Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Moc mi chutnají pukance, béleše a latky
Recepty má však babička, která nám to chystá na nedělní návštěvu.
Ale přemýšlela jsem, že bych se to už konečně měla naučit taky. Všechno je to bramborové těsto, k tomu mak a k bélešům a latkám ještě povidla. Mňam
Fleky se zelím a holubce
(východní Slovensko a západní Ukrajina)
Napada me recept na jahodovou polevku, ktery si moje mamka dovezla asi pred 40 lety od kamaradky z Danska a do dneska ji doma varime jako takovou mnamku z „rodinny kucharky“, ale to asi nemas na mysli, vid? ![]()
@janiii píše:
Napada me recept na jahodovou polevku, ktery si moje mamka dovezla asi pred 40 lety od kamaradky z Danska a do dneska ji doma varime jako takovou mnamku z „rodinny kucharky“, ale to asi nemas na mysli, vid?
proč ne… sem s receptem, jahody miluji
@katule07 Jižní Morava ![]()
Latky, neboli patenty http://www.czechspecials.cz/…oli-patenty/
Béleše jsem našla nějaké z kynutého těsta, ale tady se dělají z bramborového a opékají se na plotýnce.
Pukance jsem nenašla nikde. Jsou to malé bramborové buchtičky, pečené jako honzovi buchty (bez náplně). Pak se to spaří horkým mlékem, přikryje duchnou a nechá se zapařit. Poté posype makem. Je to moc dobré, jak je to takové oslizlé.
@sophinka taaakze:
jí se teplá (oproti jiným různým ovocným polévkám) a jahody se dají obměnit třešněmi, borůvkami apod.
2 sáčky mražených jahod (nebo 2 jahodové kompoty)
jahodový puding
chuťově odpovídající marmeláda v případě, že to vaříte z mražených jahod
cukr
kyselina citronová
smetana na šlehání
mražené jahody se svaří s půllitrem vody a cukrem. cukru se dává podle chuti. pokud je chuť jahod mdlá, přidá se tam špetka kyseliny citronové.
vaří se to tak dlouho, dokud jahody nejsou úplně měkké. dál se tam může přidat ta marmeláda, aby to mělo lepší chuť. u kompotu není třeba svařit ho s cukrem ani tam dávat marmeládu, je sladký dost.
potom se rozmíchá jahodový puding s půl litrem vody a přileje se to k jahodám a vaří se to tak dlouho, dokud to nezhoustne.
a když už je v talíři, dá se polít smetanou.
jeste pripojuju fotky, jak to v prubehu vareni vypada ![]()
Tak naše krajová specialita budou asi stryky
.
Jsou to v podstatě bramborové placky ale dělané na plotýnce bez oleje - konzumuje se většinou se smetanou
. Ale toto si asi neměla na mysli
![]()
@Kallkapa píše:
Tak naše krajová specialita budou asi stryky.Jsou to v podstatě bramborové placky ale dělané na plotýnce bez oleje - konzumuje se většinou se smetanou
![]()
i to
prostě cokoliv krajového či rodinného.
Těšínsko- Copa (velky bramborovy placek na plechu), jelitka, prejt, kedlubnova omáčka,
@Kallkapa píše:
Tak naše krajová specialita budou asi stryky.Jsou to v podstatě bramborové placky ale dělané na plotýnce bez oleje - konzumuje se většinou se smetanou
![]()
JJ to taky u nas
Hledám recepty na krajové či rodinné recepty. Děkuji