Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj kdy můžu o svém dítěti říct že mluví? Jaký by měl být jeho repertoár abych mohla toto prohlásit?
Dcera si řekne o pití, že má hlad, že chce kakat, čůrat, zná asi 40 zvířat, ovšem na polovinu z nich má své vlastní pojmenování jako třeba fafa nebo zíba (žirafa,zebra),pojmenuje si všechno co má na těle nebo co si oblíká já to všechno nebudu psát ale slovíček umí podle mě docela dost, spojí zatím jen dvě slova, občas teda pronese nějaké moudro jako třeba nedávno, když přinesla manželovy klokana a povídá táto hele klokan, jo a pak jednou řekla dědo já chci pohádku, ale nepřijde mi že to co povídá můžu nazvat že mluví
Kazdy to ma jinak
Podle me tva dcera nemluvi.Ze umi mluvit si predstavuji,ze i cizi lide rozumi vetsine co rika ![]()
no tak to oni jí rozumí co říká, říká toho spoustu ale prostě neříká věty
Tak tohle téma mě hodně zajímá. Mám 14m dítě a zrovna nedávno jsem chtěla založit diskusi, co to znamená, že „dítě chodí“. Tři kroky a zřítí se? Pět kroků? Přejde místnost? Chodí více než leze? Umí se postavit sám uprostřed místnosti? Neleze už vůbec? Teď už mi je jasné, že teda už chodí, ale pořád se mě někdo ptá, odkdy…
To u malého může být plus mínus dva měsíce, podle toho, co považujeme za definici chození.
Je mi jasné, že u mluvení ten rozptyl bude ještě mnohem větší.
Zuzko- pro tebe mala mluvi normalne pro nekoho ne
je to individualni. Sama pises,ze na pulku slav ma sve pojmenovani - uplne normalni jev. Ja bych asi u fafa hadala psa ![]()
Podle mne dítě mluví, když spojuje slova do vět, a to převážně gramaticky správných.
Asi bych byla ráda, že se domluví
Naše holky taky „mluví“, i když jim moc nerozumim
… přesně jak tvoje, spojí srozumitelně 2 až 3 slova a to jim zatim stačí ![]()
kdy dítě mluví ve větách,ale když se dorozumí s rodinou,tak to je důležitá věc
Vetřu se do diskuze,moje dítě skoro vůbec nemluví(prohodí asi 20 slovíček-opakovaných a někdy ještě k tomu něco zopakuje) a to jí je 2 a čtvrt je to v pořádku nebo ne ![]()
NO já bych řekla, že mluví, ale jak už bylo psáno, domluvíš se s ní asi zatím jen ty a rodina, která je s ní často.
Má dcera teda mluví a domluví se i s cizími lidmi. Ona je teda hlavně hoodně ukecaná a mluví teda srozumitelně. Používá věty, souvětí už dlouhou dobu. Hlavně podává hodně otázky a chce na ně samozřejdmě odpověď. Ale řekla bych, že je s řeči napřed oprotí svým vrstevníkum.
tumpach každé dítě je individuální, pokud ti rozumí co po ní chceš, tak je to dle mě naprosto v pořádku.
Ahoj. Já si pod „dítě mluví“ představuju to, že se i s cizími lidmi domluví pomocí slov (tj bez ukazování a dětské hatlapatilce příliš odlišné od řeči dospělých). Správně gramaticky to být nemusí, to bych leckdy nemohla říct ani o školákovi, že umí mluvit
.
Starší dcera do 2 let nemluvila skoro vůbec, pak jak když mávne proutkem začala mluvit ve větách, že nás cizí lidé zastavovali s tím, jak je stará, že krásně mluví (ona je navíc drobnější, takže působí spíš mladší).
Mladší zatím skoro nemluví („řekne“ si o co chce, ale stačí jí k tomu dvě slova
, většinou ale jen jedna ruka
), slova rozhodně nespojuje, zvířátka nepojmenuje, máma táta snad ještě ani neřekla (nedávno začala s mamí tatí). Takže čekám, že to bude podobné jako u ségry.
No já bych řekla že mluví, když používá slova tak, že dítku rozumí i cizí lidé. Vezmu li to třeba u své neteřinky (2r3m) tak umí mama, tata, jaja, dě, baba, jája, teta … a pak pouívá pouze spíš zkratky, takže nikdy nevím co je ba protože záleží co má nebo dělá, stále používá ňam ňam, pí … a ta pro mě nemluví
Mluvila by, pokud by fakt použila celé slovo a větu byť třeba zkomolenou. teto pít, dej balon a pod … ![]()
A vzhledem k tomu že mám dítko větší se kterým se domluvím a které samo řekne co chce, mě to děsně rozčiluje
(ale to jen mimo téma
)
A s chozením .. bych řekla že začne ve chvílikdy se samo postaví a udělá párkroků ne?? pak už to jen piluje.
i když vlastně to je jak u toho mluvení no … ale i tak ..pokud dítě používá víc svých zkomolenin a výrazů než plných slov, žvatlá ale nemluví ![]()
Podle mě dítě mluví, když se s ním domluví i jiný člověk než maminka ![]()
jankee - mne rekla doktorka, at ji pak reknu, az udela sama tak 4 krucky. Takze u chozeni beru jako milnik to ![]()
Hodaka píše:
Podle mě dítě mluví, když se s ním domluví i jiný člověk než maminka
dobrá definice ![]()
Jinak pro mě dítě mluví, pokud používá normální slova jako pes, auto, tady, případně třeba éro (letadlo), apod. a spojí aspoň dvě srozumitelná slova, např. máma tady.
(mmch, můj syn má přes dva roky a podle mě rozhodně nemluví, bo používá naprosto šílenou hatmatilku. Novinkou je např. tikaka=červená
)
catie píše:
jankee - mne rekla doktorka, at ji pak reknu, az udela sama tak 4 krucky. Takze u chozeni beru jako milnik to
díky ![]()