Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Milé holky, mám na všechny, kterým se bude chtít odpovědět, dotaz: Kdybyste své děti mohly naučit pouze jednu jedinou věc, jaká by to byla? Nebo, jakou věc považujete ve výchově svých dětí za nejdůležitější? ![]()
Obávám se, že výchova je záležitost komplexní
takže nelze říct jednu věc. Pak by to nebyla výchova, ale dovednost např. k přežití.
Tak já se držím toho, abych syna vychovala jako dobrého budoucího partnera a otce…
Jinak co se týče výchovy - věcí je mnoho ![]()
Asi aby se choval k ostatním tak, jak by chtěl, aby se oni chovali k němu…
No nejdůležitější zásada při výchově dětí je nenechat se vytočit ![]()
Slušnost…i když v téhle době by se hodily spíš ostré lokty a pořádně se jimi ohánět, bohužel.
Angua píše:
Asi aby se choval k ostatním tak, jak by chtěl, aby se oni chovali k němu…
Jo, tak to je bohužel pěkná kravina… Já tak byla vychována a okolí toho pěkně zneužívalo, dodnes mám problémy s tím že jsem s každým od začátku kamarád, protože chci taky aby mne měli za kamaráda a místo toho mne mají za otravu, vlezdoprdelku a další a další… ![]()
Já bych učila asertivitě, bohužel ji sama neovládám ![]()
Hanule píše:Angua píše:
Asi aby se choval k ostatním tak, jak by chtěl, aby se oni chovali k němu…Jo, tak to je bohužel pěkná kravina… Já tak byla vychována a okolí toho pěkně zneužívalo, dodnes mám problémy s tím že jsem s každým od začátku kamarád, protože chci taky aby mne měli za kamaráda a místo toho mne mají za otravu, vlezdoprdelku a další a další…
Já bych učila asertivitě, bohužel ji sama neovládám
Já se tak chovám furt
Ale já zas netoužím po tom, aby se se mnou každý kamarádil, proto se taky s každým nekamarádím
Vím, že na to člověk občas dojede, přesto bych si přála, aby takových lidí bylo co nejvíc… Mám na myslí spíš věci jako pomoc druhým a tak (s tím, že nepočítám s tím, mi bude oplaceno stejnou mincí, ale přála bych si to - tam chápu rozdíl).
Ale to myšlení (Knihomyš) taky není od věci ![]()
Hanule píše:Angua píše:
Asi aby se choval k ostatním tak, jak by chtěl, aby se oni chovali k němu…Jo, tak to je bohužel pěkná kravina… Já tak byla vychována a okolí toho pěkně zneužívalo, dodnes mám problémy s tím že jsem s každým od začátku kamarád, protože chci taky aby mne měli za kamaráda a místo toho mne mají za otravu, vlezdoprdelku a další a další…
Já bych učila asertivitě, bohužel ji sama neovládám
Haňule, s tím, že to je kravina si dovolím nesouhlasit
. To, že ty se k někomu chováš tak, jak chceš aby se choval on k tobě, přece neznamená, že on se tak zákonitě chovat bude, že. To, žes ty tak vychovávaná neznamená, že ten druhý je tak vychovávaný taky. Přesto všechno se k druhým chovám tak, jak bych si představovala, že se oni budou chovat ke mě (ale vím, že to, že já se nějak chovám, neznamená, že on se tak bude chovat též). Především nedělám věci, které nechci aby mi dělali jiní (i když mi je udělají, stejně je dělat nebudu), k cizím věcem se chovám jako k vlastním atd.. To, co napsala Angua, přece neznamená, že lidé hned jak uvidí, že se chováš nějak, budou se chovat přesně jako ty
.
K otázce. Odpovědět nedokážu. Nedokážu si přesně představit, proč bych své dítě měla naučit jen jednu věc..Umírám? Dítě mi bude odebráno a už ho nikdy neuvidím? Asi bych potřebovala znát důvod, a pak bych možná dokázala zhodnotit, co je v tu chvíli opravdu to nejdůležitější. Dokážu si představit, že cizí dítě naučím jen jednu věc ale né své vlastní, když neznám důvod, takže se omlouvám, nevím.
Kallkapa píše:Hanule píše:Angua píše:
Já bych učila asertivitě, bohužel ji sama neovládámHaňule, s tím, že to je kravina si dovolím nesouhlasit
K otázce. Odpovědět nedokážu. Nedokážu si přesně představit, proč bych své dítě měla naučit jen jednu věc..Umírám? Dítě mi bude odebráno a už ho nikdy neuvidím? Asi bych potřebovala znát důvod, a pak bych možná dokázala zhodnotit, co je v tu chvíli opravdu to nejdůležitější. Dokážu si představit, že cizí dítě naučím jen jednu věc ale né své vlastní, když neznám důvod, takže se omlouvám, nevím.. To, že ty se k někomu chováš tak, jak chceš aby se choval on k tobě, přece neznamená, že on se tak zákonitě chovat bude, že. To, žes ty tak vychovávaná neznamená, že ten druhý je tak vychovávaný taky. Přesto všechno se k druhým chovám tak, jak bych si představovala, že se oni budou chovat ke mě (ale vím, že to, že já se nějak chovám, neznamená, že on se tak bude chovat též). Především nedělám věci, které nechci aby mi dělali jiní (i když mi je udělají, stejně je dělat nebudu), k cizím věcem se chovám jako k vlastním atd.. To, co napsala Angua, přece neznamená, že lidé hned jak uvidí, že se chováš nějak, budou se chovat přesně jako ty
.
Jj, tak jsem to myslela, děkuji za doplnění ![]()
Kallkapo, v tom je právě ten základní problém celého onoho - chovej se k lidem tak, jak by jsi chtěl aby se chovali oni k tobě
Ještě mne učili další blbost - Všichni lidé jsou si rovni. Zapomněli dodat, že někteří jsou si rovnější a pak se strašně divili, že nerespektuju nikoho kdo si to něčím nezasloužil (například přirozenou autoritou, slušným chováním). Prostě jak u prvního, tak u druhého je nutno naučit i tu druhou stranu věci
Pak to začne dávat smysl.