Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahojky, příští týden jde můj brácha na trhání spodní osmičky na sál. Zajímají mě Vaše zkušenosti a následná rekonvalescence.
Ahoj, mně trhali obě dvě, postupně. Rozpadaly se mi, takže trhání nebylo jen tak, hlavně u té jedné, to jsem měla modřiny přes celou pusu. Ale i tak to bolelo cca 2 dny, pak jsem měla pusu oteklou, ale mluvit s obtížemi jsem mohla. Nijak extra to nebolelo. Druhá byla rychlovka a téměř bez bolesti, když to přišlo k sobě
Normálně jsem fungovala.
A jak mu ji budou trhat? Vysekávat? Nebo normálně trhat?
Mě ji trhala zubařka normálně v ordinaci. Nejprve to umrtvila a pak kleštěmi vytrhla. Až to přišlo k sobě, tak to trochu bolelo, ale nic závratného… Pak už to bylo ok.
Nejhorší zážitek mého života! Porod byl vedle toho sranda. Ale já hodně špatně snáším cokoli, co se týká zubů. Mě ji teda vysekávali, ale myslím, že to blbě umrtvili. Píchl injekci a hned začal
Doma jsem si vzala prášky proti bolesti, nateklá jsem byla asi tři dny hodně, pak už se dalo i mezi lidi. Bolel jen zákrok, po lécích rekonvalescence už skoro ne. Za pár měsíců mi trhali horní a to byla úplná pohoda, ani jsem nechtěla věřit, že je venku ![]()
Když jde na sál, počítám, že bude mít i nějaké stehy. Jak čtu Vaše odpovědi, tak to zase tak hrozné nebylo. Na jiné diskusi jsem četla, jak s tím dlouho marodili a měli různé potíže. Já osobně byla na horních a byla to raz dva hotový, jenom ten den to bylo trochu napuchlé.
Nedávno mému tatínkovi, na stará kolena,
trhaly všechny 4 zuby moudrosti (2 a pak další 2). nechal si dát oblbovací injekci, takže byl potom jak v rauši a celý den spal. 2 dny pořádně nemohl jíst, byl nateklej a trochu to prý bolelo. ale jinak v pohodě. též to bylo na sále, takže se brácha bát nemusí ![]()
Ahoj, tak já Ti sem přidám svou hodně negativní zkušenost.
Osmičky mi trhaly-vysekávaly všechny postupně pokaždé cca po roce. První 2 horní proběhly v pohodě, až na drobnost, že u 1.jsem na sále omdlela z nervů a hladu
a u 2.jsem omdlela až v autobuse. Rekonvalescence byla v pohodě.
Nejhorší byly osmičky dolní- samotná operace byla vcelku snesitelná, ale stehy se mi doslova rozpadly už po 4.dnech a dal se mi tam zánět, který nejprve drénovali, ATB jsem byla krytá hned v den operace, ale nic platné to nebylo. Drénovala a vyplachovala jsem asi týden, ale nakonec to dopadlo, že se mi zánět dostal až na kost-čelist, to už jsem myslela, že budu bolestí skákat z okna a muselo se to řešit opět operací-odříznutí celé dásně od čelisti, seškrabání zánětu z kosti a oplach ATB + hospitalizace a infuzní ATB. Brrr. ![]()
Mělo to ale jednu velkou výhodu- zhubla jsem 10kg. ![]()
Takže mohu-li poradit- určitě bráchu na výkon musí někdo doprovodit (zubař se mi po tom omdlení smál, že omdlévají prý převážně chlapi
), a zásob ho tekuto-kašovitými potravinami. Ostatní se asi ovlivnit nedá. ![]()
Mě trhali obě spodní nedávno - první a po cca půl roce jsem šla na druhou. S první byly problémy, nezabrala mi injekce, takže dával další, zub šel těžko ven, musel to i jaksi brousit, kořeny byly křivý a pak jsem měla zánět a chodila obden na výměnu gázy v ráně ![]()
Na druhou jsem se bála, ale bylo to mnohem lepší - injekce zabrala, zub šel ven líp i s křivýma kořenama
a bez zánětu, takže to bolelo tak ani ne týden ![]()
Hlavně po vytržení nevyplachovat a pít opatrně, ať se krev nevypláchne, v ráně se má vytvořit krevní lůžko, to se pak hojí mnohem líp. Jinak může přijít zánět a to je pak nepříjemný
. U toho prvního zubu jsem si nechala předepsat silný prášky na bolest, abych přežila
I když mi řekl, že cca za 2h. můžu i jíst, raději jsem čekala dýl, najedla jsem se před trháním a vyplatilo se ![]()
Až teď čtu, že jde na sál, to jsem přehlídla
Mě trhal normálně zubař, měla jsem je už venku z dásně. Tak to bude asi jinak ![]()
Já mám osmičky venku kompet, ale se spodním ajsem si užila. Zánět jako hrom a antibiotika bolest hrozná. Doporučuju až bude studenější počasí. Při horních mně nebolelo nic.
Ahoj, mě taky trhali. Všechny čtyři, postupně teda. V Brně a stehy jsem měla na všech. Vrchní a spodní mi trhali zaráz a do 20 minut byli venku i se zašitím, vůbec to nebolelo. Jako prevenci jsem dostala ATB na 5 dní, dva dny jsem měla pusu napuchlou, ale nic hrozného.
Ahoj, take pridavam zkusenost - vyrezaval mi je stomatochirurg normalne v ordinaci. Umrtveni, rozruznuti, vyndani, sesiti. Akce tak na 7 minut. Pak jsem tam mela par dni boulicku, zadna zavratna bolest to nebyla (myslim nasledne, trhani nevolelo vubec). Proste jako bezne trhani. Za tyden mi vyndali stehy. Mne ty osmicky vubec nevyrostly, mela jsem je zarostle v dasni a tlacily mi na ostatni zuby. Nevim, co budou delat brachovi, ale podle me to bude totez, rozriznuti sesiti. At se toho vubec neboji ![]()
Byla jsem na čelistní chirurgii. Obě spodní 8 mně vrůstaly do 7. Jednu mi vysekával hodinu a druhou chvilku méně.
V obou jsem měla poté zánět a trvala každá měsíc, než se zahojila. Chodila jsem každý den čistit.
Trhání bylo v lokále, ale jednu jsem měla celkem špatně umrtvenou. Příjemný zážitek to nebyl, ale přežila jsem. ![]()
Doufám, že to nebudeš dávat číst svému bratrovi nebo ho tím nebudeš krmit. ![]()
Zubařka (s praxí zubního chirurga) mi tvrdila, že spodní bývá často horší než horní. A to se mi potvrdilo. Jedna spodní byla horší než obě horní dohromady. Oproti horním dolní šila, dostala jsem preventivně antibiotika a následných kontrol a čištění v dalších dnech bylo víc. Ještě mám jednu spodní, brr ![]()
@Cassi píše:
Byla jsem na čelistní chirurgii. Obě spodní 8 mně vrůstaly do 7. Jednu mi vysekával hodinu a druhou chvilku méně.
V obou jsem měla poté zánět a trvala každá měsíc, než se zahojila. Chodila jsem každý den čistit.
Trhání bylo v lokále, ale jednu jsem měla celkem špatně umrtvenou. Příjemný zážitek to nebyl, ale přežila jsem.
Doufám, že to nebudeš dávat číst svému bratrovi nebo ho tím nebudeš krmit.
Měla jsem to tak nějak podobně, obě spodní 8 rostoucí v dásni do 7, jen to sekání bylo u každé asi tak 20 minut. U první jsem měla „suché lůžko“…brrr, hnus fialovej, u druhé zánět za 2 dny po zákroku a ještě jeden asi za 3 týdny. Hojení jakž takž, asi nastejno, jen u toho suchého lůžka byly tedy nesnesitelný bolesti. ![]()