Mladá matka - je mi 21 a začínám přemýšlet o dítěti

1
6.9.17 22:35

Mladá matka

Dobrý den,

poslední dobou zažívám zvláštní pocity. Je mi skoro 21 let a začínám přemýšlet nad miminkem. Myšlenky jsou pořád silnější, přijdu si jako pomatená. Už jsem začala uvažovat kam bych dala nábytek apod. Uvědomuji si, že jsem ještě mladá, mám celý život před sebou, neměla bych si kazit život…což je především reakce okolí. Na druhou stranu si říkám, že „mateřský pud“ přijde kdykoliv. Momentálně pracuji (v prostředí dětí). S přítelem bydlíme v pronajatém bytě (2+1), přítel pracuje a vydělává docela dost peněz. Je mu 26 let. Jenže přítel má na dítě trochu jiný názor než já. Já jsem ještě nedávno měla názor mít dítě tak za cca 3-4 roky a najednou jsem tento názor změnila. Tvrdí, že chce dítě zajistit a chce vlastní bydlení, protože podle něj dítě stojí hodně a hypotéka by se oddálila - časem si chceme vzít hypotéku na vlastní bydlení. Ano, nemám představu kolik stojí dítě, věřím že dost (minimálně počáteční investice do nábytku apod.). Ale přítel má dost velký plat + můj plat (který by v případě dítěte nebyl). Netvrdím, že teď hned budu mít dítě, ale třeba za půl roku, za rok bych se chtěla moc začít snažit. Nevím, jak se vyvine názor přítele a dost se bojím i názoru rodiny a okolí.

Zajímal by mě názor ostatních, zkušenějších :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13955
6.9.17 22:41

Ze bys to mela resit hlavne s partnerem on vas bude zivit na materske. A pokud se jeste neciti dost zabezpeceny, tak aby se o vas mohl dobre postarat, tak mu ver. Co to je dost penez? Vydelava aspon 50.000?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Marie432875
6.9.17 22:42

@Floy přítel je velmi rozumný. Jako zvládli byste to i ted, ale ver mi ze ve vlastním, s rezervou na úctě a vyresenou budoucnosti to pro vas bude mnooohem jednodušší…na me šly mateřský pudy asi od 20 let, můj (tehdy jeste budoucí) manžel taky trval na vlastním bydlení atd. Ja rozumove souhlasila, ale par let jsem si po dítěti stýskala. Nic mi neuteklo, první dite jsem mela v 26, a určitě jsem rada ze jsme počkali. I mentálně je na tom clovek jinak, za tech par let. Naprosto te chápu, ale jelikož mam zkušenost, troufám si radit, ze bys mela nejdriv vybudovat zázemí a pak přivádět na svět deti.

• Citovat
  • Upravit
13955
6.9.17 22:45

Neni to jen nabytek, ale kocar, vybava, jidlo, autosedacka, pleny, drogerie, obleceni, pripadne pojisteni a sporeni pro dite. Pozdeji krouzky, vybaveni na sport, hracky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1386
6.9.17 22:49

I když pominu fakt, že „dost velký plat“ je strašně neurčité vyjádření a pro každého znamená něco jiného, tak v jednom bezvýhradně souhlasím s přítelem: pokud máte možnost a čas, což MÁTE, tak nejdřív vyřešte vlastní bydlení. Děcka a pronájmy není nejlepší varianta, z mnoha důvodů.
A osobní rada, než bezhlavě zahodíte všechnu ochranu, tak i ty se vzdělej, co to dítě stojí. Protože v tom vysoce nepravděpodobném případě, že bys na dítě zůstala sama, což je asi tak 1:1 v současné době, bys musela ty sama utáhnout bydlení a dítě, dvě, v nejhorším případě ještě na mateřské. Žádný med. Pouč se, o čem by to bylo a jakou bys potřebovala rezervu. Vím že tohle fakt nebudeš číst ráda, ale vždycky je fajn myslet na všechny eventuality. Pokud spolu zůstanete 20, 40 let, tak oukej, ale to prostě většina párů nedá. Pokud chceš děti, měla bys vědět, co obnáší se o ně starat jako samoživitelka.
Hele vím, že lajnovat život je pitomost, ale když se to náhodou povede, je to fajn výhoda… ve vašem případě by bylo výborné teď chvilku šetřit a zajistit rodinu. Jako fakt. Do třiadvaceti ti vážně naprosto nic neuteče. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3753
6.9.17 22:54

Co to je hodně peněz? Když mi bylo 20 a vydělávala jsem 2Otis., tak mi to přišlo jako hodně peněz, teď mi to přijde jako almužna :nevim: :nevim:

tak si výdaje spočítej, cca 7plínek denně po cca 5,– je 35,– x 30dní=1050,–měsíčně, počítej s horší variantou, kdyby nešlo kojit - Nutrilon na týden cca 300,– x4 - 1200,– měsíčně

kočárek(hluboký + sporťák), postýlka, autosedačka, zavinovačka, lahev, povlečení, atd 8o

no a pak nekončící výdaje za oblečení, kosmetiku, léky, hračky, zájmy - půlhodina s batoletem na plavání stojí 200,–

• asi další miliarda věcí, která se s věkem dítěte rozhodně nezmenšuje
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16975
6.9.17 22:57

A já to vezmu zase z jiného uhlu - dítě musíte chtít oba dva. Nicméně ty investice nemusí být tak vysoké. Internet je plný kočárků a fakt dobrých kočárků za pár tisicovek (už jsem viděla skvělé kočárky i za 2tisice), oblečení značkové za pár kaček koupíš taky na e-bazarech (vyplatí se celé sety). Ano plíny a UM něco stojí, ale ustojí to i samoživitelky. Ono jasný, až budou peníze, až budeme ve svým… Bylo by to lepší. Ale na tom to nestojí. Nicméně jste mladí, tak vás to nikam nežene. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
6.9.17 23:06

@Floy Náš názor není důležitý, pokud názor chlapa bude, že dítě ještě nechce, těžko ho můžeš nutit a asi budeš muset stejně počkat.

Pokud máte oba stabilní příjem a kde bydlet, tak miminku nic nebrání. Ale ono to není jen o tom mít na to peníze. Možná si chce přítel ještě užít svobodného života.

Mimochodem jsem docela konzerva, nechtěla bych mít dítě s někým, u koho si to dítě skoro vynutím a ani si mě nechce vzít. Prostě ve 21 myslet na dítě s „přítelem“? :?

Příspěvek upraven 06.09.17 v 23:12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
6.9.17 23:10

Pak mě baví ty názory, že „dost vydělávat“ je alespoň 50 tis., předpokládám čistého :lol: V zemi, kde je průměrný plat 27 tis. a většina lidí ho nikdy nedosáhne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14000
6.9.17 23:15

@Floy ahoj, na mimco mate jeste cas a opravdu ho musite chtit oba. jinak ty vydaje, no, to zalezi… Dnes uz vim, ze plno veci co jsme kupovali, tak jsou zbytecne nebo se dali sehnat z druhe ruky za tretinu ceny… Plenky take nemusis kupovat ty nejdrazsi a v akcich se daji sehnat dobre (my meli zasobu na 9 mesicu :) ) ci se tyce UM tak to netusim, protoze kojim. Jen to chce ted si davat co nejvice penez bokem na pripadne bydleni.. Neco si uzijte, aby jste nemeli pocit, ze vam neco uteklo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14000
6.9.17 23:16

@EmmaAnna me by zajimalo, kolik lidi to vydelava a proc si vsichni mysli, ze z 30 000 mesicne se neda slusne zit :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24994
6.9.17 23:23

S tim bydlenim na hypoteku bych to taky neprehanela, mě je 23, tento tyden jsem vysadila antikoncepci a uvidime co se stane, ale ja mam trochu jinou situaci - mam manžela, ktery dite chce a jsem spolu fakt dlouho, bydlime v najmu, ktery je velmi vyhodny, presto jsem se začali shanet po mensim domku k rekonstrukci, manzel je zrucny, sikovny, ze staveniho oboro a cela jeho rodina taky, zvladne opravit temer vse krome eletriky, ale pri predstave hypoteky, baraku k rekonstrukci a malyho mimina a ja na materske, no děkuji nechci. Zazadali jsem o byt, jako pojistku a zatim zustaneme v podnajmu, tim ze je fakt vyhodny, neni to takovy problem. rozhdone si to dobre propocitejte, neni to sranda, ale ani to neni tak strasny, jak tu nektery prezentuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3160
6.9.17 23:28

@Pidulka1991 V Praze to tak možná je, ale není jenom Praha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
6.9.17 23:40

Tak věk mi přijde ok, a to dítě zpočátku nestojí skoro nic, fakt. to jen reklamy do nás valí, co všechno dítě potřebuje..nábytek? na první rok jen postýlka, ve který stejně prcek moc nespal, skoro vůbec, pak možná nějakou poličku na hračky za pár stovek, až povyroste, pokud nemáte žádnou volnou..to je tak všechno. třeba přebalovák vůbec potřeba není, stačí přebalovací podložka, a buď třeba ba pračce, na posteli, nebo já si zvykla i na zemi, aspoň jsme si v klidu mohla dojít pro plínku nebo tak, beze strachu, že prcek někam spadne. plíny na třetího jsem začala používat látkový, a super, jídlo-to jsme kojila, oblečení, kočárek, to jde sehnat za pár korun, pár tisíc autosedačka, fajn investice je šátek na nošení..když chce člověk šetřit, do 10000 se dá v klidu vejít. já v 21 otěhotněla a ve 22 porodila, přijde mi to úplně akorát…nicméně pokud přítel zatím nesouhlasí, tak bohužel…zkus na tohle téma občas hodit řeč, a uvidíš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
650
6.9.17 23:47

Ak máš prácu a dostaneš rodičovský a materskú, prax v obore aby si sa mala kam vrátiť po skončení materskej, tak prečo nemať dieťa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí