Péče o seniory - zkušenost

Anonymní
21.3.22 14:08

Péče o seniory - zkusenost

Prosím anonym. Kdo z vás má zkušenosti nebo pečuje o seniora? Je lepší vést ho k nějakému radu, disciplíně, nebo mu nechat jeho volnost a zvyky? Staram se o příbuzného a občas mě vytáčí jeho tvrdohlavost, zlozvyky, třeba že se odmítá umyvat, ji jenom, co mu chutná, jinak obědy vyhodí, odmítá chodit, a když jdeme k doktorovi, je to na půl dne, protože není zvyklý… Pak se to komplikuje.mne. Navíc si připadám neschopná, přece kdybych na něj trochu víc houkla, třeba by se snažil. Poraďte?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9034
21.3.22 14:27

Nic nepomáhá, starala jsem se o babičku. Cokoliv, co by mi pomohlo v péči o ní, bojkotovala. Hrozné fakt.
Bylo to neúnosné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37134
21.3.22 14:32

No asi záleží na diagnóze, ono se ty starý lidí kolikrát chovají hůř jak malé dítě, akorát seniora nemůžeš spacifikovat a odtáhnout zejo. Nemohl by mít třeba na ty přesuny k Dr vozík? Jídlo bych dělala co má rád, když nic jiného nejí. Jinak záleží jak mu to myslí, jestli je nějaká domluva, jestli vůbec chape, co se po něm chce :nevim: jestli je to jen nějaká forma vzdoru nebo je to nemoc, že neví co dělá? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7006
21.3.22 14:33

My máme tátu s demencí a teď navíc po úrazu prakticky nepohybliveho. Měl by chodit, aby mu neatrofovaly svaly nebo aspoň ne tak rychle, ale je to boj několikrát denně. Zjistila jsem že naopak celkem rád cvičí vleže, a to i silová cvičení typu zatlač proti mně nebo zvedni nohu a drž ji půl minuty ve vzduchu.
Dokud jsem říkala „půjdeme se projít?“, tak to nefungovalo, asi měl pocit, že je to v jeho režii a může dělat, co chce. Když jsem přešla na „jdeme chodit, dojdeme k lednici a zpátky“ začalo to fungovat o dost líp. Nejsem na něj nijak hnusná, ale řekněme ráznější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mrs. S
21.3.22 14:39

Tohle je náročné, my jsme se starali o dědu. On to byl hrozně hodný člověk, ale usmyslel si že chce umřít protože překáží. Přitom jsme ho opravdu všichni měli moc rádi. Ostatní příbuzní se sním snažili domluvit, ale já jsem na něj byla přísná, protože to jediné platilo aby chodil aby jedl, nic jiného nefungovalo

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.3.22 14:50

Nastavit určitá pravidla jako, když se jde k doktoru, tak je nutné se předtím umýt, vzít si čisté oblečení. Pokud nestrádá, tak jídlo neřešit.
Pokud je alespoň trochu schopný, nedělat vše za něho, například na nákup ho doprovodit ne mu ho komplet přinést domů.
Nemá cenu se s dotyčným trápit, pokud vaši pomoc nechce, tak najměte službu, která se bude starat. Vždy by ta pomoc měla být chtěná z obou stran. Vaše povinost není starat se o někoho kdo pomáhat nechce.
Mnoho seniorů je nevděčných za to, že se jim někdo z rodiny obětuje a pak vychvalují toho co přijde jednou za půl roku a jinak se nestará vůbec.

• Citovat
  • Upravit
10994
21.3.22 14:53
@Anonymní píše:
Prosím anonym. Kdo z vás má zkušenosti nebo pečuje o seniora? Je lepší vést ho k nějakému radu, disciplíně, nebo mu nechat jeho volnost a zvyky? Staram se o příbuzného a občas mě vytáčí jeho tvrdohlavost, zlozvyky, třeba že se odmítá umyvat, ji jenom, co mu chutná, jinak obědy vyhodí, odmítá chodit, a když jdeme k doktorovi, je to na půl dne, protože není zvyklý… Pak se to komplikuje.mne. Navíc si připadám neschopná, přece kdybych na něj trochu víc houkla, třeba by se snažil. Poraďte?

Přesně na tomto jde vidět, ze tuhle péči nezvládá každý a lidé, kteří to mají jako pracovní napln jsou silně podhodnocení.

Můžeš houkat jak chceš, kdyby sis půjčila nějakou knihu z oblasti Geragogiky a psychologii stari, tak zjistíš, že jsou to zcela normální jevy, které k seniorům patří, tudíž ti žádné houkání nepomůže.

Neschopná nejsi, jsi skvělá, ale brzdi, je to dáno stářím. A víceméně všechny charakterove vlastnosti a projevy temperamentu se začnou projevovat spíše v té negativní rovině. Taky často záleží na tom, jaký přístup k životu daný člověk před tím měl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4493
21.3.22 15:01

Strašně záleží na povaze, osobnosti a onemocnění člověka.
Znala jsem 90 letou paní, o kterou se starala dcera. Fyzicky jakž takž, psychicky už úplně jinde. Vlastní dceři nepoznala, hodně se jí vybavovaly různé zážitky z minulosti. Musela jí pomáhat úplně se vším a měla i jak ty říkáš řád. Občas dělala „naschvály“ - vylívala vodu na zem, do bot, rozhazovala hlínu z květináče, strkala jídlo pod postel, snažila se vstávat, i když padala…
A pak další asi 80 letá a ta začala být agresivní, nechtěla vstávat, strašně jí všichni ubližovali, když ji chtěli dovést na záchod nebo do sprchy. Pak už začala i sprostě nadávat a vlastní dceři řekla, že ji nenávidí a chce radši umřít…

Takže já bych asi do jisté míry respektovala jeho návyky a nechala ho to dělat po svém. Jen bych byla pomocnou rukou a trochu se snažila dbát na dodržování hygieny (Nechceš si umýt ruce? Tady máš vlhčený ubrousek a dezinfekci. ) a pokud už je to starší člověk, tak bych mu určitě dopřála jídla, co má rád.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LvE
435
21.3.22 15:20

Ahoj…
když děd nebo babi nechce, nenutila bych v konkrétní chvíli, ale snažila bych se nastavit program. ( musí být něco, co dělal rád, připomněla bych mu to. snaž se motivovat, dopomáhat, ale nedělat za něj.)super, že se staráš a zkoušíš. :) je fakt těžké donutit někoho k výkonu.
přeju hodně trpělivosti a klid. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164
21.3.22 18:31

Záleží na tom člověku a jak se třeba projevuje nějaká demence, ale za mě je lepší tvrdě trvat na určité úrovni chování, pokud si je člověk jistý, že je to v možnostech toho člověka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.3.22 13:46

Moc děkuji za milé příspěvky a podporu. Koukam, že ani jinde to není jednoduché. :) Včera jsem byla už nějaká vyhořela a pretazena. Vaše reakce mi pomohly. A nedávno jsem si zasla na kafe a zákusek, když se mi chtělo brečet. Držím palce i vám! :kytka:

• Citovat
  • Upravit
8558
23.3.22 19:54
@Anonymní píše:
Moc děkuji za milé příspěvky a podporu. Koukam, že ani jinde to není jednoduché. :) Včera jsem byla už nějaká vyhořela a pretazena. Vaše reakce mi pomohly. A nedávno jsem si zasla na kafe a zákusek, když se mi chtělo brečet. Držím palce i vám! :kytka:

Musíš se taky trochu šetřit. Existují dokonce programy pro pečující lidi, protože právě to vyhoření je časté. Není divu. A staříci za to nemůžou, já celý život jím jenom to, co mi chutná :-), tak to asi nezměním v 80 a mohl by mi někdo kvůli „zdravé výživě“ zkusit cpát špenát. :D
Ještě se podívej na FB, jsou tam skupiny pro pečující osoby, radí si tam navzájem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová