Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
prosím, měla bych za půl roku nastoupit do práce - hlásí se to někde? Mám něco napsat na sociálku nebo tam se to skoční automaticky? Datum nástupu v práci je první den po dni, kdy má dítě 3roky? Mám to zaměstnavateli podat nějak písemně a do kdy? Psali jsme si zatím e-mail. A pokud to vyjde na pátek či sobotu? Jde o běžnou pracovní dobu - od pondělí do pátku.
Ahoj, ja myslim, ze nemusis psat nikam nic. RP dobehne automaticky, a do prace proste prijdes hned dalsi pracovni den po dni narozeni ditete.
Muj je 4/5, takze 5/5 je svatek a 6/5 bych mela rano nakracet, jenze ja uz jsem bohuzel jaksi prebytecna
, takze zavidim
![]()
Jo já jsem právě taky přebytečná, leze mi to na makovici - dva roky jsem pracovala, protože na mém místě se vystřídali tři pani, pořád jsem někoho jezdila zaučovat i s malým prckem, s kočárkem jsem se tam rvala i kvůli dvěma hodinám, když nikdo nebyl, tak jsem tu práci dělala po nocích a po zapracování poslední pani mi řekli, že asi nebude pro mě místo za půl roku. Takže chci dodržet správný postup, aby to někdo nemohl napadnout a hledat si důvod, proč nemůžu nastoupit. Jediná záchrana je, že otěhotním do května, ale o to se snažíme rok a kde nic tu nic.
jejda ta hrubka - vystřídalY, omlouvám se
takže není co závidět, jen doufám, že se to nějak pořeší do jara
Jen pro pripad, kdybys nahodou do prace nenastoupila(treba kvuli vypovedi), a pritom se neprihlasila na pracak, z duvodu pece o deti, tj, byla bys jen tak doma, musis na zdravotni pojistovne nahlasit konec rodicaku, aby si te prevedli do kolonky osoba pecujici o dite do 7 let, cimz za tebe bude stat dal platit zdravotni pojisteni(nebudes si ho muset platit sama)
Aha, tak to taky nic moc, to jsme na tom podobne
.
Ja to planuju vytasit v unoru (to jsou u nas zapisy do skolek, takze jsem si to stanovila jako termin domluvy i v praci), ale vysledek je mi uz jasnej, uz mi to bylo sefem vicemene sdeleno. Kdyby nekdo mezitim odesel, praci dostanu, kdyz ne - bohuzel …
Ja se chci domluvit urcite do te doby, tzn. do data pripadneho nastupu, nechci to nechat zajit tak daleko, ze tam budu muset rano 6/5 trapne v 8h rano prijit
.
Bud me vezmou, domluvime se, a budu rada.
Nebo ne, a v tom pripade chci co mi nalezi, tzn. 5 platu. Pokud se budou s tim odstupnym cukat, asi nezbyde, nez skutecne 6/5 „nastoupit“
, aby mi pak nemohli rict, ze jsem neprisla do prace a tudiz nazdar ![]()
To uz me upozornovalo nekolik lidi, ze pokud se zamestnavatel cuka s odstupnym, pak je potreba do vyreseni veci rozhodne nastoupit, i kdybych tam mela sedet na zidli na chodbe
. U nas jsou ale solidni, ja jim verim a doufam, ze takhle daleko to nezajde.
A není výhodnější se rovnou přihlásit na úřad práce? Člověk má nějaký příjem, ne?
mroe píše:
Jen pro pripad, kdybys nahodou do prace nenastoupila(treba kvuli vypovedi), a pritom se neprihlasila na pracak, z duvodu pece o deti, tj, byla bys jen tak doma, musis na zdravotni pojistovne nahlasit konec rodicaku, aby si te prevedli do kolonky osoba pecujici o dite do 7 let, cimz za tebe bude stat dal platit zdravotni pojisteni(nebudes si ho muset platit sama)
Prosim Te, a kdyz nenastoupim (z duvodu vypovedi) a na pracak se prihlasim, tak je to jak ? Myslim s tim zdravotnim pojistenim.
U nás všem do teď hlídali místo - byla jsem tam 10let - vlastně až do teď, protože jsme z oddělení odešli 3, za nás nabrali 5, tak co s nima, že? Mě bylo naznačeno, že mi odstupné klidně dají. Vedoucí začal něco jako - a to chceš fakt u nás pracovat, to nechceš si najít něco blíž? A třeba i na vyšší pozici? To byla odpověď na moji otázku s nástupem. A kdybys chtěla skončit, tak ti dáme určitě odstupné. U nás jsou zápisy do školky v dubnu, takže to by bylo pozdě.
U nás všem do teď hlídali místo - byla jsem tam 10let - vlastně až do teď, protože jsme z oddělení odešli 3, za nás nabrali 5, tak co s nima, že? Mě bylo naznačeno, že mi odstupné klidně dají. Vedoucí začal něco jako - a to chceš fakt u nás pracovat, to nechceš si najít něco blíž? A třeba i na vyšší pozici? To byla odpověď na moji otázku s nástupem. A kdybys chtěla skončit, tak ti dáme určitě odstupné. U nás jsou zápisy do školky v dubnu, takže to by bylo pozdě.
No me znejistelo, kdyz jsem potkala byv.kolegyni, ktera sla na materskou rok prede mnou, tak ta odstupny nedostala. Ona ale mela ve smluve bohuzel tu chybu, ze mela misto vykonu prace jen nazev firmy. Takze majitel toho vyuzil a nabidnul ji misto na pobocce mimo Prahu. Coz odmitla a bylo vymalovano.
Prekvapilo me, ze to tak udelal, na druhou stranu, asi se neni co divit, kdyz muze usetrit a ma to tak papirove spravne, nikoho nepodved, tak co nekomu cpat odstupny
. Ja mam nastesti ve smlouve celou adresu firmy. Tak doufam, ze na me nevymysli neco jinyho
nedelam si iluze, doba neni dobra, plat mam docela vysokej, takze mych pet platu uz je docela sumicka.
Snad budou solidni no. Nejradsi bych zpatky, ja bych vzala neco i „min dulezityho“ ve firme, hlavne, abych nemusela hledat novou praci. Ale to asi bohuzel.
Tak drzim palce a omlouvam se za roman ![]()
Přesně, taky klidně asistentskou pozici, jen si nic nehledat.
mroe píše:
Mě to bohužel čeká v březnu:( jak si to prosím tě myslela s tou pojištovnou? týká se to i kdyz zatím nemám kam nastoupit a nenahlásím se na pracák? A na zdravot. pojistovně nahlásím konec rodičáku a budou mě platit dál zdrav. pojistění?A co dítěti? Tomu taky?
Mě spíš zajímá, roč by se člověk neměl hlásit na pracák? Vždyť by měl podporu. A může se dát dítě do státní školky, když je pečující o dítě do 7let?