Mohu chtít vrátit i poštovné ?

111verunka111
24.6.13 13:42

mohu chtít vrátit i poštovné ?

Potřebovala bych poradit, na aukru jsem si zakoupila deku s potivy srdíčky pro neteř. Ale přišla mi domů deka s květimani a fakt se mi nelíbí. Tak jsem psala paní(mají internetový obchod), že mi přišla jiná deka než, co udávala na aukru. Ona mi odepsala, že je to jediná deka, co tam mají momentálně, tak proto mi jí poslala a kdybych chtěla mohu jí vrátit a oni mi pošlou obratem peníze zpět. Nechápu, proč to nenapsala rovnou, že tu deku tam nemají, co jsem si zakoupila. A chtěla bych jí ted vrátit, vrátí mi i poštovné nebo mohu to chtít? Jelikož poštovné hradím dvakrát, za zaslání dom a zpět do obchodu 140kč. Děkuji za odpovědi :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4466
24.6.13 13:49

Bylo to nové zboží a je to z obchodu? (mají IČO?) nebo od soukromníka bez IČA?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
24.6.13 13:50

Když vrátíš nepoužitou deku do 14 dnů, musí ti prodejce vrátit i částku poštovného. Ovšem náklady za poštovné, které vynaložíš na vrácení deky, ty ti už nikdo platit nemusí. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
111verunka111
24.6.13 13:53

@Žirafátko je to přímo z obchodu a nové zboží. Docela mě zaráží, když vědí, že jí nemají, proč jí vystavují na aukru? A zašlou mi jinou deku :cert:

• Citovat
  • Upravit
4466
24.6.13 13:54

@111verunka111 měli by ti vrátit peníze a jedno poštovné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
111verunka111
24.6.13 13:54

@macesinka Děkuji :)

• Citovat
  • Upravit
12272
24.6.13 14:02

Pokud zboží neodpovídá popisu, tak se podle mě jedná o rozpor s kupní smlouvou a ty můžeš od smlouvy odstoupit a máš nárok i na poštovné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
24.6.13 14:11

@helenkka nesouhlasím. Sama jsem řešila něco podobného. Koupila jsem si přes internet matraci, která mi nevyhovovala a požadovala vrátit i poštovné. Obchodník nesouhlasil, podala jsem podnět na obchodní inspekci, kde to vyhodnotili tak, že dle zákona jsou povinni mi poštovné vrátit (proběhlo začátkem roku 2012).
Sama jsem si zakládala na konci roku 2012 živnost a vlastní e-shop a protože jsem chtěla mít vše v pořádku, konzultovala jsem obchodní podmínky s právníkem. I právník mi potvrdil, že musím zákazníkům vracet i poštovné. Leda, že by se od roku 2013 zase změnily zákony :?:

http://www.dtest.cz/…e-i-postovne

Ale je fakt, že zakladatelka řeší trochu něco jiného.

Příspěvek upraven 24.06.13 v 14:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
111verunka111
24.6.13 14:18

Holky děkuju za rady :) Jen mě teda trošku štve, že za jejich blbost, budu poštovné hradit zpět k prodejci já :roll:

• Citovat
  • Upravit
37
24.6.13 14:25

@helenkka nic se neděje. Jen se přeci nenecháme odírat. :mrgreen:

@111verunka111 určitě požaduj celé poštovné. Podle toho článku v odkazu máš na něj nárok:

Jaké máte povinnosti při odstupování od smlouvy uzavřené přes internet

Vrátit zboží v přiměřené lhůtě.
Hradit náklady za cestu zboží od Vás zpět k prodejci***.

*** Neplatí v případě, kdy i v rámci 14 dnů odstupujete proto, že doručené zboží trpí vadami (např. zásilka dorazila poškozená, zboží je padělkem či třeba má jinou barvu či velikost aj.).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
111verunka111
24.6.13 14:29

@macesinka aha, jsem to četla, ale asi špatně :) tento článek si raděj dám do záložek, kdyby náhou byl problém, ráda jí to dám přečíst :D

• Citovat
  • Upravit
1309
24.6.13 14:38

Kdyz je rec o koupi i internetu, mrknete prosim na mou diskusi dik

Eshop majla okradl mou mamku :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11522
24.6.13 14:47

A co jim takhle napsat, ze je,,udas" za klamani spotrebitelu :nevim: mozna to bu, bu, bu zabere a vrati oboje postovne..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17013
24.6.13 17:12
@helenkka píše:
Ne. Když vracíš bez udání důvodu, ze své vůle, že ses jen tak rozhodla, tak ti vrací pouze částku za zboží, poštovné ne.O čem píše zakladatelka, je ale reklamace - poslali něco jiného, než si objednala. Pokud je to eshop, tak by měli vrátit i oboje poštovné. Poslala bych jim oskenovaný podací lístek jako doklad, kolik tě pošta stála.

Ano, přesně tak to je, zakladatelka to bude reklamovat, neboť dostala něco úplně jiného :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lenkaj99
24.6.13 17:42

Provozujeme eshop. Pokud chcete vrátit do 14 dnů musí Vám být vráceno poštovné které jste platila při koupi. To další co jste vynaložila vy Vám nevrátí - nemusí (my ho vracíme i tak :-))
Pokud Vám ale poslala něco jiného je slušnost toho eshopu poštovné proplatit jelikož je to chyba jejich ale to je hlavně o morálce. V případě že budete chtít reklamovat, máte nárok ze zákona do 6 měsíců od koupi požadovat bud výměnu a nebo opravu (ve vašem, případě výměnu) a eshop by neměl remcat. Jinak, na reklamaci má 30 dní a na vrácení peněz také 30 dní.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová