Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj, potřeboval bych poradit. Máme půjčeno 1,2mio za 3,1% na byt. Jsme ve fázi překlenovacího úvěru (ten je na 16let) a blíží se nám první 6letá fixace. Nikde nemůžu najít na netu jak to chodí pokud budu refinancovat a zda to vůbec jde. Chci poprosit pokud to zrovna někdo řešil na co se připravit? Mají v podmínkách, že nedovolí další zástavní právo atd.
Jde mi tedy především o někoho kdo refinancoval stejný produkt.
Děkuji za postřehy a odpovědi
Nemáme, celkově více platíme úrok a hlavně není anuitní splátka. Čeká se na překlopení úvěru a to se mi nechce. Jen bych potřeboval informaci k těm dokumentům apod a to bude mít pouze člověk který již prošel to martirium ![]()
@potesen píše:
Nemáme, celkově více platíme úrok a hlavně není anuitní splátka. Čeká se na překlopení úvěru a to se mi nechce. Jen bych potřeboval informaci k těm dokumentům apod a to bude mít pouze člověk který již prošel to martirium
No jo, ale tím pádem půjdete refinancovat opět 1,2 milionu, plus předpokládám, budete muset doplatit stavený úrok u MP, ne?
Podle smlouvy a zatím zjištěných informací bych v období fixace zaplatil pár tisíc jen za výpočet částky. Mám představu půjčit si 1,2 mio a z naspořených peněz jen rekonstruovat. Nyní bych za 1,2 mio platil stejně jako nyní a přitom bych zkrátil dobu na 20let místo 25 - respektive to dělá nížší úroková sazba. Jen nevím jak moc přesné informace to jsou
@Tunrida píše:
No jo, ale tím pádem půjdete refinancovat opět 1,2 milionu, plus předpokládám, budete muset doplatit stavený úrok u MP, ne?
Mám za to, že pokud je to v období fixace mohu refinancovat a nedoplácet ten úrok ze zbývajících 10let dokud to bude překlenovací úvěr, ale musel bych si půjčit celou částku už jen kvůli způsobu refinancování.
Máte smůlu. Momentálně neumožňují refinancování. Banka musí dát souhlas se zástavou pro jinou banku - zákaz zcizení - a MP souhlas nedává. Zajděte se poptat do banky a držte si palce, aby se to změnilo.
@Janli píše:
Máte smůlu. Momentálně neumožňují refinancování. Banka musí dát souhlas se zástavou pro jinou banku - zákaz zcizení - a MP souhlas nedává. Zajděte se poptat do banky a držte si palce, aby se to změnilo.
Na to jsem se ptal v MP a tvrdila mi že druhé místo je reálné ale myslím že taky nic moc. Ostatně tohle ale nechce dát žádná jiná banka proto věřím že existuje šance na nejakou hypotéku s odkladem vkladu na katastr.
No uvidím zda se najde někdo kdo to řešil
@potesen píše:
Na to jsem se ptal v MP a tvrdila mi že druhé místo je reálné ale myslím že taky nic moc. Ostatně tohle ale nechce dát žádná jiná banka proto věřím že existuje šance na nejakou hypotéku s odkladem vkladu na katastr.
No uvidím zda se najde někdo kdo to řešil
Poptej se po dobrým finančním poradci, který by s tím pomohl, ale pokud vím tak to momentálně prostě nejde. Jediná šance je zastavit jinou nemovitost a následně zástavu převést. Ale je to zdlouhavý a drahý. Žádná banka bez vkladu na katastr peníze neuvolní. Ostatní banky nemají se souhlasem problém a refinancovat umožňují, akorát ty Francouzi se zprčili a dělají problém.
@potesen píše:
Ahoj, potřeboval bych poradit. Máme půjčeno 1,2mio za 3,1% na byt. Jsme ve fázi překlenovacího úvěru (ten je na 16let) a blíží se nám první 6letá fixace.
A co se píše ve smlouvě?
Je nutné rozlišovat násilný refin překlenovákku a refin ve fixaci. Obecně totiž platí, že při změně podmínek můžete ze zákona utéct rovnou. To přesně sedí na ten konec fixu. Budou se ošívat, ale myslím že nemají šanci se vyvléknout. Stačí mít záznamy, že jste žádali o vyčíslení.
Ta doba 6-ti let tam není pro srandu. Je to vázací doba smlouvy o stavebkku, tj i když nedojde k přidělení řádného úvěru, chová se to jako ukončení normální smlouvy.
Modrá musí započíst naspořené prostředky včetně státní podpory proti překlenováku a zbytek logicky napíše na to vyčíslení. Už by s nimi nešpásoval a šel do normální hypotéky ![]()
Doporučuji nejprve jednat s Modrou pyramidou a zeptat se, jakou dají po šesti letech sazbu. Třeba příjemně překvapí. PO změně fixace vaše smlouva přejde do režimu nového zákona o spotřebitelském úvěru, což vám umožní splatit každý rok až 25% úvěru bez poplatků.
Pokud nenabídnou pěknou sazbu, zkuste finančního makléře. Osobně mohu doporučit GOLEM finance, dobré jméno má i Gepard finance. Ti mají s refinancováním zkušenosti a znají podmínky jednotlivých bank.
@Vrtacka píše:
A co se píše ve smlouvě?
Je nutné rozlišovat násilný refin překlenovákku a refin ve fixaci. Obecně totiž platí, že při změně podmínek můžete ze zákona utéct rovnou. To přesně sedí na ten konec fixu. Budou se ošívat, ale myslím že nemají šanci se vyvléknout. Stačí mít záznamy, že jste žádali o vyčíslení.Ta doba 6-ti let tam není pro srandu. Je to vázací doba smlouvy o stavebkku, tj i když nedojde k přidělení řádného úvěru, chová se to jako ukončení normální smlouvy.
Modrá musí započíst naspořené prostředky včetně státní podpory proti překlenováku a zbytek logicky napíše na to vyčíslení. Už by s nimi nešpásoval a šel do normální hypotéky
Ve smlouvě je že mají dát znát novou sazbu a že se smí odejít. Jen je trochu jiná realita se zástavním právem na katastru kam nechtějí pouštět údajně nikoho na druhé místo.
@swetr píše:
Doporučuji nejprve jednat s Modrou pyramidou a zeptat se, jakou dají po šesti letech sazbu. Třeba příjemně překvapí. PO změně fixace vaše smlouva přejde do režimu nového zákona o spotřebitelském úvěru, což vám umožní splatit každý rok až 25% úvěru bez poplatků.Pokud nenabídnou pěknou sazbu, zkuste finančního makléře. Osobně mohu doporučit GOLEM finance, dobré jméno má i Gepard finance. Ti mají s refinancováním zkušenosti a znají podmínky jednotlivých bank.
Bojím se že moc nemůžou když už teď by mě čekalo ještě 10 let překlenovacího což se rovná 380k na úrocích a pak ještě další z řádného úvěru. Myslím že v současnosti můžu sehnat hypo kde se vším všudy zaplatím těch 300k +- no uvidime, začnu řešit s pyramidou a pak začneme asi dopisovat a snad nam na ten katastr souhlas dají.
@potesen běžná podmínka ve VOP je, že nesmíte dát druhé zástavní právo bez souhlasu původní banky (zástavce). Ale součástí vyčíslení bývá právě souhlas se vstup banky na druhé místo zástavního práva. To stačí. Jinak by to byly z jejich strany obstrukce a to by se jim mohlo vymstít. ![]()
@Vrtacka píše:
@potesen běžná podmínka ve VOP je, že nesmíte dát druhé zástavní právo bez souhlasu původní banky (zástavce). Ale součástí vyčíslení bývá právě souhlas se vstup banky na druhé místo zástavního práva. To stačí. Jinak by to byly z jejich strany obstrukce a to by se jim mohlo vymstít.
taky si myslím