Minimální mateřská

8
26.10.11 11:58

minimální mateř

Ahoj,chtěla bych se zeptat na pár věcí ohledně mateřské a rodičovské,protože těmhle věcem moc nerozumím :oops:
1.Na mateřskou jsem nastoupila z práce ve které jsem měla napsané minimum a z toho se mi mateřská počítá.Je to 5 a půl až 6 tisíc-podle toho kolik má měsíc dní.Rodičovská,která je na tři roky je ale něco přes sedm tisíc.Myslím že dříve mi někdo říkal že pokud je mateřská menší než rodičovská,že se dá zažádat o to aby to někde dorovnali,ale nevím kde a hlavně jestli to ještě funguje,protože to co bylo před pár lety nemusí být dnes a naopak viz porodné :think:
2.Pokud chci rodičovskou na 3 roky,musím o ni někde zažádat nebo se žádá jen když chce někdo dvouletou nebo čtyřletou? :nevim:
3.Co všechno se musí po narození dítěte na úřadech hlásit.Zatím jsem jen vyzvedla rodný list a nahlásila jí na VZP.Bude jí 5 měsíců a já mám pořád pocit že jsem na něco zapomněla.Znáte to-nevíte že se něco musí a pak přijdete na něco co jste neudělali a ještě na vás na těch úřadech koukají že jste snad úplně mimo,že to nevíte :roll:
Díky za odpovědi a postřehy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5230
26.10.11 12:04

Odpovím jen na druhou a třetí otázku.
O rodičák si musíš zažádat, ten ti nedají automaticky a tam právě vyplníš, jakou chceš variantu. A měla bys to začít řešit, protože mateřská je na 6 měsíců a rodíčák ti zpětně vyplatěj jenom 3 měsíce.
A to první nevim
:mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
26.10.11 12:06

A kde vlastně se o rodičovskou žádá? :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2858
26.10.11 12:09

Ahojky, tak za 1. ano tohle jde :) tak sem to měla i já :D Normálně na úřadě řekneš,že más malou mateřskou,že by si chtela dorovnat do výše RP, paníti dá papir, s tim si skočíš na sociálku a tam ti vyplni výšši mateřské na jeden den odneses to zpet :) Poté ti budou chodit penize dvakrat…nejdriv ti prijde normal materska( u me to bylo cca 3600,–) a poté doplatek do rodicovskeho ( prislo mi to vzdy asi za tri dny)
Za 2. řekneš si o papír s nazvem Volba délky mateřské nebo tak nějak…možná ti to paní vnutí sama jako mě…vyplniš udaje a das ji ho a poté ti poslou dopis,jestli to máš schválené.
a za 3. nějak mě nic nenapadá…snad jen zažádat si o přídavky na dítě, pokud máte nárok :)

Jinak u čísla 1 a 2 jsem chodila pro papíry na Úřad práce - Sociální odbor, a většinou papíry odsud se chodí potvrzovat na ČSSZ :) Tak hodně zdaru :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14475
26.10.11 12:12

O rodičák se žádá na ÚP - tam, kde se vyřizují přídavky na děti, porodné apod. Po narození dítěte: mimo zdravotní pojišťovnu dáváš kopii rodného listu sobě do práce s žádostí o vystavení potvrzení pro manžela - přítele, že si neuplatňuješ slevu na dani na dítě a otec dítěte tak bude moci toto daňové zvýhodnění pobírat - i on tedy do svého zaměstnání doručí jeden rodný list. Dále za mimčo co nejdříve zaplatit komunální odpad, aby neskákaly penále.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2858
26.10.11 12:12

Jojo, skoč si tam co nejdříve…přicházíš o peníze…nejlepší by bylo ješte dokonce října…opravdu vyplácí jen tři měsíce zpětně…takže kdyby si šla až v listopadu, přicháziš o další měsíc :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14475
26.10.11 12:14

jo a jak ti bude mateřská končit, tak do práce sepíšeš, že budeš na rodičáku tolik a tolik let a že žádáš o proplacení nevybrané dovolené :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
maggie79
26.10.11 12:16

taky na komunální odpad nahlásit :cry:. jinak myslim, že už jsme nic jinýho nedělali…

• Citovat
  • Upravit
2858
26.10.11 12:18

…no s tou dovolenou sem to taky měla zajímavé :D přisli mi náhodou nějaké peníze z prace,tak si říkam kurna co to je :D Volam pani a prej proplacená dovolená :D Byla jsem doma od 13.1. což jsem měla jak starou tak novou…to bylo penez :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5230
26.10.11 12:22
Čekatelka píše:
Dále za mimčo co nejdříve zaplatit komunální odpad, aby neskákaly penále.

To jak kde, mám pocit, že na osoby se to počítá akorát v rod. domcích. My bydlíme v paneláku a platí se paušál za byt :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14475
26.10.11 12:24
Hmm, to máš vlastně pravdu, to se může lišit. My to máme v paneláku na osoby, ale to si zakladatelka už dozjišťuje :palec:
Temaho píše:
Čekatelka píše:
To jak kde, mám pocit, že na osoby se to počítá akorát v rod. domcích. My bydlíme v paneláku a platí se paušál za byt :think:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
maggie79
26.10.11 12:27
Temaho píše:
Čekatelka píše:
To jak kde, mám pocit, že na osoby se to počítá akorát v rod. domcích. My bydlíme v paneláku a platí se paušál za byt :think:

ty brďo, my jsme taky v paneláku a kdo má v bytě trvalý, musí tam popelnice platit 8-o, kde bydlíš?

• Citovat
  • Upravit
8
26.10.11 12:29

8-o 8-o 8-o :-D :-D :-D
Takže papírování a papírování.Jsem blbka na tyhle věci-takže komunální odpad se hlásí kde?
Klovasa:Prosím tě a na jakém úřadě jsi žádala,aby ti to doplatili?Až na úřadě práce kde se žádá o rodičovskou nebo už na nějaké sociálce?
Jinak díky moc všem za odpovědi :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14475
26.10.11 12:30

Komunální odpad - tam, kde ho platíš i ty 8-o Tak buď obecní nebo městský úřad

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5230
26.10.11 12:36
maggie79 píše:ty brďo, my jsme taky v paneláku a kdo má v bytě trvalý, musí tam popelnice platit 8-o, kde bydlíš?

V Praze :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital