Mluva v roce a půl

Napsat příspěvek
Velikost písma:
69142
17.5.21 22:25

Jako jo, jsou děti, které v tomhle věku mluví v souvětích… ale taky je zcela normální, když zvládají pár zvuků. Důležité je, že se dorozumíte. Moje první dítě se výrazněji rozjelo někdy mezi těma 18 a 24 m, ale stejně ještě ve 2,5 letech nespojilo dvě slova. Druhé v 18 m umělo pár zvuků a po druhém roce se rozjelo neskuteně rychle včetně vět. Vlastně jediné, co dělám, je, že na ně hodně mluvím - normálně, česky, žádné zdrobnělinečky a miminí patvary. Každý má své tempo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
308
17.5.21 22:29

…a ano, jak tu padlo, nereagovala jsem na ukazování, chtěla slovo (nebo aspoň to sama pojmenovala v počátcích - ne, jak má tchyně, která jí na vše při ukázání říkala:”toto?” 😎 )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2721
17.5.21 22:42

Zbytečný starosti. ve škole, pokud vím, většina dětí už mluví celkem dobře :lol:.
já bych taky dělala naschvály, kdyby mě matka vytleskavala a šikulkovala. zklidni to, jednej s hošíkem jako s člověkem, a ne jako s cvičenou opicí.
můj chlapeček teprve ve třech letech řekl správně svoje jméno, takže opravdu žádný řečový blesk, ale o půl roku později mi učitelka ve školce tvrdila, že má vynikající slovní zásobu… :nevim:
druhá v necelých dvou letech recitovala celé odstavce až stránky z pohádkových knížek, co jsme si četli, akorát ji ještě v pěti v podstatě nebylo rozumět.
třetí začala rovnou zpěvem.
nakonec jsou to úplně běžné děti.
neřeš, relaxuj :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5041
17.5.21 22:42

Dcera má 22 měsíců a mluví podobně. Syn v jejím věku už skládal sousloví. Důležité je, jestli se zlepšuje. Naše malá se mluvit vyloženě stydí, rozumí všemu a je jinak moc šikovná, sama se třeba nají, pije ze sklenice.. Mluvení jí evidentně nechybí. Takže neboj, času je dost, jestli přidává slova a vidíš nějaký progres, je to normální vývoj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10114
17.5.21 22:44

Za dva roky budeš ráda, když bude prtě aspoň chvilku mlčet :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85911
17.5.21 22:47

Muj 19 mesicni zatim nerekl ani slovo, ani zvuky zvirat, nic. Rozumi vsemu a da se s nim domluvit. Dcera rikala do 3 let akorat na vse mama. Ted ona pusu nezastavi. Vyrustaji teda dvojjazycne, ale doma slysi jen cestinu, nemcinu jen venku a v TV.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
17.5.21 22:51

Neřeš to. Žádné chytré triky nejsou a je to zbytečné. V roce a půl toho umí tvé dítě tak akorát. Jasně, jsou děti, které toho umí víc a jsou děti, které toho umí ještě míň. Já mám tři děti mezi nimiž toho jedno umělo výrazně víc, druhé asi tak stejně a třetí méně. Teď jsou nejmladšímu dítěti necelé 3 roky a když srovnám své děti v tomto věku, byly na tom víceméně stejně. I ten, co toho v roce a půl uměl nejméně, je a tom teď v předškolním věku lépe než většina vrstevníků.

Příspěvek upraven 17.05.21 v 22:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
577
17.5.21 22:51

Ahoj, myslím si, že v 18m je to úplný standart.

Teď nechci machrovat, jen chci napsat svůj postup, ale vím, že každé mimi je jiné, co asi fungovalo u nás, nemusí jinde, ale sama si rozhodnete, jestli by to nestalo za vyzkoušení. Malymu jsem nečetla nijak záměrně básničky, pohádky, neříkala mu třeba zelená velká žába, ale jen žába. Nejdřív jsem věci pojmenovávala jednim slovem, opakovaně, např. na procházce jsem jela dokola kanál, díra, auto, sloup, koš, děti, kolo, takové záchytné body, které vnímal každý den. Jedním slovem, žádné složité popisování. Kolem 15m začal opakovat a poznávat, teď v 18 m umí v podstatě pojmenovat všechno z běžného života, někdy i sám řekne, co ani nevím, že jsem mohla říct, používá dvouslovne vety.

Narazila jsem na tohle v knize, kde Maria Montessori popisovala, že děti mohou být naším zdlouhavým, nestručným popisem zmatené a může jim tohle pomoci. Ale jak jsem psala, myslím, že v roce a půl má ještě čas. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
17.5.21 23:09
@Anonymní píše:
@Dinomama Ja vim, nespecham na nej, napadlo me jen, jestli nejsou nejake maminkovske fígle :D jen je to radost, kdyz se mu povede neco rict. Ovsem prijde mi, ze ho to tak netankuje, tedy moje motivace ho nezajima. A to vyzaruju opravdu radost, tleskam a šikulkuju.Usmeje se na me a to je vse. Potom, kdyz chci repete zase dela, ze ne, ne.. a tlemi se mi :palec:

Jezis, neblbni, tohle by me byt ditetem dokonale odradilo.
Fakt, dite neni cvicena opicka, on moc dobre vi, jsk strasne moc chces, aby neco rekl, a nechava te v tom vymachat. Trosku sina sebe sijes bic ;).
Nechala bych ho byt. Mluvi normalne, nepotrebuje se to „ucit“ a uz vubec ne na povel predvadet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí