Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj,
ráda bych tu sdílela více než aktuální téma které omílá škála nejpestřejších názorů společnosti. Chtěla bych vás však poprosit a upřímnou a užitečnou radu, nikoli prosím žádné ponižování a vychloubání se…
Bohužel je situace nyní absolutně jiná než kdy bývala a mladá generace to má v mnoha ohledech těžké, konkrétně bych chtěla slyšet váš názor a třeba i nějaké užitečné nápady týkající se mladých lidí a bydlení.
Já sama konkrétně jsem narozená v Praze a celý život zde žiji, mám zde i celou rodinu a z toho důvodu není možné se přestěhovat někam dál, maximálně na okraji Prahy. Bohužel nikdo z mé rodiny nekoupil dříve pozemky ani byty za směšné ceny a díky tomu nemáme nic krom jednoho malého bytu (jak se v dnešní době výstižně říká:,,nedědíš, nebydlíš"). Zároveň se blížím do věku, kdy bych ráda přemýšlela o založení rodiny, a to i ze zdravotních důvodů… Chtěla bych slyšet váš názor nebo radu, jak tuto situaci v dnešní době řešit - smířit se s celoživotním nájmem a platit enormní nájem za dvě místnosti které ani nejsou moje? Nebo Hypotéka? Půjčka? Odstěhování se úplně pryč?
Bez jakýchkoli přikrášlování upřímně říkám, že jsem naprosto znechucená a zoufalá, v jakých podmínkách žijeme a bohužel světlo na konci tunelu nikdo nevidíme, naopak…
Děkuju moc všem za případné užitečné rady a sdílení třeba i vlastních zkušeností těch, kdo se nacházíte ve stejné situaci🙏🏼
@nikol.f píše: Více
No hele…Podívej, buď chceš bydlet ve vlastním, a nebo chceš zůstat v Praze za každou cenu. Musíš si ujasnit priority, protože tahle situace ti žádné ideální řešení nepřinese. Máš vlastně tři možnosti:
1. Platit vysoký nájem. Smíříš se s tím, že budeš celý život v nájmu, kde nic nebude tvoje. Ano, není to fér, ale spousta lidí tak žije a zvládá to, holt každý nemůže žít ve vlastním a už vůbec ne ve velkých městech.
2. Zvedneš příjmy. Pokud chceš v Praze vlastní bydlení, budeš potřebovat na to taky finance. Takže změnit práci, najit i druhý příjem, cokoliv. Hypotéka na pražské ceny je obří závazek, ale dá se na ni našetřit, když ty příjmy odpovídají.
3. Odstěhuješ se. Ano, máš v Praze rodinu, ale když chceš vlastní bydlení, tak je to hloupý argument. Mimo Prahu najdeš bydlení přeci jen trochu za přijatelnější ceny. Rodinu můžeš navštěvovat, nejsme ve středověku, cestování v ČR funguje. ![]()
Praha není nafukovací, bydlení v ní bude vždy drahé a dostupné jen pro hrstku lidí, kteří na to mají. Pokud chceš bydlet ve vlastním, ale nechceš z Prahy, pak ti vážně nezbyde nic jiného než na sobě makat nebo se smířit s nájmem.
Je to drsné (a smutné zároveň), ale realita je taková a v blízké budoucnosti nebude jiná, naopak ještě horší. Nikdo ti klíče od vlastního bytu zadarmo nedá. Je to na tobě, jaké rozhodnutí uděláš a jak moc jsi ochotná proto obětovat. ![]()
Příspěvek upraven 13.01.25 v 13:42
Bytová politika našeho státu je tristní, začínáme mít nejdražší bydlení v EU vůči průměrným příjmům.. obzvláště Praha je unikum.. takže ti rozumím.. i tomu pocitu bezmoci, že se máš zadlužit na xy mega třeba kvůli 2kk.. (když u nás můžeš mít za to vilu, ale do pohraničí nechceš a ani tu tolik jako v Praze nevyděláš)
takže je to jako s tou otázkou, zda je dřív slepice nebo vejce
dokud vláda nepodpoří masivněji mladé rodiny, výstavbu, včetně výstavby nájemního dostupného bydlení, tak to bude furt stejná hrůza..
https://www.irozhlas.cz/…08061716_tko
my třeba v devadesátkách dostali desítku bezúročnou novomanžeskou půjčku a koupili z toho pračku, telku i sporák.. dnes iluze - tehdy ještě krátce realita…
neteř v Praze musela bydlet na okraji ve 3+1 s 2 kámoškama, aby to tři studující holky, které makaly všechny i na brigádách, vůbec utáhly.. boje o koupelnu na denním pořádku.. navíc spojený s wc.. achjo, no
otec v osmdesátkách dostal od obce nenávratnou půjčku 200 tisíc na barák a když k tomu přidal výplaty a výdělek za rajčata, tak za to postavil vilku, která má dnes hodnotu 7 mil… mazec prostě…
@nikol.f nemate nic, krome maleho bytu.. To jako tvoji rodice?
Take mam rodinu z Prahy. Odesla jsem bydlet do stredoceskeho kraje. Jsem u nich asi za 25 min autem, 45 min MHD. Zadna velka vzdalenost, to stravis i cestovanim v prazske MHD. Nevyhoda je, ze musime mit dve auta, ale bydleni mame lepsi a vetsi, nez bysme si dovolili v Praze.
Těžko se píšou nějaké rady, když jsi nijak konkrétně nespecifikovala svoji situaci. Například kolik ti je, za jak dlouho to chceš řešit, příjmy, stav…ja jsem si brala hypotéku na byt v krajském městě, bylo mi 27 let, byla jsem sama a můj příjem byl spíš nižší průměr. Ale taky to bylo těsně před covidem, to bylo získat hypotéku podstatně lehčí.
@nikol.f Ahoj,
bydlet v nájmu není dle mého žádná ostuda. Například ve Švýcarsku více než polovina lidí, skoro polovina v Německu, Rakousku (pro srovnání u nás je to kolem pětiny lidí). Obecně se dá říct, že pokud roční nájem je menší než 5% aktuální hodnoty nemovitosti, je výhodnější žít v nájmu, než stejnou nemovitost vlastnit.
Pokud toužíte po vlastnickém bydlení, pak máte šance co zmiňuješ - hypotéku, nebo skromný nájem a šetřit, nebo, což z nějakého důvodu nechceš, odstěhovat se z Prahy. Například v hodinové vzdálenosti od Prahy koupíš byt třeba za šestinu ceny podobného v Praze.
@Premek_Orac souhlas až do poslední věty
bohužel, co mi říkali kolegové a známí, tak už i „hoďka do Prahy“ se bere skoro jako Praha a pro nižší cenu se musí pořád dál a dál
to je šílené prostě
díky bohu za naše hory, vodu, lesy, a pěkné dostupné bydlení…
@Premek_Orac No my bydlíme na přímém spoji 30 minut do centra Prahy a obyčejný 3+1 za 6-7 mega není problém. Barak za 11 taky. My to kupovali před 16 lety a za ceny úplně někde jinde …. Je to dnes náročný a vůbec to mladým nezávidím.
Řešíme podobnou situaci, ovšem v Brně…
Těžká doba… babo raď ![]()
Radu bohužel nemám, ale moc držím palce
![]()
Podívala bych se na projekty družstevního bydlení. Většinou se platí 20-30% (a dá se půjčit třeba ze stavebka) a potom splácíš v podstatě vyšší nájem, ale na důchod budeš něco mít. Jasně, družstvo může někdo vytunelovat a má to další nevýhody, ale taky výhody, za mě je to dnes poměrně schůdná varianta bydlení.
@Anonymní píše: Více
Jn. Pořád Praha Praha a že my, chudáci v zatáčce směr Vídeň, máme stejné draho, to už nikoho nezajímá. ![]()
@Cenarius taky tomu nerozumím, v Brně nic moc není, platy poloviční ve srovnání s Prahou, ale nemovitosti nesmyslně přestřelené. A v dojezdu hodiny od Brna už to začíná být stejné.
To je těžký, ne každý si prostě může dovolit bydlet v Praze, s tím se asi musíš smířit. Pokud dosáhneš na hypo, je samozřejmě nejlepší koupit vlastní, ale pokud ne, musíš si ujasnit priority: vlastní bydlení v cenově dostupné lokalitě, nebo holt někomu sypat do kapsy za nájem. Kdybych se nyní rozhodovala a nic neměla, kouknu na bydlení mimo Prahu, v nějakém dobře vybaveném městečku, kde nebude nutnost dojíždět kvůli všemu jinam. Dojet za rodinou na víkend pak můžeš úplně stejně, jako když se budeš hrcat z Proseku do Braníka.
@Anonymní píše: Více
My máme nájemníka v bytě 1kk s výměrou 42m, 10 minut na metro (totál periferie), v původním stavu a ty byty se prodvají za 6 mio. Strašlivý.