Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Amenite píše:
@bigl Bohužel zřejmě úskalí většiny delších jmen.Ale krátká mají zase taky „vadu“, já jsem třeba Jana a svoje jméno vnímám v základním tvaru jako tvrdé a nemám ráda oslovení Jano, jdu tam s Janou apod., byť se snažím zvyknout. Holt asi málokteré jméno je „bez chyby“…
A jak by ti měli říkat? S Jančou? Já Janu oslovuji Jani, ale když o ní mluvím- tak Jana, s Janou… Zrovna tohle jméno mi moc zdrobnět nejde, na rozdíl od jiných - třeba s Hankou, Peťou, Marťou, Verčou apod
Nádherné jméno, sice s R, ale i tak zní měkce. Jméno je jeden z mých favoritů, kdybych někdy měla dceru. Klidně dej
a zkusila bych od mala dceru učit, že není Mirka, ale Miriam. Holt bude muset každého opravovat, ale většině lidem to stačí říct jednou a dají si pozor
já mám zase jméno, u kterého základní tvar je strašně tvrdý… Nesnáším to. Tak každého při prvním seznámení slušně poprosím, ať mi říká jakkoli, jen ne tím tvrdým tvarem… A nikdo s tím nemá problém ![]()
@bigl Právě no, jsou jména jako např. Anna, kdy mnoho lidí řekne intuitivně Aničko a nezáleží na tom, kolik nositelce je zrovna v tu chvíli let. Nicméně chtěla jsem tím spíš říct, že vždycky je to podle mě problém, když člověk vybírá jméno, že nikdy nemůže dopředu vědět, jak se jeho majiteli bude líbit. ![]()
Jméno v pohodě, ja osobně bych nedala, ale nevidím na něm nic špatného.
Každopádně s oslovovánim Mirka bych počítala, ono podle mě často u takových jmen co se nijak nesklonuji lidi hledají variantu co jim půjde nejlíp,,přes pusu “ a ta Mirka se proste nabízí …
Jestli se líbí vám, dejte a nereste.
Jmeno se mi libi. Asociaci se starsi zenou nemam, jedina Miriam co znam je pubertacka ( dcera kamaradky). Pokud bude od mala oslovovana Miriam a bude se tak i predstavovat, tak ji tak bude okoli rikat taky ( az na vyjimky).
Mně osobně se Miriam nelíbí, ale to už musíte rozhodnout sami. ![]()
Znám jich několik malých. Teď je to asi oblíbené jméno.
Někdo jiný zdrobněle říká Miruško nebo Mirečko.
To se mi nelíbí.
@Anonymní píše: Čekáme holčičku a zalíbilo se mi tohle jméno. Máme typické tuctové české příjmení, relativně dlouhé (11 písmen pro ženský tvar), obsahuje r. Křestní jméno jsem původně vybírala tak, aby bylo krátké, znělo měkce a neobsahovalo r, jenže většina takových jsme je hodně populárních a ani mě nějak neoslovily (Ema, Ela, Nela, Eva, Lenka, Alice apod.).Nicméně… Co si myslíte o tomhle jménu? V jiných diskuzích jsem četla, že se hned spoustě lidem vypadá nějaká starší žena min. 50+ a že se jméno nehodí pro malou holčičku. Ale zdrobněliny jako Mira, Mirunka atd. mi přijdou hezké a milé a k malé holčičce mi tedy pasují. Navíc se mi hodně líbilo i jméno Marie a tohle je taková neobvyklejší varianta.
Díky za názory!
Dali/nedali byste? Líbí/nelíbí? Já vím, že je to vždycky hrozně individuální, co se líbí jednomu, nelíbí se druhému a konečné rozhodnutí je samozřejmě na nás, ale tak kvůli takovým dotazům, jako mám teď já, existuje eMimino.![]()
Ne vůbec se mi tohle jméno nelíbí, nedala bych ho, je to jako Miroslava. Ale ty jména v závorce jsou hezký skoro všechny.
Jestli máte tuctové příjmení, tak se podle mě k tomu jména tohoto typu moc nehodí (můj názor). Je to třeba jako Melanie Hubáčková apod. Na mě takové kombinace působí trochu komicky. Ale neznám konkrétní znění příjmení, tak těžko soudit.
@Barevné klubíčko Já třeba hrozně nemám ráda, když rodič opravuje, jak oslovovat děti. Rozumím, pokud by to vyloženě komolili, ale z osobní zkušenosti znám „napomínání“od kamarádky, že jejímu synovi Tobiášovi nemám říkat Tobíšku, ale Tobinku. Takové věčné opravování je jen na zlost. Pokud rodiče dají dítěti nějaké jméno, musí počítat s tím, že je možné, že okolí bude oslovavat danou osobu přesně tak, jak se to rodičům nelíbí, i kdyby se na hlavu stavěli. A jak vidno, tady se Mirka nabízí…
Za mě úplně špatné není, ale mnohem víc se mně líbí třeba Mira (má teď tuším Tereza Ramba), protože je tam to zakončení na - A jako u většiny ženských jmen.
Pokud jde o případné zdrobňování na Mirku, vůbec by mně to nevadilo - jasně, patří to sice hlavně k Miroslavě, ale to snad nevadí, zní to náhodou hezky, Mirka, Miruška, Mirinka…
Jinak dvě R bych neřešila, mají lidi i víc
Spíš jen aby třeba nebyla moc blízko za sebou.
@miskuet píše:
@Barevné klubíčko Já třeba hrozně nemám ráda, když rodič opravuje, jak oslovovat děti. Rozumím, pokud by to vyloženě komolili, ale z osobní zkušenosti znám „napomínání“od kamarádky, že jejímu synovi Tobiášovi nemám říkat Tobíšku, ale Tobinku. Takové věčné opravování je jen na zlost. Pokud rodiče dají dítěti nějaké jméno, musí počítat s tím, že je možné, že okolí bude oslovavat danou osobu přesně tak, jak se to rodičům nelíbí, i kdyby se na hlavu stavěli. A jak vidno, tady se Mirka nabízí…
To chápu, ale to není to stejné. Je snad jedno, jak lidé dětem říkají, pokud jim říkají jejich jménem. Což Tobíšek i Tobinek je. Ale Mirinka a Mirka jsou dvě zdrobneliny ze dvou jmen. Tak to je rozdíl podle mě. ![]()
Taky mam bohuzel asociaci, ze si predstavim starou pani. Tak osumdesatiletou, velice elegantni a inteligentni damu. Takze ja bych to jmeno svemu diteti nedala. Nicmene pokud bych mela v okoli malou Mirunku, urcite bych si brzy zvykla a pak uz bych pod tim jmenem videla roztomilou holcicku. To jmeno je pekne, nic spatneho na nem neni, klidne ho dejte ![]()
Edit: A prijde mi lepsi, nez Marie
Příspěvek upraven 29.10.22 v 23:00
MIRIAM je za mne krásné vznešené jméno ![]()
osobně se mi nelíbí Marie a Miroslava (MOOOC nelíbí).. ale např. Marika se mi vždy líbila a Miriam je ještě o level lepší! dala bych klidně, navíc to není davovka, je to super ![]()