Miriam ano/ne?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9285
27.10.22 12:38

Mně se líbí :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148550
27.10.22 12:43

Miriam je pěkné jméno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
27.10.22 12:45
@Anonymní píše:
No, je to taky nenapadlo, jméno Miroslava nebo přímo Mirka by bývali nedali :zed:. Já bych taky Miriam klidně dala, ale s tímhle rizikem už nevím. Asi starší generace trochu inklinuje udělat z toho nějaké jméno, které dobře znají. To samé jiná kamarádka, co má Josefínku, a její vlastní máma o ní mluví od narození jako o Pepině, navíc to vyslovuje tak, že i já jsem jí v první chvíli rozuměla pipina… :roll:

Ale Josefina je Pepina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140238
27.10.22 12:46

Znám dvě Miriam, jedné se říká Mirka, vůbec jsem nevěděla, že je Miriam a druhé Miriam. A věk? první 55,druhá 30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silverine247
27.10.22 13:04

Jmeno Miriam se mi libi moc, ale trochu se obavam toho „typicky ceskeho prijmeni“. Chodila jsem do skoly s divcinou, ktera se jmenovala M Blazkova a k tomu prijmeni Miriam za me fakt nee. Nic ve zlem, snad sem nechodi. :oops:

• Citovat
  • Upravit
18144
27.10.22 13:13

Znám Miriam 2, oběma se říká plnou variantou Miriam, při oslovení někdy Miri. Ta jedna si vzala cizince a i to příjmení se jí k tomu moc hodí, druhá má Čecha, ale k jejich příjmení se to taky hodí.
Za mě krásné jméno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22022
27.10.22 13:14

Mirka je naprosto běžná zdrobnělina od jména Miriam - měla jsem spolužačku toho jména a později i kolegyni v práci, oběma se tak říkalo… Možná bych ještě tak použila Mirinka/Miruška u malé holčičky, ale u dospělé ženy nebo starší dívky už ne. Miriam nebo Mirka - ostatní patvary jsou jak pro pejska.

Rozčilovat se nad tím je stejně ujeté, jako by se někdo zlobil, že holčičce Daniele říkají Dana - také je to zcela obvyklá zdrobnělina, přestože oficiálně jde o dvě odlišná jména.

To už je riziko tohoto druhu jmen, že se používají buď v původní podobě nebo holt ve zdrobnělinách, které s tím původním tvarem už nemají příliš společného. I proto jsme taková pro naše děti nechtěli… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
381
27.10.22 13:16
@Anonymní píše: Čekáme holčičku a zalíbilo se mi tohle jméno. Máme typické tuctové české příjmení, relativně dlouhé (11 písmen pro ženský tvar), obsahuje r. Křestní jméno jsem původně vybírala tak, aby bylo krátké, znělo měkce a neobsahovalo r, jenže většina takových jsme je hodně populárních a ani mě nějak neoslovily (Ema, Ela, Nela, Eva, Lenka, Alice apod.).

Nicméně… Co si myslíte o tomhle jménu? V jiných diskuzích jsem četla, že se hned spoustě lidem vypadá nějaká starší žena min. 50+ a že se jméno nehodí pro malou holčičku. Ale zdrobněliny jako Mira, Mirunka atd. mi přijdou hezké a milé a k malé holčičce mi tedy pasují. Navíc se mi hodně líbilo i jméno Marie a tohle je taková neobvyklejší varianta.
Dali/nedali byste? Líbí/nelíbí? Já vím, že je to vždycky hrozně individuální, co se líbí jednomu, nelíbí se druhému a konečné rozhodnutí je samozřejmě na nás, ale tak kvůli takovým dotazům, jako mám teď já, existuje eMimino. :D :)

Díky za názory!

ANO! Miriam je moc krásný jméno. Taky jsme nechtěli stopadesátou Emičku a zároveň něco příliš exotického a Miriam jsme taky měli na seznamu. Za mě originální a zajímavé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18144
27.10.22 13:20
@BohunkaP píše:
Mirka je naprosto běžná zdrobnělina od jména Miriam - měla jsem spolužačku toho jména a později i kolegyni v práci, oběma se tak říkalo… Možná bych ještě tak použila Mirinka/Miruška u malé holčičky, ale u dospělé ženy nebo starší dívky už ne. Miriam nebo Mirka - ostatní patvary jsou jak pro pejska.

Rozčilovat se nad tím je stejně ujeté, jako by se někdo zlobil, že holčičce Daniele říkají Dana - také je to zcela obvyklá zdrobnělina, přestože oficiálně jde o dvě odlišná jména.

To už je riziko tohoto druhu jmen, že se používají buď v původní podobě nebo holt ve zdrobnělinách, které s tím původním tvarem už nemají příliš společného. I proto jsme taková pro naše děti nechtěli… :nevim:

Vidíš, já znám 2 Miriam a ani jedné se Mirka neříká. Oběma se říká Miriam.
Mirka říkáme kamarádce, která je Miroslava.
Ale Danielám se Dana říká, to je pravda a pravda je, že se jim to nelíbí. Tak jak Dagmara je vždycky Dáša.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.10.22 13:21

Jednu Miriam znám, švagrovou. Kdysi mi tchyně vyprávěla, jak byla na mrtvici, když zjistila, že se její dcera coby ještě dítě ostatním představuje jako Mirka. :mrgreen: No, jak tady tak čtu diskuzi, tak se nezdá, že by Miriam mělo mezi jeho uživatelkami kdovíjakou oblibu, když se samy přejmenovávají na Mirky.

• Citovat
  • Upravit
98
27.10.22 13:26

@bigl Bohužel zřejmě úskalí většiny delších jmen. :( Ale krátká mají zase taky „vadu“, já jsem třeba Jana a svoje jméno vnímám v základním tvaru jako tvrdé a nemám ráda oslovení Jano, jdu tam s Janou apod., byť se snažím zvyknout. Holt asi málokteré jméno je „bez chyby“… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15217
27.10.22 13:51

@BohunkaP A třeba mě by vůbec nenapadlo Miriam říkat Mirko, takže se docela divím, že se jim tak říká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5657
27.10.22 13:55

Raději Miriam než Miroslava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12593
27.10.22 14:04

Jméno se mi líbí, dají se udělat hezké zdrobněliny pro holčičku :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22022
27.10.22 14:08

@bigl @Alušáček, myslím, že tohle je člověk od člověka, rodina od rodiny, kraj od kraje… :nevim: Prostě je zkrátka potřeba s tím počítat při výběru jména… kdo se rozhodne dát neobvyklé, málo používané nebo hůř „tvarovatelné“, tak holt musí počítat i s tím, že lidé budou používat i oslovení, které by třeba on sám nevybral (nebo že si i dítě samo později zvolí tvar, který se rodičům nebude líbit)… a nerozčilovat se kvůli tomu :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze