Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, moc prosím o radu
. Mám dvouletá dvojčata a problémy s mluvením. Kolikrát si říkám, že jsem něco udělala špatně. Všem maminkám, co znám, tak děti krásně povídájí už od roku a půl. Děti povídají až moc, ale trápí mě, že ne ve větách a pořád užívají jen citoslovce a když teda nějakou větu dají dohromady, tak je to Mami, hami já. Místo mami, to hamání je moje apod. Nebo řeknou jen mimi místo miminko, mami - maminko, babi-babačka atd. Už jsem přestala chodit i do centra pro děti, protože všechny krásně mluví a mě je do breku. Jinak děti jsou čiperky, plínek jsme se zbavili poměrně brzy, rozumnějí, co jim říkám. V knížce ukáží na vše, zvířátka napodobit umění bez problémů. Tak kde je chyba? Tchýně mi to pořád předhazuje, ale já dělám co můžu. Včera jsem je alespon naučila slovo práce a vážně to byla fuška
.
Marti, myslím, že není co řešit…ještě mají čas. Některé děti ve dvou letch mluví ve větách, některé teprve mluvit začínají, v tomto věku jsou rozdíly běžné. A to co ty popisuješ, už vlastně jsou věty. Neboj, oni se rozpovídají. Zase nemá cenu je do něčeho nutit, to pak nebudou chtít povídat vůbec.
MArtino, byla bych v klidu. Nas mladej 2,5 taky nemluvi.. teda neco jo, zakladni, ale komoli slova, misto t rika k, treba tata je kako a podobne.
Vety nespojuje, maximlane, kde je teta, nebo neco podobneho.
Zatim to neresim, az do 3 let mi rikala dr. je to normalni. Ono se jednou vzbudim a detatko mne privita treba „dobre rano maminko, jak jsi se vyspala?“ a pak uz se mu pusa nezastavi ![]()
No a s plinama? Az ted sme odbourali na den a i na spani, ale na noc ji ma porad.
To jste mě trošku uklidnili. Oni mají tu svojí řeč a sami si povídají mezi sebou. Těch 50 - 60 slov zvládnou, ale je to pořád jen to citoslovce
. Na noc plínky máme stále. Bohužel jsem si je naučila na noční bumbání a tak kolikrát je musím v noci i přebalit. Tak jak píšete, nebudu to teda nijak řešit a dám tomu volný průběh
. díky moc.
Ahoj, ja mam taky dvojcata a taky oproti jinym detem mi prijde, ze s mluvenim nic moc. Ale cetla sjem, ze je to u dvojcat normlani, ony si vystaci samy mezi sebou a nemaji takovou potrebu dorozumet se s dospelymi. Takze to neresim. Jednou snad mluvit zacnou. ![]()
Opravdu se nenervuj, holky taky mluvily pozdě (2,5 roku) a jeden soused až kolem tří let. Každé dítě je jiné a máte ještě spoustu času. Navíc si myslím, že u dvojčat je to jiné, oni si vytvoří svůj jazyk a tím komunikují.
Hlavní je, že chápou, co jim říkáš. Ještě budeš jednou litovat a s láskou vzpomínat na dobu, kdy bylo chvíli ticho.
Halka
Marti,
buď v klidu. Náš Matyáš do dvou let nemluvil prakticky vůbec. Až od dvou se to trošku začalo zlepšovat a teď jsme ve 3 letech ve stavu, že mu začíná rozumět občas i okoli, nejenom já ![]()
Taky jsem se kvůli tomu nervovala, ale ségra mě uklidnila. Když šel její syn do školky, nerozuměl mu taky nikdo. A na plavání s náma chodí chlapeček, je starší než Máťa a mluví ještě o něco míň.
Takže neboj, všechno se zlomí. Děti se uměj soustředit jenom na jednu věc, kterou se momentálně učí, takže tvoje dvojčátka mají zkrátka na „starosti“ něco jinýho ![]()
Tereza
U dvojčat je docela normální, že si vytvoří vlastní „kód“ a komunikují nejvíce spolu (a to ještě mnohdy neverbálně), s ostatními mají pak potřebu popovídat si až později. Ono se to srovná.
Bára
Jéé a já už se bála, jestli jsem něco nezanedbala. V centru se totiž učili písničku Ježíšku- panáčku a ty moji dva čertíci ani jedno jedinný slovíčko. Holčička narozená ve stejný den jí zaspívala celou sama. To jsem teda koukala
. Manžel mi už taky říkal, že vůbec nepovídají a do toho tchýně! Už jsem si vážně myslela, že je to jen má chyba. Ale přitom se jim věnuji každý den
. Už vím, že nejsem sama.
Ahoj,
náš Matýsek se rozmluvil až ve třech letech!!! Do té doby používal pár slov a taky je vždycky vykřiknul. Pak z ničeho nic konečně rozvázal a teď s láskou na to „tiché období“ vzpomínám
.
Do tří let to neřeš.
M.
Ach jo, zase to srovnávání ![]()
To já bych se asi musela zbláznit, protože starší syn začal mluvit až ve 3letech a 2měsících - po 2měsících chození do školky!
Do tý doby cca 40slov, věty maximálně trojslovné.
Užívej si, že máš zdravý děti a takovýhle blbosti neřeš! A hlavně NESROVNÁVEJ! ![]()
Ahoj Marti, jak už píšou holky, nebuď nešťastná a tchýni pošli někam…
. Každé dítě je jiné, opravdu. Některé mluví báječně dřív, některé později. Třeba: od mé kamarádky holčička mluví jakž takž hezky, moje malá mluví taky hezky, ale od naší sousedky vnouček (má asi 2,5 roku) nemluví vůbec, jen vydává jakési skřeky. Takže srovnávat nemá fakt cenu, jen se nervuješ.
Martino, píšeš, že dvouletá dvojčátka nemluví, ale zase jsou bez plínek. Můj chlapeček, který má 2 roky a 2 měsíce, tak začíná mluvit, ale plínky má a dlouho asi mít bude, ví sice, na co je nočník, ale je mu to jedno a všechno jde do plínky. Ani neřekne, že je pokakaný nebo počuraný. Neřeším to, nesrovnávám, každé dítě je jiné. Uvidíš, že se děti rozmluví. Po druhém roce to jde velmi rychle.
Mě teda zase příde, že Anička snad mluví čínsky!!!!!!! Pusu nezavře, ale nic kloudnýho neříká. Pak jsem, ale poslouchala staršího a jí dohromady a přijde mi to, že napododuje jak mluví kluci, když střílí vojáci, lítají letadla..atd. Kdo má doma kluka tak určo přesně ví co myslím, prostě ty zvuky při lehu na koberci. Nemáte to taky někdo tak??? Přijde mi to docela srandovní a určo se tím netrápím. Z těch otázek a mluvení tě ještě bude hlava bolet, to si piš. Majka.
Nevěš hlavu, oni se všechno postupně naučí. Kamarádky malá je o 2m starší než náš Jája a skoro nemluví. O jídlo si řekne ham nebo papu, věty snad nepoužívá vůbec. A náš jája kecá jak o život. Mluví fakt pěkně a rozumí mu i okolí, pokud to neříká na půl pusy
.
A taky komolí plno věcí, třeba dost mluví v ženským rodě - udělala, umyla a pod. , nebo ho nemůžu zaboha naučit jahůdky, říká hajůdky
.
Každej prcek má svoje tempo … třeba zas když byl jája menší, tak si pro sebe nežvatlal jak to děti dělávají. Sem tam se ozval, ale orpti jiným prostě nežvatlal. Později prostě přešel rovnou na slovíčka a bylo. Mmch a na tchýni se vyprdni … ať se stará o svoje ![]()