Vyrostly z nich), odnesly se mnou do školy a měly z toho fakt pěkný pocit. Mám pocit, že se tady vymezujete vůči zakladatelce z principu a vůbec nic o ní nevíte. Minimalistická výzva může mít svoje opodstatnění a nemusí nutně znamenat nadkonzum. Pokud dá pryč věci, které už v její domácnosti nemají místo z důvodu poškození, ztráty smyslu (děti vyrostly) atd. tak na tom není nic špatného. A věřte, že těch více než 400 věcí se dá najít v pohodě a myslím, že bych našla i u nás, a to mám opravdu doma už hodně, hodně málo věcí. Nedávno jsem probrala DVDčka, a těch bylo za ty roky taky pěkných pár desítek, všechno jsme stáhli naserver a putovalo to pryč. Nic ve zlém, ale myslím, že nejvíc se vymezují ty, které mají doma nejvíc krámů. Alespoň tak to na mě působí. Neberte zakladatelku radost z objevení minimalismu, ona si svoji cestu najde a nemyslím, že když nyní vyhodí 400 věcí, tak jich během 3 měsíců nakoupí 600, to je nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
2.11.19 08:49
@Zabatko píše:
No když koukám na tuto diskusi, tak tady jsou to samé uvědomělé minimalistky, tak to je fajn.
Ale myslím, že většina nepochopila zakladatelku. Neříkejte mi, že všechny máte dokonalý přehled o tom, co všechno v domácnosti máte, tj. vědomé vlastnění věcí, to neuvěřím. Já se minimalismem zabývám už nějaký ten pátek a přesto musím říct, že bych určitě našla docela dost věcí, které by mohly opustit moji domácnost a nemá to úplně co dělat s Vánoci. Vždyť potřeba vlastnit různé věci se v různých etapách života nás dospělých a hlavně dětí dost zásadně mění. Moje děti si třeba hrozně rády hrály s dinosaury, ale tato etapa už je pomalu pryč. Tak si přece ty potvory nenechám doma. Co se prodalo jsem prodala, zbytek jsem dala do bílé popelnice. Mně se osvědčilo takové jako fakt dost dobré věci nechat u té bílé popelnice u nás na vesnici, zaručeně do 2. dne zmizely :-). Co se týče Vánoc, tak jsem nekoupila vánoční dekoraci už dobře 8 let, vystačíme s tím, co už máme. Stromeček ale máme živý každý rok, prostě to pro nás k těm Vánocům dost zásadně patří. Zase mám ale svědomí čisté, že těm dětem dáme pod stromeček opravdu to co potřebují, nebo po čem touží a nebudou to desítky dárků na dítě. On minimalismus není proces na víkend, není snadné projít celou domácnost a během víkendu vyházet vše nepotřebné, zvlášť pokud v rodině žije víc členů, nás je kupříkladu 6. Je to spíš takový přerod z konzumu na minimalismus, děti samy musí vycítit, co už vlastně nepotřebují, a že je nesmysl mít hromady hraček. Moje děti například hračky co už neužily (Vyrostly z nich), odnesly se mnou do školy a měly z toho fakt pěkný pocit. Mám pocit, že se tady vymezujete vůči zakladatelce z principu a vůbec nic o ní nevíte. Minimalistická výzva může mít svoje opodstatnění a nemusí nutně znamenat nadkonzum. Pokud dá pryč věci, které už v její domácnosti nemají místo z důvodu poškození, ztráty smyslu (děti vyrostly) atd. tak na tom není nic špatného. A věřte, že těch více než 400 věcí se dá najít v pohodě a myslím, že bych našla i u nás, a to mám opravdu doma už hodně, hodně málo věcí. Nedávno jsem probrala DVDčka, a těch bylo za ty roky taky pěkných pár desítek, všechno jsme stáhli naserver a putovalo to pryč. Nic ve zlém, ale myslím, že nejvíc se vymezují ty, které mají doma nejvíc krámů. Alespoň tak to na mě působí. Neberte zakladatelku radost z objevení minimalismu, ona si svoji cestu najde a nemyslím, že když nyní vyhodí 400 věcí, tak jich během 3 měsíců nakoupí 600, to je nesmysl.

Jo a ještě bych dodala, že já třeba sbírám 30 let pohlednice koní, kdyby se mi povedlo dát pryč všechny zdvojené, tak to dá víc než 400 kusů. Jsem to ale maximalista, co? Pro mě je třeba sbírka důležitá, mám ji ráda, takže i přesto, že mám asi 35 000 pohlednic, pořád se považuji za minimalistku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
3.11.19 11:30
@stinga píše:
@klamonožka já bych těmi Vánocemi, i 1 dárek je moc, když si dává každý dospělý v rodině z každým dospělým, já roky hlásám, že dospělí by si dárky dávat neměli, no teda jen ti nejbližší v té jedné rodině, čili manželé sobě navzájem a konec, žádným bratrům, švagrům a neteřím - všichni sháníme jako zběsilí, vymýšlíme, co pro koho a nakonec beztak nic moc originálnějšího jak parfém nebo svetr nevymyslíme, a navíc každý si nejlíp vybere sám

Jo, to je samozřejmě nejrozumnější, nicméně se obávám (alespoň u nás), že když by člověk nechtěl žádný dárek, tak se prostě stejně „neudrží“ a něco koupí, nějak to okecají, že přeci alespoň maličkost být musí, atd. atd. - takže si myslím, že přání na jeden dárek je takové konkrétnější a lépe splnitelné i u lidí, kteří mají tendence obdarovávat své okolí hromadami věcí.

S těmi dárky v rámci širokého příbuzenstva jsme to zrušili už dávno, vlastně si dáváme dárky jen s tchánovci a s mými rodiči, tak mě nějak nenapadlo, že by jich pak ve výsledku bylo tolik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová