Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dej mu čas. Můžeš s ním hodně mluvit, zpívat, prohlížet knížky, hrát hry…a stejně to vždy bude jen a jen na něm. V roce a půl má spoustu času.
Podle mě standart. Dcerka treba v roce a pul se vyjadřovala dost podobně a syn na mě totálně prdí
… Jako nenene, ham a dej to mu jde… Jinaj je moc šikovný a neurologii mi říkala, že má ještě dost času
(teď ma 16 měsíců)
@Dinomama Ja vim, nespecham na nej, napadlo me jen, jestli nejsou nejake maminkovske fígle
jen je to radost, kdyz se mu povede neco rict. Ovsem prijde mi, ze ho to tak netankuje, tedy moje motivace ho nezajima. A to vyzaruju opravdu radost, tleskam a šikulkuju. Usmeje se na me a to je vse. Potom, kdyz chci repete zase dela, ze ne, ne.. a tlemi se mi ![]()
Je to standardní a chce to čas. Navíc je každé dítě jiné. Můj má 2 a čtvrt a je na tom tak asi podobně. Ale je to třetí syn. První měl opožděný vývoj řeči, začal ve větách a normální slova od 4 let, špatná výslovnost…druhý taky žádná sláva, ale ten měl před 3 rokem velký rozvoj a ve 3 už mluvil normálně, výslovnost taky dobrá, r a ř naskočilo nějak kolem 5 roku. U třetího uvidím mezi 2,5 a 3 rokem.
Samozřejmě se všemi klasika.. ukazování, pojmenovavani, čtení..
Mám stejně starého syna a jede si maximálně svou hatmatilku, občas máma, tata, když něco chce ukáže si a řekne em, pojmenuje zvířata haf, bů, bé. Když po něm něco chceme tak v a jde to udělat.
@Pidulka1991 Hodne mi pomohlo videt zvirata a predmety na živo. Ale u knizky ho to ani nehne.
Me se ted naucil ukazat co by chtel a kdyz to neni ono, tak zakrouti, ze ne, ne… ale to NE proste nerekne… potom rekne „TO“ jakoze to je ono. Mňam a ham je taky oblibene, protoze jidlo je pro nej svet ![]()
A teda asi „NECI“ znamena nechci… Ja prave nevim, jak by komunikace mela vypadat, ale clanky na netu ukazuji na vety „mama piti, to neci, to nene“ a to opravdu neovlada. Tak se ptám.
EDIT. Pardon za anonym, zaklikla jsem to misto reakci na email.
Hodně záleží na dítěti. Máme tři holky, na všechny od malička mluvím, říkám jim, co dělám, jedeme básničky, knížky a každá začala mluvit jindy. První ještě ve dvou letech neřekla skoro nic, druhá a třetí začaly okolo roku a půl. Nejrychlejší je v tom ta třetí, když vidí kolem sebe ten šrumec, tak nechce být pozadu.
Mam tri deti, 1.dcera mluvila ve vetach od 19m, ve 20m rikala prvni basnicky, druhy syn prvni veta ve 14m, prvni basnicka v 16m, ve 2r znal abecedu a ve 2.5 se mnou plynne konverzoval o vedeckych teoriich
. A pak prislo treti dite, cekali jsme, jak ho starsi sourozenci potahnou. A leda h… am
, prvni dve deti notoricti nejedlici, zato pusa jim jela, zato treti dite si s ham vystacilo pomerne dlouho. Ale okolo 2 let uz celkem mluvila, aspon slova spojovala, mozna i par jednoduchych vet. Nicmene i ted ve 4r rada ukazuje a mrci eeee (jako ze to chce)
. Pokud rozumi, tak bych neresila. Rika se, ze dobre rozviji basnicky, ale jela jsem je se vsemi celkem stejne a u posledniho ditete nejaka chyba v matrixu.
Tvuj syn je naprosto v normě a ne, na to aby dozrál nervový system nejsou žádne fígle.
Jedinně co můžeš, tak že reagovat na něco co chce budeš pokud k tomu použije hlas, ne jen ruce a dbát na to, aby měl hodě ruznorodeho pohybu - rozvoj hrube motoriky pomaha rovnoměrnějšímu dozrávání i ostatních částí nervoveho systemu.
Ale tak jako tak je to hlavně otázka času.
Také si myslím, že je to o typu dítěte. Naše malá jela zvuky zvířátek před prvním rokem určitě.
V roce a půl tří-čryřslovné věty, hodně si brebentí texty písniček - foneticky (okýbača…(černooký bača ovečky zatáčá). U jednodušších je vidět, že tomu rozumí (skákal pes přes oves (no možná ovsu nerozumí
). Ale podle mě má dobrý hudební sluch. Hodně čteme, od malinka, ukazujem v leporelech, zpíváme a furt na ni mluvíme.
Nepodceňovala
Bych hrubou motoriku - viz zde:
https://m.maminka.cz/…i-organizuji
@Ou Tak třeba hlas jsem prave naucila na rukama prosím, protože piští jak páv a to se fakt nedalo několikrát denně ![]()
Moje dcera uměla do roka několik slov, zvuků zvířat a několik významových zvuků. Zbytek světa komentovala v plynulé miminštině. Ve 14měsících začala chodit a to z mozku zřejmě vytlačilo všechno ostatní a úplně přestala mluvit. I máma ječí jen v nouzi nejvyšší. Jsem zvědavá, kdy se od toho ukazování a eheheheeeh někam posuneme ![]()
Ahoj. Mohu se zde poradit? Mam prvni dite, synovi je 1.5 roku. Je sikovny, dorozumime se, chape cokoliv co mu reknu a nasloucha. Vi co je co, tedy ukaze to, prinese. Chci se zeptat, jak asi deti v takovem veku mluvi?
Syn moc mluvit nechce. Ani pojmevavat zvuky zvirat i kdyz umí a ví, proste nechce. Zopakuje jen prase, rybu, psa, kocku a opici… jina zvirata jako krava, ovce atd… proste nemam sanci. Mňam, ham, citoslovce bum, au, to ano i ví, kdy pouzit.
Jinak rika neustale auto - to pozna a auta opravdu miluje. Taky klasika ee. Ale máma, tata a bába rekne jen, kdyz opravdu chce jinak dela ne, ne ne a strasne se tomu smeje, proste mi rika, ze to nerekne. Rekne pití a kdyz neco chce, umi rukama poprosit. Pojmenovat svou oblibenou pisen slovem. Rozumi vsemu, kdyz po nem neco chci, aby udelal, ale rozmluvit se mi ho nedari. Existuji nejake chytre triky nebo proste jen čas? Nebo je to standardni jeho veku? V tomhle se neorientuju.
Příspěvek upraven 17.05.21 v 21:39