Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj všem, mám třináctiměsíčního kluka, kterému teď roste zoubek nahoře, asi čtyřka. Zajímalo by mě, jestli někdo máte zkušenost s modrým zbarvením dásně, pod kterým roste zub? Mě to přijde jako krevní sraženina. Nevím, jestli je to normální, zoubek už mu roste delší dobu, vždycky se to pak zastaví a pak zas rozjede. Díky za odpověďi.
Jo jo malej to taky mival, zvlast u tech prednich. Jednou mel k tomu dokonce i otekly horni ret. Doktorka to taky videla, nijak to neresila.
Taky to svišť měl - viz foto, jakmile se prořízl, zmizelo to. Jak dlouho už to má modré? U nás to byla záležitost asi týdne.
Ano je to sraženina. Jak se ten zoubek tlačí ven praskne tam žilka. Dítku to dokonce i pak zčernalo. Zubařka to viděla a neřešila.
Já si nejdřív myslela že mimino ožužlalo propisku
![]()
Mladší to měl taky, hlavně když se mu tlačily horní jedničky a pak i u čtyřek.
@Alyss neboj u nás to je taky u každého zoubku. Je to normální.
i když někdy strašlivé
Ahoj, náš Kubík to měl taky, místo, kde měla vyrůst stolička bylo celé nateklé a modré, taková pěkná modřina, pořád jsme si říkali, že už se musí každým dnem proříznout, ale nakonec to trvalo pět měsíců. Kamarádka zubařka říkala, že jde o erupční cystu, neřešila to, jak se prořízla stolička, modřina zmizela.
Díky moc všem za uklidnění. Napřed jsem si taky myslela, že cucal křídu nebo propisku, ale když to nemizelo, tak jsem se docela lekla. Právě že už to má nateklé docela dlouho a pořád se nechce a nechce zub proříznout. A zajímavé také je, že mu rostou stoličky, ale trojky nemá. Tak doufám, že nakonec vyrostou všechny zoubky, jelikož mě i mojí šestileté dceři chybí dvojky.
Platí: i idiot může cvakat mandibulou, takže incisivus-řezák, obvykle dolní, incisivus řezák hodrní, molár-stolička 4, pak až trojky!! pak m2-pětka, holky!! víc se učte.
tohle ví každý školáček ze třetí třídy ![]()
DášaKap: nějak jsem nepochopila, co tím „chtěl básník říct“?
@DášaKap píše:
Ahojki, víc to nastuduj, koníku, to tím chtěl básník říct.![]()
Když už zmiňuješ ty školáčky, tak si trochu rýpnu ![]()
To, že se po K píše tvrdé Y, by jistě školáčci také věděli ![]()
No stále nechápu, proč bych měla studovat, které zuby rostou a jak jdou po sobě. Nezlob se na mě, ale každému dítěti to roste jinak, alespoň podle vlastní zkušenosti. Někomu začnou růst napřed horní jedničky, někomu dolní a někomu třeba dvojky. Takže asi tak.