Minimální mzda 2017

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2740
5.1.17 14:01

@blabla123 pro DPČ a DPP platí pouze minimální mzda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
5.1.17 16:46
@Sojkka píše:
@blabla123 Kategorie 1-8 zaručené mzdy se vztahuje pouze na pracovní poměr. Pro DPČ a DPP se neuplatňuje.

Fakt jo? Skvělý, takže zaměstnanec může (resp. musí) mít více než brigoš jo? Typ smlouvy udává odměnu (a to teď nemyslím odvody), ne druh práce?

A proč jsou tedy v tabulce uváděny i hodinové minimálky pro dané kategorie? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
5.1.17 17:46

@zvidavajanca
Zaručená mzda platí pro zaměstnance, kteří jsou v pracovním poměru. Dohodáři v pracovním poměru nejsou a zar. mzda se u nich neuplatňuje. V ZP jsou dohodáři uvedeni pouze v souvislosti s min. mzdou.
Jediná věc která na to naráží je právo na stejnou mzdu za stejnou práci ZP 110/1.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
26.2.18 10:53

Překvapil mě tento článek o minimální mzde https://zpravy.aktualne.cz/…c1f6b220ee8/?… Že jsou u nás platy většinou nízké, že tu máme pojmy jako pracující chudoba, kdy v rodině, kde oba pracují na plný úvazek stejně nezůstávají peníze na nic, než na bydlení a stravu a skromné očacení, to se tak jako ví. Ale ty grafy jsou prostě strašné, platově pod náma už jsou jen země jako Bulharsko, Litva a Rumunsko. Bydlím u hranic, takže jezdím nakopuvat tam, vězšinu toho, co kupujeme jako běžné potraviny a ošacení je tam levnější. A minimální mzda lehce nad mzdou Rumunska a Bulharska. Je to strašné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10256
26.2.18 11:14

@terinka4444 Ty já nevím. Minimální mzda nevypovídá vůbec o ničem, dokonce ejí zvyšování často nevede k tomu, že se průměrná mzdy zvyšuje, resp. vede ke zvyšování nezaměstnanosti, nelegálnímu zaměstnávání cizinců, švarcsystému, preferování dohod o pracovní činnosti atd.
Nelze také hodnotit jen podle platů, ale také podle životních nákladů. A ty jsou u nás pořád docela nízké.
Máš ale pravdu, že nepochybně existují lidé, kde sice oba dospělí pracují, ale žijí v podstatě bez možnosti vytvořit si nějakou rezervu, a to ikdyž se chovají finančně zodpovědně, nezadlužují se atd. Jak takovým lidem pomoci ale nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1060
26.2.18 11:14

To me taky neprestava fascinovat. A v posledni dobe me fascinovalo take navyseni platu prodavacek - preju jim to a pokud se chceme priblizovat Zapadu, je to potreba, ale soucasne pusobim na VŠ a docela mi vadi, ze prodavacky si prijdou na vic nez nekteri vedecti pracovnici, kteri by tuhle republiku meli posouvat nekam dal. V CR jsou proste platy vseobecne mimo.

@terinka4444 píše:
Překvapil mě tento článek o minimální mzde https://zpravy.aktualne.cz/…c1f6b220ee8/?… Že jsou u nás platy většinou nízké, že tu máme pojmy jako pracující chudoba, kdy v rodině, kde oba pracují na plný úvazek stejně nezůstávají peníze na nic, než na bydlení a stravu a skromné očacení, to se tak jako ví. Ale ty grafy jsou prostě strašné, platově pod náma už jsou jen země jako Bulharsko, Litva a Rumunsko. Bydlím u hranic, takže jezdím nakopuvat tam, vězšinu toho, co kupujeme jako běžné potraviny a ošacení je tam levnější. A minimální mzda lehce nad mzdou Rumunska a Bulharska. Je to strašné.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10256
26.2.18 11:19

@Plavuše Pocitově s tebou souhlasím, ale když se nad tím zamyslím víc, tak nemám pocit, že by nějaké profese byly podhodnocené na úkor jiných.
Proč? Protože prostě nikdo nevymyslel lepší systém ohodnocení práce, než mzdu, kterou ti za tu konkrétní práci a tvůj výkon nabídnou.
Protože u těch vědců atd. musíš započítat, kolik společnost (tedy nař i ty prodavačky ve svých daních) platí na jejich činnost, na jejich studium atp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
26.2.18 11:20
@Premek_Orac píše:
@terinka4444 Ty já nevím. Minimální mzda nevypovídá vůbec o ničem, dokonce ejí zvyšování často nevede k tomu, že se průměrná mzdy zvyšuje, resp. vede ke zvyšování nezaměstnanosti, nelegálnímu zaměstnávání cizinců, švarcsystému, preferování dohod o pracovní činnosti atd.
Nelze také hodnotit jen podle platů, ale také podle životních nákladů. A ty jsou u nás pořád docela nízké.
Máš ale pravdu, že nepochybně existují lidé, kde sice oba dospělí pracují, ale žijí v podstatě bez možnosti vytvořit si nějakou rezervu, a to ikdyž se chovají finančně zodpovědně, nezadlužují se atd. Jak takovým lidem pomoci ale nevím.

no podle toho článku, pokud to přepočtou na kupní sílu obyvatelstva, což je asi to nejvíc, kolik ti prostě zbyde na běžný život, tak jsme na tom ještě hůř, než na tom sedmém místě s minimální mzdou, to klesáme na čtvrté místo od konce. To je ještě horší, než koukat jen na minimální mzdu.
A těch lidí, co oba pracují a jedou od výplatě k výplaty je bohužel strašně moc, ne jen že asi existují, ale je jich hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9371
26.2.18 11:23

Když si spočtu svoje náklady, tak bych vyšel i s minimální mzdou. Hodně sleduju americké zprávy a tam se často říká, že zhruba 50% tamních obyvatel také žije od výplaty k výplatě, nemá na pohotovostní výdaj a jsou jednou nohou na ulici. Ve srovnání mi přijdou místní podmínky dobré.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
26.2.18 11:28

@terinka4444 Podle minimální mzdy nemůžeš soudit. To je v podstatě jako bys soudila podle výše důchodu. V Itálii mají důchody okolo 20 tis. korun a přitom je tam 20 % nezaměstnanost, mezi mladými nemá práci i půlka lidí.

Tak by zvýšili minimální mzdu a co? Zaměstnavatelé by za ni zaměstnali méně lidí a bez práce by bylo ještě víc chudých.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
26.2.18 11:32
@EmmaAnna píše:
@terinka4444 Podle minimální mzdy nemůžeš soudit. To je v podstatě jako bys soudila podle výše důchodu. V Itálii mají důchody okolo 20 tis. korun a přitom je tam 20 % nezaměstnanost, mezi mladými nemá práci i půlka lidí.Tak by zvýšili minimální mzdu a co? Zaměstnavatelé by za ni zaměstnali méně lidí a bez práce by bylo ještě víc chudých.

a podle čeho to tedy budeš brát? Máme nejnižší nezaměstnanost, blížíme se plné zaměstnanosti a je to jedno, protože na kupní sílu obyvatelstva jsem na čtvrté příčce od konce :nevim: Takže v podstatě kus národa maká za bydlení a stravu. Méně lidí by nezaměstnali, už takhle jim chybí lidé, protože za ti tristní mzdu prostě se lidem neoplatí pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10256
26.2.18 11:56

@terinka4444 U většiny z nich to ale je důsledek jejich chbyného ekonomického rozhodnutí. Např. hypotéka, úvěr na vybavení domácnosti nebo auto, nebo ještě hůř, úvěr na dovolenou atd.
Víš, tyhle čísla jsou vždy jen čísla. Třeba takové staistika, že 40% lidí u nás žije na hranici chudob, přičemž chudoba se počítá z průměrné mzdy, přičemž v ČR je docela vysoký medián…
Mě právě přijde na současné krásné době úžasné to, že vzdělaný i nevzdělaný má možnost získat skvěle placenou práci. Nebo že jiní mohou dělat sice hůře ohodnocenou, ale takovou, co je baví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
26.2.18 12:02
@terinka4444 píše:
a podle čeho to tedy budeš brát? Máme nejnižší nezaměstnanost, blížíme se plné zaměstnanosti a je to jedno, protože na kupní sílu obyvatelstva jsem na čtvrté příčce od konce :nevim: Takže v podstatě kus národa maká za bydlení a stravu. Méně lidí by nezaměstnali, už takhle jim chybí lidé, protože za ti tristní mzdu prostě se lidem neoplatí pracovat.

Ale děje se i to, že při zvýšení minimální mzdy sníží počet zaměstnanců, tam kde to jde a práci rozdělí mezi ostatní. Nebo se dělá na černo. Zvyšování minimální mzdy mi nepřipadá jako řešení pro nejchudší obyvatele. Lepší mi připadá, aby jim nižší mzdu pak kompenzoval stát v podobě daňových bonusů nebo i sociálních dávek, ale vázaných na to, že pracují, ne jak je to nastaveno v současnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
26.2.18 12:29
@Lendeš píše:
Ale děje se i to, že při zvýšení minimální mzdy sníží počet zaměstnanců, tam kde to jde a práci rozdělí mezi ostatní. Nebo se dělá na černo. Zvyšování minimální mzdy mi nepřipadá jako řešení pro nejchudší obyvatele. Lepší mi připadá, aby jim nižší mzdu pak kompenzoval stát v podobě daňových bonusů nebo i sociálních dávek, ale vázaných na to, že pracují, ne jak je to nastaveno v současnosti.

a mně tohle přijde právě to katastrofální a alarmující, že při minimální mzdě někde na úrovni Rumunska se ještě může dítě to, že když jí zvednou o pár stovek, tak dojde k tomu, že zaměstnavatel sníží počet lidí a práci přerozdělí. To je prostě ukrutnost. Úplně popravdě se těm lidem divím, že do té práce za minimální mzdu lezou, že ještě mají vůbec takovou morálku, že za to vstanou z postele a jdou prostě pracovat :nevim: ono to asi nebude populární názor, ale jsem na ty pracující za minimální mzdu pyšná, že fakt tu morálku mají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26870
26.2.18 12:39

Ono smutne uz je jen to, ze vlada musi urcovat minimalni mzdu, aby zamestnanci dostali za praci zaplaceno. Oni by snad i dnes existovali zamestnavatele, kteri by radi zamestnavali lidi jen za byt a stravu :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat