Mladí lidé a bydlení u rodičů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10987
24.3.22 08:46

U vás je hlavně nepříjemné to, že se studiem rodiče nesouhlasili, což je škoda a moc tomu nerozumím. Vždyť vzdělání je důležité.
Mám pocit, že se snažíš, je adekvátní co děláš s ohledem na to, že máš poměrně dlouhý dojezd, který je jsem pochopila každý den.
Asi bych se třeba snažila udržovat takový ten denní průběžný pořádek a abys u toho byla vidět, protože brigáda při studiu bývá obvyklá, což chápu, že u tebe úplně tak nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69005
24.3.22 08:54

Pokud budou mé děti poctivě studovat, budu považovat za normální jim poskytnout domov a živit je. Ale i tak by bylo fajn najít nějakou brigádu, i kdyby jen hodinu-dvě doučování týdně, z prázdnin jsem přívýdělkem obvykle trávila tak půlku, abych měla nějakou korunu navíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
24.3.22 09:21
@Anonymní píše:
Ahoj, myslíte si, že je špatně, když studující děti bydlí zadarmo u rodičů? Myslím 20+
Mám školu od pondělí do pátku, chodím i na všechna praktika a vyrovnávací kurzy, a jsem ve škole od 8:00 do 18:00. Cesta domu trvá hodinu a půl. V sobotu dopoledne uklízím cely dům a pomáhám rodičům, odpoledne vidím chvíli přítele a celou neděli se učím, abych nějak zpracovala učivo z celého týdne… Ale mám výčitky, že rodiče mě musí stále živit, navíc když s dalším studiem nesouhlasili.

Pokud budou mě děti studovat je pro mě úplná samozřejmost že se o ně postarám a rozhodně od nich nebudu chtít peníze!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41196
24.3.22 09:22
@ZustanSeMnou píše:
Co studuješ?

Pokud to není těžká škola viz medicína,tak 1× týdne na brigadu.

Já jsem chodila na střední celé prázdniny, pak na VŠ (pedg) víkendy, a celé semestr. Prázdniny v lete..

Rodiče platili kolej a něco málo jídlo, ale tím to haslo

Když je každý den od pondělí do pátku od 8-18hod ve škole? v sobotu uklízí a v neděli se učí? kam by jsi ten jeden den s brigádou jako narvala? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
24.3.22 09:24
@Anonymní píše:
Ahoj, myslíte si, že je špatně, když studující děti bydlí zadarmo u rodičů? Myslím 20+
Mám školu od pondělí do pátku, chodím i na všechna praktika a vyrovnávací kurzy, a jsem ve škole od 8:00 do 18:00. Cesta domu trvá hodinu a půl. V sobotu dopoledne uklízím cely dům a pomáhám rodičům, odpoledne vidím chvíli přítele a celou neděli se učím, abych nějak zpracovala učivo z celého týdne… Ale mám výčitky, že rodiče mě musí stále živit, navíc když s dalším studiem nesouhlasili.

Ne, je to normální. Výčitky by mělo mít spíš oni, že s dalším studiem nesouhlasili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
24.3.22 09:26
@Kriss Tina píše:
Tak když máš tak časově náročnou školu, že nemůžeš na brigádu, tak se nedá nic dělat no. Oni k tobě mají vyživovací povinnost, dokud studuješ. Jim to můžeš vrátit, až začne pracovat :nevim:

99 procent vysokoškoláků bydlí buď od rodičů, nebo jim rodiče na bydlení přispívají. Je to tak a je to tak správně.

Na brigádu jít může, ale ty peníze by měla použít na cestování atp. Na platbu nájmu rodičům bude dost času, až dostuduje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
24.3.22 09:28
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
562
24.3.22 09:40

My jsme byly s mamkou samy dvě, táta nám umřel dlouho před tím, než jsem šla studovat. Mně přijde v pořádku, že v době během studií, pokud je ta možnost, tak tě rodiče během studia podporují, tím myslím, že v té době asi budeš těžko schopna poplatit všechny výdaje týkající se domácnosti. U nás to také bylo tak, ale chodila jsem ještě na dvě brigády, jedna souvisela s mým studiem, tak jsem se ještě během ní docela dobře rozvíjela po,,profesní,, stránce a druhou mi zajistila maminka kamaráda, ale bylo to vždy tak na max dvě hodinky týdně nebo jak jsme se domluvili, mohla jsem si tu práci časovat podle svých možností. A z těch peněz jsem si financovala svoje koníčky ( knihy, výlety, brontí tábory, čajovnu apod.), studijní potřeby nebo oblečení. Ve třeťáku jsem kvůli nedostatku času a psaní bakalářky oželela jednu z těch dvou brigád a soustředila jsem se spíš na tu, co se týkala studia a i tu jsem s blížícími se státnicemi nakonec dosti strouhla. Na začátku magisterského semestru jsem v ní zase pokračovala. Během toho jsem samozřejmě pomáhala mamce doma. Hodně jsem vařila a pekla. To ale záleží na tom, jak to má kdo rozložený a kolik času na to má. Já jsem měla třeba tu školu za bukem, tak jsem chodila pěšky a za deset minut jsem byla tam.

Myslím, že když rodič vidí tu snahu svých potomků se nějakým způsobem rozvíjet a studovat, tak, že je během té doby podpoří moc rádi. Já bych nebyla jiná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.3.22 10:10

Děkuji moc za odpovědi, brigádu mám samozřejmě přes léto, i o zkouškové (je fajn dělat manuální činnost mezi vším tím učením :lol: ). Jinak jsem nenáročná, obědy mám se slevou ve škole a oblečení kupuji po sekáčích. Elektroniku levně od známých. Samozřejmě doma pomáhám, ale kolikrát přijdu domu ze školy a mohu jít spát. Jsem spíš ranní ptáče. Studuji technický obor, máme teď dvě matematiky a předměty, kde je přednáška, cvičení + laborky, které se dělají ve volném čase. Chodím i na dobrovolná praktika, díky nim zkouškové zvládnu mnohem lépe.
Jen jsem chtěla vědět, jak to mají ostatní studující, kteří bydlí doma u rodičů.
A to proč nechtěli ať studuji je na dlouhý článek. Ale ve zkratce - nikdo z široké rodiny nešel ani na maturitní obor, vysoká jim přijde jako zbytečnost. (Tím neříkám, že vyučení je málo, jen říkám jaký k tomu mají přístup

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.3.22 10:22

Pokud ti to nevyčítají, tak dělej prostě co můžeš a nevyčítej si to ty, jestli kvůli tobě netrpí hladem, je to takhle správně.

Já to měla taky tak, neměla jsem schválené studium, když jo, tak jedině v našem městě abych nikam neodcházela. Ale tam nebyl žádný obor, o který bych aspoň trochu stála, tak jsem odešla do prahy. S velkými řečmi jsem dostala 500 na týden první semestr, a pak mi to bylo tak nepříjemné, že jsem radši začala pracovat při škole. Nevzpomínám na to období ráda, šidila jsem školu, chodila jen tam, kde byla docházka povinná, později mě to mrzelo. Kombinace učení a práce byla často na úkor spánku, bývala jsem úplně vyčerpaná, neměla jsem víkendy, buď jsem pracovala nebo se učila stejně jako zbývající dny. Prázdniny byly konečně čas na práci a musela jsem si vydělat do zásoby. Pak jsem musela rodičům ještě dávat příspěvek na bydlení, protože kdybych bydlela doma jak chtěli, taky bych z brigád přispívala. Ale ok, chápu, že jsem nebydlela a nejedla doma, takže náklady navíc, které mi nikdo neslíbil hradit, takže to byla moje věc že jsem to tak chtěla. Ale svým dětem bych to nikdy neudělala, pokud by to jen trochu finančně šlo, podpořila bych je ve studiu toho, co si přejou.

• Citovat
  • Upravit
562
24.3.22 10:28
@Anonymní píše:
Děkuji moc za odpovědi, brigádu mám samozřejmě přes léto, i o zkouškové (je fajn dělat manuální činnost mezi vším tím učením :lol: ). Jinak jsem nenáročná, obědy mám se slevou ve škole a oblečení kupuji po sekáčích. Elektroniku levně od známých. Samozřejmě doma pomáhám, ale kolikrát přijdu domu ze školy a mohu jít spát. Jsem spíš ranní ptáče. Studuji technický obor, máme teď dvě matematiky a předměty, kde je přednáška, cvičení + laborky, které se dělají ve volném čase. Chodím i na dobrovolná praktika, díky nim zkouškové zvládnu mnohem lépe.
Jen jsem chtěla vědět, jak to mají ostatní studující, kteří bydlí doma u rodičů.
A to proč nechtěli ať studuji je na dlouhý článek. Ale ve zkratce - nikdo z široké rodiny nešel ani na maturitní obor, vysoká jim přijde jako zbytečnost. (Tím neříkám, že vyučení je málo, jen říkám jaký k tomu mají přístup

Jo, já Ti věřím, že je toho moc. Já jsem v prváku měla asi 20 předmětů, který jsem lovila po jednom kreditu. Ještě si pamatuju, jak jsem byla nastartovaná u ISU, abych stihla zaregistrovat předmět na vyhovující čas. Ráno cvika na sedmou a poslední někdy v 7 večer. Takhle jsem to měla třeba od pondělí do středy. Takže ze začátku to bylo s brigádou taky celkem marné, ale v dalších semestrech se to postupně zlepšovalo. Během studia pak (možná, záleží jak u Tebe), zjistíš, že na některé přednášky třeba ani nemusíš chodit a to ti taky hodně uleví. ( I když já teda radši chodila na všechny a někteří profesoři se smáli, že jsme prváci a že nás ty přednášky pak přestanou bavit.-D)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
24.3.22 10:30
@Anonymní píše:

Pak bych to nehrotila :think: to, že nemají vs a ani pořádnou se, je jejich boj. Ono se to i dřív bralo kapanek jinak :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12884
24.3.22 10:49

To strašně záleží na situaci… obecně bych řekla, pokud má dítě po maturitě, nějaký příspěvek „na energie“ by doma dávat mělo, aspoň 2 tisíce, a také se aspoň částečně podílet na financování, plánování a přípravě jídel.

Na druhou stranu pokud bude studovat třeba medicínu, tak chápu, že se na brigádu nedostane a i toho času doma bude mít míň :nevim:

Pak by asi záleželo na tom, jak moc to bere jako samozřejmost, jak moc se zapojuje do chodu domácnosti, atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24706
24.3.22 18:06

Pokud dítě studuje poctivě a studuje obor, který má budoucnost a pozdější uplatnění, a pokud ta rodina na to finančně má, nevidím důvod, proč dítě všemožně nepodpořit, dokud nedostuduje. Taky jsem to tak měla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2981
24.3.22 23:54

Pokud student bere studium vazne, tak studium musi byt priorita, a to bez ohledu na obor. Zejmena v nizsich rocnicich bych brigadu a nejake uziveni se az tak neresila, pokud nejste vylozene socialni pripady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová