Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak když máš tak časově náročnou školu, že nemůžeš na brigádu, tak se nedá nic dělat no. Oni k tobě mají vyživovací povinnost, dokud studuješ. Jim to můžeš vrátit, až začne pracovat ![]()
Dokud jsem studovala, tak jsem bydlela na kolejích a u rodičů a rodičům jsem nic neplatila a oni mi platili kompletní náklady na studium. Revanšovala jsem se tak, že jsem o víkendech pomáhala doma a v době špičky v podnikání rodičů. A nebo jsem kompletně servisovala domácnost, aby to nemuseli řešit. Bylo to operativní. U svých dětí také neředpokládám, že by se během studií museli živit sami, ale že jim poskytneme stejné zázemí, jako jsem měla já. Samozřejmě pokud budou chtít chodit na brigády, tak jim bránit nebudu. Ale studium má přednost.
Dokud bude syn studovat, tak vše gratis.. nějak bych to nehrotila, pokud by si nevybral nějakou hodně drahou školu ![]()
@nozu píše:
Dokud jsem studovala, tak jsem bydlela na kolejích a u rodičů a rodičům jsem nic neplatila a oni mi platili kompletní náklady na studium. Revanšovala jsem se tak, že jsem o víkendech pomáhala doma a v době špičky v podnikání rodičů. A nebo jsem kompletně servisovala domácnost, aby to nemuseli řešit. Bylo to operativní. U svých dětí také neředpokládám, že by se během studií museli živit sami, ale že jim poskytneme stejné zázemí, jako jsem měla já. Samozřejmě pokud budou chtít chodit na brigády, tak jim bránit nebudu. Ale studium má přednost.
Měla jsem a mám to stejně.
Já si myim, že je to od rodičů správně. Pokud tedy opravdu se věnujes studiu s nechytas někde lelky…já v 16 musela už na brigády, dokonce jsem se musela přestěhovat a život se sama…bylo to hodně těžké období. Dodělala jsem pouze výuční list, pak jsem už musela nastoupit do práce. Moc jsem chtěla studovat, chtěla jsem na zdravku, která mi ale byla zamítnuta…takže budu dělat vše proto, aby mě děti mohli studovat a nemuseli řešit živobytí, v 16letech…
Za mě je to OK, dokud studuješ, měli by podporovat.
Záleží ale i, zda dostáváš nějaké kapesné, nebo si umíš vydělat sama něco. Já už od 15 chodila na brigádu, takže odpadla rodičům taková starost jako že chci do kavárny, na výlet, nový telefon… Asi by mi bylo trapné prosit ve 20+ rodiče o kapesné, ať můžu s přítelem na víno.
Jinak já začala platit „nájem“ asi dva, tři měsíce po tom, co jsem si našla práci na plný úvazek, bylo mi 20+. Moje sestra studovala dlouho, měla byt od příbuzných za pár korun. K babičce chodila na jídlo, odvážela si potraviny a tak. Naši ji přispívali na tarif, pojištění, dostávala úrodu ze zahrádky, příspěvek na cestování a tak. Takže měla podporu, ale musela se i snažit sama. Ale to bylo 26+.
Mě to přijde normální, pokud je vš v
dostupné vzdálenosti.
Kdybych se ve 20 nesestěhovala s přítelem, taky bych bydlela u rodičů. A to mi taky ještě posílali finance + jsem měla občasné brigády.
Sestra bydlela u rodičů celou vš a i po ukončení tam ještě chvíli bude.
Prostě podpora dokud jsme studovali. A přijde mi to normální. Stejně tak moji spolužáci, kteří s rodiči bydleli v místě VŠ, tak u rodičů bydleli i při studiu.
@Anonymní píše:
Ahoj, myslíte si, že je špatně, když studující děti bydlí zadarmo u rodičů? Myslím 20+
Mám školu od pondělí do pátku, chodím i na všechna praktika a vyrovnávací kurzy, a jsem ve škole od 8:00 do 18:00. Cesta domu trvá hodinu a půl. V sobotu dopoledne uklízím cely dům a pomáhám rodičům, odpoledne vidím chvíli přítele a celou neděli se učím, abych nějak zpracovala učivo z celého týdne… Ale mám výčitky, že rodiče mě musí stále živit, navíc když s dalším studiem nesouhlasili.
Podle mě je to individuální - co rodič / dítě to unikát.
Většina rozumných rodičů nemá potřebu vybírat od dětí peníze, ale mají strach, aby z toho dítěte něco bylo, aby děti nebyly jen povaleči. Takže i drobná forma výdělku je vhodná.
Proto třeba prudí nebo mají blbé narážky.
Když není možnost brigády nebo on-line přivýdělku, potom bych co nejvíce pomáhala doma, nákupy, uklid, vaření… to že je dítě schopné, uspěšné a snaživé, to rodiče ocení, i když nemá peníze v době studia.
Co studuješ?
Pokud to není těžká škola viz medicína, tak 1× týdne na brigadu.
Já jsem chodila na střední celé prázdniny, pak na VŠ (pedg) víkendy, a celé semestr. Prázdniny v lete..
Rodiče platili kolej a něco málo jídlo, ale tím to haslo
@Anonymní píše:
Ahoj, myslíte si, že je špatně, když studující děti bydlí zadarmo u rodičů? Myslím 20+
Mám školu od pondělí do pátku, chodím i na všechna praktika a vyrovnávací kurzy, a jsem ve škole od 8:00 do 18:00. Cesta domu trvá hodinu a půl. V sobotu dopoledne uklízím cely dům a pomáhám rodičům, odpoledne vidím chvíli přítele a celou neděli se učím, abych nějak zpracovala učivo z celého týdne… Ale mám výčitky, že rodiče mě musí stále živit, navíc když s dalším studiem nesouhlasili.
Ja myslim, ze je to normalni, pokud mas - jak pises - denni studium. Navic jim pomahas, s cim je treba. Konfliktni asi nebudes, a pokud dostudujes, spis by meli byt pysni, ne? Nebo aspon ja to tak vidim.
My mame doma dvacetileteho studujiciho. Jestli skolu nevzda, bude u nas do 23 urcite, a tak rok mu dam k dobru, nez si najde jine bydleni a bude sobestacny.
Ale kazdy to ma postavene jinak..
Mě to přijde normální, že pokud dítě studuje VŠ a studuje poctivě, nefláká se, tak že ho rodiče podporují. Já taky bydlela po dobu studia doma a na domácnost jsem nepřispívala. A své děti budu taky maximálně podporovat, pokud budou studovat.
Za mě to tak má být. Dokud studuješ rodiče by se měli o tebe postarat. Nevím co studuješ… pokud to není medicina, právničina tak asi nějakou brigádu někde v obchodě 1× týdně zvládneš… ale zase píšeš že jsi ve škole dlouho. Nebo pak v létě můžeš brigádničit a vydělat za léto v pohodě třeba 30tis, to už dneska není takový problém. A hned máš kapesné 3tis na měsíc na školní rok.
My platíme alimenty na manželovou dceru, platíme ji i paušál, a podporujeme i dále. A jsme připraveni takto to nechat do jejich 26ti let pokud bude studovat. Už jsme se bavili, že pokud ze střední nepůjde na vysokou tak pak ještě max. 3-4 měsíce budeme platit, at má čas najít si práci a pak smůla.