Móda emo u dcery kamarádky

Anonymní
19.1.15 20:09

Móda emo u dcery kamarádky

Ahoj. Raději píšu anonymně, protože nevím, jestli zde nemá profil i zmíněná kamarádka. Ta má dceru v pubertě, 14 let. Dcerunka se jí chytla emo módy. Kromě toho, že chce chodit jen v černém, nosit účes na patku atd., tak začala i se sebepoškozováním. Řeže se do rukou. To už začala kamarádka řešit docházením k dětskému psychiatrovi a psychologovi. Proč sem ale píšu:
Nedávno jsem tu holčinu potkala a chtěla jí trochu promluvit do duše. A ona mi řekla, že to řezání do rukou dělá právě kvůli své matce, protože si s ní nerozumí. Matka si z ní prý udělala služku a holka musí doma dělat úplně všechno. Navíc jí údajně máma všechno zakazuje. Kamarády, chození na Facebook, snad jí prý i zabavila telefon. A dcerka už toho má prý dost a proto to řeší takhle. Musím uznat, že její máma je má dobrá kamarádka, ale jak to chodí u nich doma, to popravdě moc nevím, protože se navštěvujeme hlavně večer, když už máme děti v postelích. Párkrát jsem tedy u nich byla i přes den, ale nikdy jsem si nevšimla toho, že by po své dceři vyžadovala něco extra. Jen klasika- venčení psa, mytí a utírání nádobí, vynášení odpadků. Vím, že nějaké kamarády jí zakazovala, ale jednalo se buď o lidi se stejnými „emo“ sklony, anebo o starší kluky, kteří dávali jasně najevo, že by holku chtěli dostat do postele. Vím i o tom zakázaném FB. To bylo zase proto, že si tam psala s kamarády, jak má schované žiletky a odřeže se. Samozřejmě zde uvádím verzi matky. Když jsem se na to její dcery zeptala, ta to nepopřela. Jen řekla, že to nemyslela vážně, že na sebe chtěla jen upozornit (psala to chlapci, do kterého je zamilovaná). Tu holku také štve, že jí máma leze právě na FB a pročítá si její konverzace, nebo v telefonu smsky. Je pravda, že to se dělat nemá, ale zase evidentně má matka důvod :nevim: Nevěděla jsem, co si o rozhovoru s tou dívkou myslet. Jenže nedávno se mi svěřila ta kamarádka, že už je toho na ni moc, že otec té dívky vyhrožuje, že si zažádá, aby mu byla dcera svěřena do péče, protože ona si z ní udělala služku. A že i její přítel (té mé kamarádky) na ni útočí, že toho chce po holce moc.
Já teď zvažuji, jestli mám své kamarádce říct o tom, jaký jsem měla s její dcerou rozhovor. Ta holka mi to řekla, protože mi důvěřuje. A pokud se svěřila jen mně, hned by jí bylo jasné, odkud to máma ví. Na druhou stranu, pokud na mou kamarádku útočí už i doma, že toho chce po holce moc, nejspíš na tom něco bude a ona by se pak mohla chytit za nos. Anebo naopak bych to mohla zhoršit a holka by dostala, že si ještě stěžuje. Tak já prostě nevím… :think: :nevim:

Omlouvám se, jestli mi v příspěvku chybí písmena, ale hodně mě zlobí klávesnice. Zároveň se omlouvám, jestli je příspěvek chaotický a nepřehledný. Mám problémy s formulováním vět…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1119
19.1.15 20:16

Tak za prvé bych nic neříkala, holka už by pak nevěřila téměř nikomu, když by zjistila, že jakmile se svěří, doputuje to k její matce…

za druhé co je pojem služka? že po puberťačce chce, aby umyla nádobí a vysypala koš? jooo, to každýmu pubošovi připadá jako něco, kvůli čemu by mu ruce upadly, takže to ber s rezervou… je to hrozně těžký, může to být, jak holka říká a taky to může být takhle vyhrocený jen v jejích pubertálních očích a jestli to takhle vypráví a přehání na všechny strany, tak jí to věří.. asi bych se do toho moc nemotala… ta špatná budeš vždycky ty…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.1.15 20:20

@Terinkaa Já to právě brala s rezervou. Sama jsem si říkala v jejím věku, jak si ze mě máma dělá otroka. Kdyby to tvrdil jen dívčin otec, nebrala bych na to dál zřetel, protože přesně jak píšeš ty, holka to u táty vylíčí v těch nejhorších barvách. Ale pokud to tvrdí i chlap, co s nimi doma žije… Ale asi máš pravdu. Lepší bude, když se do toho nebudu plést…

• Citovat
  • Upravit
1119
19.1.15 20:26
@Anonymní píše:
@Terinkaa Já to právě brala s rezervou. Sama jsem si říkala v jejím věku, jak si ze mě máma dělá otroka. Kdyby to tvrdil jen dívčin otec, nebrala bych na to dál zřetel, protože přesně jak píšeš ty, holka to u táty vylíčí v těch nejhorších barvách. Ale pokud to tvrdí i chlap, co s nimi doma žije… Ale asi máš pravdu. Lepší bude, když se do toho nebudu plést…

když ono to je hrozně těžký.. já si pamatuju, že třeba mojí mamce kamarádka strašně nadávala, že nás terorizuje a jak musíme doma dřít a že ona svým dětem kazit dětství nebude a my přitom nemuseli dělat skoro nic, jen občas něco pomoct jako každé normální dítě… takže i každý dospělý to vidí úplně jinak.. co je pro někoho norma, je pro druhého už přes čáru.. samo, že když uvidíš, že se holka sype, tak bych se o tom zmínila, ale jinak bych to asi nechala.. v žádném případě nejsem pro, aby lidi zavírali oči před problémy, ale pracuju s puberťákama a sama jsem z puberty vylezla tak předevčírem, tak vidím, co dovedou a jak se se vším perou…

Příspěvek upraven 19.01.15 v 20:27

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
19.1.15 20:26

Moc bych se to toho nepletla. Holt puberta :nevim: I Tim řezáním si projde kde kdo, nijak zvlášť nebezpečného to není. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
19.1.15 20:27

Pokud s ní chodí k psychologovi, nech to na něm. Bála bych se, že nadělám ještě větší paseku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1119
19.1.15 20:30
@Bábrdl píše:
Moc bych se to toho nepletla. Holt puberta :nevim: I Tim řezáním si projde kde kdo, nijak zvlášť nebezpečného to není. :nevim:

nooo, já bych si tím nebyla tak jistá.. zrovna dneska jsem desinfikovala jedny takové podrápané ruce a pak jsem za rohem slyšela, jak slečna říká, že by si je nejradši uřízla celé.. brr! ale tak to nemá moc společného s vyznáváním emo stylu, spíš fakt neví, co se sebou, musím ji hlídat… ale u emáků nikdy nevíš, kdy to přeženou… jasně, že v jejich pravidlech je nedotáhnout to do konce, ale nikdy nevíš, kdy se jim to vymkne..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
19.1.15 20:33

@Terinkaa no, je to podstatne min skodlive než třeba kouření a na rozdíl od kouření z toho holka vyroste, ale jasný, nesmí se to přehánět

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
19.1.15 20:34

Promin, ale proc mas potrebu „promlouvat do duse“ diteti kamaradky? Puberta je osemetna vec a jak sama pises, jak to u nich doma chodi nevis. Holka je pod dozorem psychiatra/psychologa, snad to s matkoh nejak vyresi. Myslim, ze kdyz s tim, co ti s duverou rekla, pobezis za kamaradkou, tak to bude jen horsi.
Holka ti neni lhostejna, s kamaradkou se o ni zjevne bavite, tak se na ni ptej, zajimej treba, ale nevykecavej, co ti rekla :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1119
19.1.15 20:42

@Bábrdl jo, takhle jsi to myslela… já jsem to pochopila trošinku jinak… no, jako svým způsobem máš pravdu… pokud je to jen pubertální protest a snaha na sebe upozornit, tak z toho člověk vyroste… ale i na sebepoškozování může být člověk „závislý“ a to je pak sakra průšvih…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.1.15 21:10

Jestli je v tom psycholog, tak bych se mezi ně nepletla. Dcera kamarádky by k tobě ztratila důvěru a kamarádce by se to možná taky nelíbilo, tak abys pak neztratila i jí…
Jinak, to řezání a dceřiny stížnosti bych brala hodně s rezervou, měla jsem spolužačku (na gymplu, premiantka třídy, člověk by řekl, že inteligentní člověk by takový věci nikdy neudělal), která říkala o mámě něco podobného a s poškrábanýma rukama taky chodila. Prvně jsem jí litovala, pak jsem ale zjistila, že lže, jak když tiskne. Vymýšlela si pořád a její lži se tak stupňovaly, že už byly úplně směšné. Tím jsem zjistila, že i jejich domácí poměry byly hodně moc přitažené za vlasy.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.1.15 21:10

Tak všem děkuji za rady. Budu se jimi řídit. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.1.15 21:12

Na druhou stranu znám holčinu, co se 2× opravdu pokusila podřezat..tam už samozřejmě pubertální výlevy a sranda končí. To by ale snad měl poznat ten psycholog.

• Citovat
  • Upravit
8302
21.4.24 13:42
@Anonymní píše: Více

Jak to dopadlo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie