Mohu dát výpověď?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
268
30.12.17 16:13

..

Příspěvek upraven 02.01.18 v 12:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.12.17 16:18

@Fazulina dcera pracuje jako lektorka taky na dohodu a další podepisují až během ledna. Druhá dcera ve fastfoodu a taky tak.

• Citovat
  • Upravit
11163
30.12.17 16:36
@Elza56 píše:
@Fazulina Věděla jsem, že kurzy běží do června 2018. Taky jsem měla mít tolik kurzů, že bych si vydělala o 5k víc za měsíc. Myslela jsem, že DPP mám právě na ten rok. Na předchozí brigádě jsem měla DPP od března 16 do února 17.

Ok, chápu. To jsou nějaké jazykové kurzy? Já myslím, že i firma se měla zajímat, zda plánuješ smlouvu prodloužit, ale pokud jsi věděla třeba již před Vánoci, možná bylo dobré se zeptat, jak to vidí oni, že bys už smlouvu prodloužit nechtěla atd. ne to řešit až nyní.

@Anonymní píše:
@Fazulina dcera pracuje jako lektorka taky na dohodu a další podepisují až během ledna. Druhá dcera ve fastfoodu a taky tak.

Jo, podepisují, ale asi třeba už před koncem roku zjišťují, kdo bude pokračovat a kdo ne, ne? Jsem asi vycepovaná z mé práce na univerzitě, kde DPP se musí podepsat pře začátkem činnosti, jinak mi ji nevezmou. Takže třeba v lednu OK, ale kdybych DPP dala na personální třeba 15.1, pak musí být na dobu od 16.1…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
268
30.12.17 16:42

@Fazulina Psala jsem, že jsem to zjistila dnes, že mi vyprší DPP. Mezi svátky jsem dostala jinou nabídku, odmítla jsem. Dnes se dívám na dohodu a zjistím, že mi to končí. Tak jsem volala ohledně té nabídky, zda-li je stále aktuální. Pořád to platí, tak to řeším až teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11163
30.12.17 17:11
@Elza56 píše:
@Fazulina Psala jsem, že jsem to zjistila dnes, že mi vyprší DPP. Mezi svátky jsem dostala jinou nabídku, odmítla jsem. Dnes se dívám na dohodu a zjistím, že mi to končí. Tak jsem volala ohledně té nabídky, zda-li je stále aktuální. Pořád to platí, tak to řeším až teď.

To je divné, ty sis při podpisu nepřečetla, na jak dlouho smlouva je? Já chápu, že je to nepříjemné, ale příště se podívej při podpisu, na jak dlouho dohoda je:-). To Tě asi moc neomlouvá, že nevíš, na jak dlouho máš dohodu:-). Nicméně stále mi přijde divné, že to neřeší ani zaměstnavatel, pravděpodobně počítá s tím, že kurzy dokončíš tak, jak jste se domluvili…

Nicméně zřejmě nic nezmůže, pokud nebudeš chtít dohodu na další období. Ideálně se jít domluvit hned po svátcích. A nešlo by doučit tyto kurzy a ještě přitom vzít i novou nabídku? Přede když je to na DPP, tak to nebude nějak extra časově náročné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
268
30.12.17 17:19

@Fazulina Nešlo, je to v jiném městě a každý den kromě pátku. V pátky jezdím na VŠ. Bydlím sama v jedné domácnosti a o víkendech soukromě doučuji.
Nechci, aby mě něco omlouvalo :roll: Jen mě prostě zajímalo, jestli mám po vypršení platnosti DPP nějaké závazky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65147
30.12.17 17:38

Dohoda se stejně dá vypovědět, ne? Měla by mít 14 denní výpovědní lhůtu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.12.17 17:41

@Fazulina nic nezjišťují, počítá se automaticky, že pokračují.

• Citovat
  • Upravit
11163
30.12.17 18:15
@Anonymní píše:

OK, tak to pak jo. Takže pokud chce někdo skončit, tak musí sám přijít a oznámit to včas, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11163
30.12.17 18:18
@Elza56 píše:
@Fazulina Nešlo, je to v jiném městě a každý den kromě pátku. V pátky jezdím na VŠ. Bydlím sama v jedné domácnosti a o víkendech soukromě doučuji.
Nechci, aby mě něco omlouvalo :roll: Jen mě prostě zajímalo, jestli mám po vypršení platnosti DPP nějaké závazky.

Jasan… Omlouvám se, než jsem to pochopila, tak mi to trvalo. Tak snad to dobře dopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.12.17 20:25
@Fazulina píše:
OK, tak to pak jo. Takže pokud chce někdo skončit, tak musí sám přijít a oznámit to včas, ne?

no spíš bych řekla, že vina je na straně zaměstnavatele, ten by se měl hlavně starat, ne? Zaměstnanec má právo prostě skončit a nepřijít.

• Citovat
  • Upravit
11163
31.12.17 11:02
@Anonymní píše:
no spíš bych řekla, že vina je na straně zaměstnavatele, ten by se měl hlavně starat, ne? Zaměstnanec má právo prostě skončit a nepřijít.

No nevím, podle mě je to o komunikaci. Stejně jako mi přijde divné se před ukončením platnosti smlouvy nezeptat, jak to bude dál, pokud mám nebo nemám o práci zájem, tak stejně tak, jako zaměstnavatel, zajistím prodloužení smlouvy před uplynutím té minulé, popř. se zeptám zaměstnanců, zda mají zájem pokračovat či ne. A pokud je ve firmě zajeté, že dokud zaměstnanec neřekne, že nechce pokračovat, smlouva se mu automaticky prodlužuje (což je především fajn pro zaměstnance, ne?), je nefér říct ze dne na den, že už nepřijdu. Asi je to o slušnosti. Mě by nenapadlo prostě den ze dne nepřijít, snažila bych se domluvit předem o dalším postupu, kdybych věděla, že na další období již o práci nemám zájem, přinejmenším bych to oznámila s předstihem. Ale lidi dneska často netuší, co je základní slušnost. Jak se lidi chovají ke mě, je odrazem toho, jak se chovám já k nim. Ale to už se dneska často nenosí, hlavně, když máme na něco právo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
31.12.17 13:27
@Fazulina píše:
Upřímně, to jsi nevěděla, že ty kurzy běží až do června 2018? Je celkem běžné, že se dávají dohody do konce kalendářního roku a pak se vystaví nové. Pokud s Tebou počítají na celý kurz, pak nebude pro ně příjemné, že nemají náhradu, a takto narychlo se jim bude těžko někdo hledat.Já bych toto řešila mnohem dříve, termíny kurzů jsou přece dané dopředu, ne? Divné ovšem je i to, že s Tebou oni neřešili další DPP od ledna 2018. Já bych se ale ozvala:-). Chybu vidím na obou stranách.

Dohoda může být i na dobu neurčitou. Nebo ať ji mají jako dobu určitou, ale i oni měli řešit, že potřebuješ novou smlouvu.

Já nevím, jestli je možné, aby tě někdo zavazoval k tomu (a jak ti navíc vykáže škodu?) k tomu, že nemůžeš podat výpověď, resp. za to budeš mít sankci (a ještě tak nějak obecně napsaný, jakou - jaká výše?). A zároveň ještě takový závazek přetrvává po skončení smlouvy.

Dali ji DPP, tk ať nesou následky, že dá výpověď a za 14 dní končí. Pokud si nesjednal jinou. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
31.12.17 13:31
@Anonymní píše:
@Fazulina dcera pracuje jako lektorka taky na dohodu a další podepisují až během ledna. Druhá dcera ve fastfoodu a taky tak.

U nás se zase DPP na leden už řešili v prosinci. Kdo neměl, nemohl v lednu pracovat. A jelikžo bylo třeba v lednu dost lidí, tak to bylo třeba řešit předem.

@Anonymní píše:

Tak to jsou dost naivní. Uplynutím doby závazky končí :) A nikdo nemusí nikomu (sám od sebe) jít oznámit, že v lednu už dělat nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11163
31.12.17 18:01
@zvidavajanca píše:
Dohoda může být i na dobu neurčitou. Nebo ať ji mají jako dobu určitou, ale i oni měli řešit, že potřebuješ novou smlouvu.

Já nevím, jestli je možné, aby tě někdo zavazoval k tomu (a jak ti navíc vykáže škodu?) k tomu, že nemůžeš podat výpověď, resp. za to budeš mít sankci (a ještě tak nějak obecně napsaný, jakou - jaká výše?). A zároveň ještě takový závazek přetrvává po skončení smlouvy.

Dali ji DPP, tk ať nesou následky, že dá výpověď a za 14 dní končí. Pokud si nesjednal jinou. :nevim:

Nebude těch 14 dní platit jen v případě, že by chtěla ukončit práci ještě v době platnosti té DPP? Pokud má dohodu do 31.12.2017, pak podle mě 14 dní nemusí dodržet, prostě skončila smlouva atd. Jak ale píše zakladatelka, vypadá to, že s ní počítají a ona nevěděla, že má dohodu jen do 31.12. Mě je jasné, že prostě nemusí přijít, smlouva skončila a je jejich problém, že to neřešili dříve. Nicméně já asi pořád hraju na tu slušnou notu, kdy bych nerada nechávala někoho ve štychu, když se mnou počítá, na druhé straně, pokud oni slibovali více kurzů, které se pak ani neotevřely, pak by neměli být překvapeni, že ona hledá výdělek jinde… Každopádně z obou stran bylo třeba řešit to ještě před ukončením smlouvy a ne až v lednu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat