Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,
tak přesně takový problém jsem řešila před nedávnem, ale s tím rozdílem, že malému budou v listopadu tři. Ještě před dvěma měsíci říkal pouze první slabiku od každého slova, v jeho věku děti mluví plynně a ještě ve větách a u nás nic. Pokud já vím, tak k logopedovi se chodí až ve třech letech, takže jsem začínala plašit proč náš chlapeček nemluví. Už jsem se chtěla i sama objednat k nějakému logopedovi a nečekat až na doporučení lékařky, ale světe div se, malej začal pomalu ale trošku mluvit. Začíná říkat celá slova a prostě dělá pokroky. Sice to není ještě na věty, ale myslím že do té tříleté prohlídky to zvládne.
Co se týče toho cvičení, já jsem zjistila že je spíš pro starší děti po těch třech letech, protože musí už trošku spolupracovat.
Ale myslím, že opravdu nemusíš mít obavy. Také jsem se svým problémem tady svěřila a opravdu né každý chodí kdy má a né každý mluví kdy má. Vím, že jsem ti asi moc nepomohla, ale mně tehdy pomohlo dozvědět se, že muj klučík není jediný, který neříká ve svém věku básničky.
Každé dítě potřebuje holt svůj čas.
Eva
Tak naše Anežka říká jen ham a bác
. Tomík začíná mluvit, tak po něm říká tata, papa. Tak ji snad naučí mluvit. Už měli rozhovor tatata papapa. ![]()
Kamarádka byla u logopedky s 3,5 letou holčičkou. Říkala, že se musí opatrně aby se děti neodradili. Spíš tak přirozeně, číst knížky (pohádky na dobrou noc) Prohlížet obrázky (třeba knížku, která se mu líbí) a vykládat u toho, povídat co dělá, …
Jsem z toho trochu zmatená, taky moc nemluvíme (19m), ale všichni říkají, že je to OK. Mamka mi říkala, že bráši začali oba mluvit až okolo 3 let, rovnou ve větách. V okolí mám nemluvící dvouleťáky, ale i mluvící jednoročáky. Já myslím, že to není třeba řešit. I přístup lékařů v této věci bude asi různý, stejně jako s přetahováním pindíků, fluorovýma tabletama, nočníkováním, umělým mlékem a prostě se vším.
Alfie - něco Ti připíšu, k tomu co již bylo napsáno…
Albert Einstein do čtyři let pouze mlčel. Hrál si mlčky. Rodiče mysleli, že mají postižené dítě, a zatím se z něj vyklubal..... no Einstein
a to je fakt pravda.
Jinak znám chlapečka, kterej ve dvou letech říkal absolutně všemu „ďako“. Autobus byl „ďako“, máma byla „ďako“… měli totiž zahradu vedle mojí kámošky, takže jsme to jako holky vždycky pozorovaly, když jsme se opalovaly.
Pokud vim tak ve školce se uplně normálně rozkecal.
Buď v klidu… vydrž a na dětskou logopedku si teda myslim že v jednom roce a 7 měsících můžeš zatím zapomenout - buď trpělivá a pořád na něj mluv, až ti bude pusa padat - a když ani to nezabere, tak se holt rozmluví pozdějc.
Jo..... ehm… muj synovec si v tom věku, co je Tvůj malej, objevil slovo „tady“. Když něco chtěl, řek „tady“. No a ono to koneckonců všechno bylo „tady“ a když si na to ukázal, tak sme mu to dali. upozorňuju Tě, že pozdějc když mu bylo 5, tak sme mu v autě chtěli zalepovat pusu, protože prostě mlel a mlel a cestovat s nim bylo pošušňání
) ségra se jednou nechala slyšet, že lituje, že na děti neni dálkovej ovladač, že by ho jako ztišila.
tak vidiš - klid!
alfie - teď jsem ještě přečetla Tvou reakci (která je přímo nad mým příspěvkem ) - já jsem učitelka jazyků, učím dva cizí jazyky najednou, ale malou teda neučim.
Jedna paní se mě na kurzu ptala, kolik je malý let - a když jsem tehdy řekla, že rok, tak se mě zeptala, jestli ji učím anglický slovíčka. Tak to jsem teda rezolutně musela odpovědět, že NE.
To by mě teda ani nenapadlo. Má času dost.
Jestli jsou nějaké logopedické pomůcky, to nevím, ale jestli Ti malej do těch knížek kouká, a má zájem - tak si nedělej nervy…
já vím, mně se to kecá, viď - vim že jsi z toho špatná, a že koukáš, co umí ostatní děti - ale vydrž, dej mu čas - jdeš na to dobře a zkus se zamyslet, co třeba Tvůj chlapeček umí - on začne povídat, neboj!
Ještě k těm knížkám - naše malá má taky knížky moc ráda, ale člověče celistvej příběh mi taky nevydrží (vůbec), chce vlastně jen ukazovat obrázky, nebo si otáčí sama stránky a ukazuje si sama, a nalistuje si jen to, co se jí líbí (je myslim o rok starší než tvůj malej).
Alfie - a rozumí, když mu něco říkáš? Splní jednoduchou žádost/úkol? Např - podej mi kostku, dej lahev na stůl… ? To je důležité!!! Pokud ne, tak bych se asi na odborníka obrátila!
Jinak - Kuba do cca 2 let mluvil fakt strašně málo, sotva 10-15slov a nikdo se nad tím nepozastavoval! Teda až na sousedku, která má stejně starýho vnuka, kterej pusu nezavřel celej den ![]()
Do tří let se trochu rozkecal, ale pořád děs proti ostatním i mladším dětem, pak přišla školka - chodil tam necelé 3 měsíce a teď pusu nezavře. Skládá i docela dlouhé a složité věty, až mě to leckdy překvapuje…
Takže - myslím, že ve vašem věku je na logopeda ještě brzo, ale pokud je to názor vašeho pediatra a ty mu věříš, tak proč ne ![]()
A neboj, ono se to podá ![]()
Milá Alfie,reaguju tady na podobné téma již po několikáté, tak doufám,že nebudu působit jako děd vševěd, ale chci tě fakt jen uklidnit.Kromě toho, že jsem teĎ máma na plný úvazek, tak pracuju jako logoped.V 19 měsících není opravdu nic ztraceného.A dost se divím reakci vaší doktorky.Musím teda říct z pohledu logopeda, že je o trochu lepší, když doktorka plaší takhle brzy (ne, že by to byla adekvátní reakce), než kdyby nad tím mávala rukou do 5 let a pak to honem chtěla řešit, než dítě nastoupí do školy - i s tím jsem se setkala.Spíš by mě zajímalo, jestli se vaše paní doktorka obtěžovala provést preventivní vyšetření sluchu.Tím nechci říct, že váš malej mé problémy se sluchem, ale povinností pediatra je provádět při preventivních prohlídkách vyšetření sluchu a ze zkušenosti vím, že na to pediatři dost kašlou.Ale pokud půjdeš k logopedovi, tak stejně nezačne dřív nic dělat, než bude vyšetřen sluch - tím se totiž každý logoped jistí, že nic nezanedbá a pomůže mu to zvolit vhodnou metodu.Pokud jsi si jistá, že má malý sluch v pořádku, určitě neplaš s logopedickýma materiálama, ale pokračuj v tom co děláš - určitě to děláš správně: knížky, povídat o všem možném okolo, prostě ho zahrnovat komunikací horem, dolem.Na „světový matky“ kašly - jejich děti bývají největší chudáci.Pokud by ses chtěla zeptat na něco konkrétního, klidně písni.Evropanka
Myslím, že alfie psala, že Davídek na otázku, jak se jmenuje, odpověděl „Dáda“ - takže dá se říct, z toho co Alfie píše, že otázce rozumí …
samozřejmě Alfie můžeš se na odborníka obrátit, ale já nevim, pokud Ti řekne „čiči“ na kočku, slabiku dohromady dá (já nevim, nejsem odborník - jenom jsem už viděla docela dost „nemluvících“ dětí , teda - zpočátku nemluvících)
Ty jsi správná starostlivá maminka, jenom vydrž! a je fakt, jak říká gandelion, že na odborníka se můžeš obrátit vždycky.
jenom se děvče k tomu všemu nenech vytočit těma z pískoviště. Ty ti za to fakt nestojej…
i když já vim (jelikož jsem tuplovanej cholerik
) jak dokážou lidi vytočit mě ![]()
jé teď koukam že napsala celkem chlácholivou reakci Evropanka - to jsem ráda, že napsala, co napsala…
jestli Davídek slyší v pohodě (naše pediatrička to vyšetřuje pravidelně), tak to chce jen pevné nervy ![]()
Ahoj,
jak psala Gandelion, důležité je, jestli rozumí. Každopádně pokud jsi vystrašená, není zločin vzít telefon, zavolat na logopedii a vylíčit situaci - logopedka ti potom sama řekne, jestli máš plašit nebo být v klidu. (Já osobně si ale myslím, že ještě můžeš být rozhodně v klidu, rok a sedm měsíců není v tomto ohledu žádný kritický věk.)
Jinak na nějaká logo cvičení se určitě vykašli, za prvé je na ně v roce a půl ještě dost brzo (stejně jako na tu návštěvu logopeda), navíc není radno dělat nějaká cvičení bez instrukcí logopeda - mohou potom nadělat víc škody než užitku.
Řekla bych, že bude bohatě stačit, když budete povídat o obrázkách v knížce a v časopisech, krátká říkadla a taky zpívat!!!! Nevadí, když je to falešné, ale písničky dělají taky hodně. Hodně mu povídej, třeba i na fotkách ukazuj mámu a tátu - později se ho začni ptát, kdo tam je… Ale zase na druhou stranu, nic se nemá extrémně přehánět…dítě taky musí mít čas si všechno v hlavičce zpracovat
.
Hlavu vzhůru a přeji brzké mluvení (neboj, ono to často přichází ve skocích, nejdřív nic a pak během měsíce mluví ve větách).
Jana
alfie , nedávno mi mamka vyprávěla, jaké dítko jsem byla já…pořád do mě hučela, četla pohádky a já jen ukazovala prstem a chtěla, aby mi to opakovali pořád dokola. První slovo dlouho po prvním roce a jinak nic.
Pak jsem nastoupila do školky (stále nemluvící) a během jednoho měsíce se „rozmluvila“ tak, že každý kulil oči a poukazoval na mou bohatou slovní zásobu, kterou normálně děti nemají.
Takže ono to přijde, uvidíš, ikdyž věřím, že to čekání je hrozné
![]()
A ještě jedna věc - jsem spíš extrovert ![]()
Taky jsem se už docela bála - moje dcera ještě měsíc před 3.narozeninami nic moc neříkala - zkráceně já, máma, táta, pa, ňam.Neříkala věty, nechtěla opakovat, připadala mi jak opožděná ve vývoji.Už jsem se dávno před tím radila s naší doktorkou, ta radila pořád číst, zpívat, mluvit na ni, návštěvu logopeda nechávala jako krajní řešní nejdřív po 3. roce. A krátce před 3.rokem se stal zázrak - Terinka začala opakovat, jak když se něco zlomilo a jde to ráz na ráz. Najednou začala říkat nová slova, tvořit věty. I když něco komolí, snaží se pořád dál. Ještě musím říct, že máme ještě ročního klučíka, jeho narození bylo pro Terču asi dost velkíá psychická zátěž, i když jsme se snad dost snažili, aby to tak nebylo. Čas, kdy začala vic mluvit, byl při naší společné dovolené. Těch nervů, co mě to stálo, toho přemýšlení, zda je vše v pořádku…Držím palce a radím vyčkávat a stále nepřestávat číst knížky, mluvit, mluvit.Lenka
Ahoj
já bych se nebála… ne že by náš Michal nemluvil vůbec, ale měl ustálený okruh asi 8 slov a 10 zvuků které dělal… v žádném připadě nespojoval slova, když jsem slyšla 1,5 letou holčičku říkat básničku tak jsem šla do kolen…
měsíc po druhých narozeninách začal… a do měsíce mi říkal celé věty… knížky které jsem mu už jen tupě předčítala a říkala si že to stejně nemá význam , byly velkým přínosem, protože je znal celé nazpaměť a prostě měsíc od začátku mluvení mě fakt překvapil tím co všechno co jsem mu kdy říkala si pamatuje…
takže se neznervˇoznuj , dozblbnutí na něj mluv, čti knížky zpívej písničky… to je poodle mě to nejlepší co můžeš dělat… někomu to holt trvá dýl…
Michalovi bude 2,5 a jsem ráda když si ho někdo vezme a já aspon chvilku nemusím poslouchat ten vodopád slov:o)
tak môj syn má 3 roky a tri mesiace a konečne začal opakovať aspoň dvojslabičné slová -ako tak. Tiež mi bolo povedané, že v škôlke by sa to malo ešte zlepšiť. On je lenivý na rozprávanie, aj slová, ktoré ovláda nechce používať, povie toto a keď mu to nepodáme, ale sa opýtame čo chce, čo je toto, tak potom to nazve menom. Dcéra rozpráva od roku všetko a nemala ešte dva roky, keď rozprávala čisto, spisovne a aj „r“ a pritom malému sa tuším venujeme oveľa viacej ako sme sa dcére. U každého dieťaťa je to iné. Tiež keď syna porovnávam s rovesnímkmi, čo sa týka rozprávania, tak je to hrôza. Na druhej strane si poviem, že aj môj syn má zasa niečo naviac od ostatných detí. Od cca 2,5 roku pozná všetky písmená abecedy, pozná čísla. Nerob si starosti.
alfie: holky už to tady pověděly moc pěkně.Taky si myslím,že si nemusíš dělat starosti.Něco už přecejenom poví takže to vypadá,že se časem rozpovídá.Určitě vidíš postupné pokroky a to je myslím taky důležité.
Jen pro srovnání,náš Danys je o něco starší.Jak se jmenuje neví,kočku pojmenoval zatím jenom jednou,pozná pejska,řekne HAM a AHA,na tátu říká DEDE
a na mě TETA
..jinak jsou u něj ostatní věci TITIKAKA,KOJAGEJ,TAKATAKA..a další zkomoleniny naprosto bez smyslu…takže tohle mě trošku děsí,že sice něco pozná,ale mnohdy úplně blbě
Rozumí jenom některým větám,ale mateřský instinkt mi říká,že se to časem zlepší,už teď dělá pořád nějaké pokroky,takže uvidíme ve třech letech.Teprve pak bych někam zašla. Navíc,pokud jeví zájem o ohlížení knížek,tak si myslím,že máte napůl vyhráno.Náš Dany jakoukoli snahu o prohlížení knížek se mnou bojkotuje,vyhazuje ji nebo trhá.Takže asi tak ![]()
vyšetření sluchu: opravdu to má dělat pediatr? malý slyší hodně dobře,to vím,ale u nás „vyšetření“ probíhá vždycky tak,že ještě v čekárně se sestřička zeptá,jestli malý vidí a slyší a zapíše si to
![]()
Ahojky! Nejsme na tom s dvouletou holcickou o nic lip. A ve vasem veku, jsme na tom byly podobne
Jeste nedavno jsem si se slavou zapisovala prvnich asi tak 8 slov. Ted uz je nespocitam, ale stale jich je par… Hlavu vzhuru a hlavne nedej na „dobre rady“ s okoli…
Nase Lucinka ted pomalu zacina trochu opakovat - ma uz par jasnych a spravnych slov (mimi, nana, mama, tata (tedy mami, tati), baba, dede, teta, … ale taky „mimi“ ted rika medovi a mliku (ani jedno z techto slov ji nejde rict a tak rikam „mïmi“. Dale mame pan a pav (ovsem bez poslednich pismen. Kdyz se ji zeptame jak se jmenuje tak rekne - JÁJI
To se ji vylozene zalibilo. Vzniklo to tak, ze kdyz jsme se ptali „kdo je Lucinka“ a ona na sebe ukazala, tak jsme ji rekli at rekne „JA“. Tak ted to mame ![]()
Lucce od malicka hooodne cteme a hodne si ukazujeme v knizce. Myslim, ze na ni i obstojne dost mluvime (nevykladam ji tedy celou prochazku a cely nakup, co nakupujeme jak davame mlicko do vozicku…),ale normalne s ni komunikujeme. Hodne toho podnikame, jsme dost mezi detmi… Rozhodne uz dlouho vime, ze perfektne! a vsemu rozumi - az se nekdy sami divime. S reci to ale u nas je proste na dyl. Je to hl. v tom ditku. Nijak bych nic nelamala a opravdu se jen „usmala“ nad radami ci vycitkami… Taky jsme se po spol. dovolene s kamarady dozvedeli, ze jsme vlastne malo aktivni v komunikaci a proto asi..... No, blbost! Aktivni byli asi tak stejne, jen holt jejich holcicka je jina.. Cekaji druhou,tak mozna sami uvidi ![]()
No, nic. trochu jsem se rozepsala. Preju pohodovy pokrok - ktery 100% prijde! a nic neuspechat. Jo, a logoped nas mozna taky jeste ceka. Ale az popr. ve 3letech. Driv me tam nedostanou a mozna ani pak ![]()
Darca a Lucinka