Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
at si manžel podá návrh na zrušení ( snížení) výživného na přísl. soud- dle bydliště nezl. syna
doporučuji hradit už nyní min. částku , nebot spotřebované výživné se nevrací. tzn. pokud by soud vyhověl návrhu na zrušení výživného, tak matka není povinna výživné, co již obdržela, vrátit. platila bych aspon něco,at se manžel vyhne nepříjemnostem jako exekuce apod.
Zrovna dneska jsem četla na netu článek, kdy chlap vyhrál soud a alimenty platit nemusel. Prej když dítě samo odejde ze školy a přihlásí se na pracák nebo nepřihlásí, ale nepracuje, tak na alimenty nemá nárok.
Hm, tak koukám, že v článku je napsáno až od 18 let, tak jestli to půjde dřív, to nevím. http://www.novinky.cz/…-nemuze.html?…
Příspěvek upraven 28.12.11 v 13:19
ahoj no byla bych opatrná, výživné je na jeho potřeby a výživu a pokud soud nerozhodne jinak, já bych méně rozhodně neplatila, souhlasím s návrhem podat si návrh na snížení výživného - čím dříve, tím lépe a hlavně smysluplně odůvodnit
jako že nestuduje a tak
a kolik mu bylo? do 18ti nehledě na studium, co já vím…
Příspěvek upraven 28.12.11 v 13:28
http://m.novinky.cz/articleDetails?…
Mrkni tady, to by mohlo byt o vas.
Do dosažení plnoletosti je vyživovací povinnost bezpodmínečně. Mezi 18 a 26 lety jen v případě soustavné přípravy na budoucí povolání - což neprobíhá.
Asi jediné, co by teď manžel mohl udělat, je sepsat u notáře závěť (pro případ „co kdyby“), ve které by syna vydědil - jako podpůrný dokument použít právě ty dopisy z kriminálky.
Pokud se nechce dostat do soudního sporu s bejvalkou, tak bych placení alimentů svévolně neupravoval.
„Pracovní poměr může člověk uzavřít už v patnácti letech. Pokud nestuduje, ani se nepřihlásí nikam do zaměstnání, už tehdy by mohl soud zkoumat, zda je rodič povinen výživné platit. Proč by měl někdo podporovat narkomana nebo někoho, kdo se od rána do večera válí u televize?“ podotkla advokátka.
Z tohoto jsem pochopila,že i před 18.rokem,pokud nestuduje by otec nemusel platit výživné.Jen je otázka,zda jen přestal chodit do školy,ale je tam pořád vedený jako student,tak potom by otec platit musel.Nebo zda má ukončené studium i papírově.A zda je vedený na úřadu práce…nebo není vedený nikde?
Určitě bych zjistila přesnou situaci a zažádala o ukončení-nebo se zeptala na sociálce,že když zjistíte,že skutečně není vedený jako student,zda může otec přestat platit sám.
Diky vsem.. my si samovolne nic upravovat samozrejme nechcem, ani placeni nam nevadi, jen nas „sere“ ze kluk vykrada chaty, krade alkohol, flaka se, do skoly nechodi a my mu jeste posilame penize…
a v rodnym mestecku se manzel nemuze ukazat, pac by se musel hambou propadnout…
oni se tenkrat rozesli ve 20ti letech a po sporech s pujcovanim ditete se tedy odstehoval pres 300km daleko, at kazdy zije svuj zivot a takhle to dopadlo..
musim rict ze az doted nas to nenapadlo, ale kdyz ted prisel od kriminalky dalsi vycet, co vsechno s partickou provedli, tak uz se manzel zaprel..
jsou tam fakt veci jako vakradeni hospaody, nekolika chat - alkohol, starozitnosti - proste co jde prodat, takze evidentne nepracuje, jestli je na pracaku tak to nevim…
navic i prijmeni ma po matce, chtela to tenkrat po nekolika letech aby se nejmenoval kazdy jinak, takze ani nevim jestli by to manzelovi na urade rekly?
je z toho dost nestastnej..
jenny.fields píše:
http://m.novinky.cz/articleDetails?…
Mrkni tady, to by mohlo byt o vas.
to jo jenze tam uz ji je 18 a to je asi rozdil…
lasička1: po 1. lednu začne platit novela Zákoníku práce, nevím jak tam je řešeno, kdo smí uzavřít pracovní smlouvu. Doteď jsem žil v domnění, že za neplnoletého může uzavřít smlouvu jedině jeho zákonný zástupce… v tomto případě matka. Takže v 15 letech podle mého může uzavřít smlouvu pouze člověk, soudem zplnoletněný k právním úkonům… ale to teoretizuju.
Pokud má manžel doklad, že je otcem (třeba rozhodnutí soudu o výživném nebo něco podobného), tak mu informace o nezletilém dítěti úřady nejspíš řeknou.
U školy jsem si jistá na sto procent - má k tomu vyjádření na svých stránkách i česká školní inspekce. Jinde nevím, ale připadá mi logické, že to bude obdobné. Zákonní zástupci jsou OBA rodiče, bez ohledu na to, kdo má dítě v péči a jak se kdo jmenuje.
Knihomyš píše:
Pokud má manžel doklad, že je otcem (třeba rozhodnutí soudu o výživném nebo něco podobného), tak mu informace o nezletilém dítěti úřady nejspíš řeknou.
U školy jsem si jistá na sto procent - má k tomu vyjádření na svých stránkách i česká školní inspekce. Jinde nevím, ale připadá mi logické, že to bude obdobné. Zákonní zástupci jsou OBA rodiče, bez ohledu na to, kdo má dítě v péči a jak se kdo jmenuje.
To ano ale to po telefonu tezko dolozi a 300km kvuli tomu jezdit nebude. Uvidime, uz opadl vztek, zitra ma volat vysetrovateli na kriminalku tak snad se uklidni a neco zjisti.
Ja osobne bych to asi nechala, ten rok placeni uz nas nevytrhne, nez se nekde handrkovat a pak majetek nebo tak bude psat na me nebo nase deti primo.
Po telefonu těžko, ale třeba e-mailem by to šlo… Základ je domluvit se - já občas žasnu, co všechno mi lidi po telefonu vykecají, aniž bych na to měla nějaký právní nárok - nebo aniž bych ten nárok dokládala ![]()
Ahoj, mam takovy dotaz - manzel ma z prvniho manzelstvi syna - na jare mu bude 17 let, manzel se s nim dlouhodobe nestyka - v podstate ho 15 let nevidel - tak se tenkrat dohodli, nerozchazeli se moc v dobrem…
Ted nam ale uz asi pul roku chodi domu jeden dopis z kriminalky a od soudu za druhym, mladej prestal chodit do skoly, nepracuje - flaka se kdesi s partickou a kradou, je toho uz pekna radka a co ted?
Manza alimenty plati v poradku tak jak ma, jeste se doholi na zvyseni asi pred rokem ale nechce se nam tohle sponzorovat.. Je nejaka moznost jak dosahnout zruseni? Nebo jak jste to resili?