Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@zuzouš @martina.se Ano, protichudnych rad jsme dostaly, hlavne moje spoluleznice, ktera mela problemy s nalitymi prsy a neprisavanim malyho, hodne. Mne dala nejlepsi radu jedna velmi mlada doktorka; rekla mi: vy vsechno moc resite, radujte se z toho, ze mate zdravy dite a uzivejte si to. ![]()
@Gorlami Jo to mě připomíná, když mi malá celý den řvala, stoupala ji teplota, nechtěla pít a já už nevěděla kudy kam, tak mi řekli: „máte malé miminko, to si myslíte, že bude pořád jen spát?“
![]()
@avm3 Tak nerikam kaslat na vsechno a vubec neresit projevy ditete, ale resit kazdy prd taky neni dobry:) Ale abych se vratila k tematu, preventivni prevazovani pred a po kazdym jidle vcetne pleny mi prijde jako zbytecna buzerace.
@Fjodorka píše:
Obsazené nadstandarty, takže i když jsem měla tiché mimino, tak jsem se kvůli uřvaným cizím dětem za ty 3 dny nevyspala, zbytečná separace první noc + první přiložení 10 hodin po porodu, nejvíc mě štvalo, že jsem nadskakovala pokaždé, když jsem slyšela kroky na chodbě, protože jsem měla malou v posteli a oni nám dávali přednášky, jak dítě musí strávit minimálně první půlrok života na monitoru dechuŽe na každý dotaz měl každý zaměstnanec úplně jiný názor a pokyn, to bylo spíš k smíchu, ale to jen proto, že já měla vlastní názory a na nic jsem se jich neptala, to spolubydlící matky. Kdybych si s něčím doopravdy nevěděla rady, tak by mi to tak vtipné nepřišlo
Jo, to je přesný (u nás teda nikdo na dítě v posteli nic neříkal, ale ty vysoké postele - mimochodem po císaři ideál - s tím stejně tak nějak nebyly slučitelné)… a na pokoji permanentně den otevřených dveří, co by se někdo obtěžoval s klepáním. A ideální doba pro měření tlaku je pět ráno
Nejlepší byli ti doktoři, prý „máte ještě poslední šanci si odpočinout, doma už to takový nebude“ - nevím, jestli mají tuhle větu někde předepsanou nebo tomu fakt věří (ale tomu se nechce věřit mně
Když jsme šli z nemocnice, říkala jsem si, že bych si mnohem radši dala znovu ten první den po císaři, než těch pár dní na šestinedělí.
Jinak k tématu, s tím vážením je to asi docela individuální (ve smyslu vlivu na psychiku při kojení) - mně to naopak dost pomohlo, pořídila jsem si váhu i domů a vážila jsem skoro pořád. Uklidňovalo mě, když jsem viděla, že je přibírání ok.
@lekarnicka28 píše:
@zvědavá borůvka no jo, jenže jsem byla prvorodička a navíc po císaři..i mně ještě hodně kontrolovali. Jo a u nás z porodnice se na revers mohlo odejít, ale jen matka a dítě muselo zůstat v nemocnici. Dokonce tu byl jeden případ, že se matka sebrala na revers i s dítětem a normálně na ní poslali policajty a dotáhli jí zpět, že na to nemá právo. Možná, že už je to teď trochu lepší, ale ještě 1,5 roku zpátky to nešlo, snažila jsem se revers vyběhat kamarádce s dvojčaty po 14ti dnech v porodce, kdy je nechtěli pustit domů, protože jedno z dvojčat pilo MM alternativně a oni chtěli vidět buď kojení z prsa, nebo flašku s dudlíkem a bez toho, že je nepustí..kamarádka brečela bezmocí, všichni 3 Ok, dvojčata přibírala, a le oni měli své kolonky a tam lahev s hadičkou nebyla, takže šlus.
Jako prvorodička bych se samozřejmě taky bála odejít na reverz, ale při dalším dítěti, které by bylo zdravé, tak bych už takový strach neměla. Než se tam stresovat těma sestrama.
Já jsem byla se svojí porodnicí spokojená, nemohu jim nic vytknout, byli báječní, jen se tam taky vážilo před a po kojení. A v den kdy se propouštělo, tak mě strašily, že nás nepusti a bla bla, to mě stresovalo, nedovedla jsem si představit tam hnít ještě celý víkend do pondělka.
@Fjodorka píše:
Obsazené nadstandarty, takže i když jsem měla tiché mimino, tak jsem se kvůli uřvaným cizím dětem za ty 3 dny nevyspala, zbytečná separace první noc + první přiložení 10 hodin po porodu, nejvíc mě štvalo, že jsem nadskakovala pokaždé, když jsem slyšela kroky na chodbě, protože jsem měla malou v posteli a oni nám dávali přednášky, jak dítě musí strávit minimálně první půlrok života na monitoru dechuŽe na každý dotaz měl každý zaměstnanec úplně jiný názor a pokyn, to bylo spíš k smíchu, ale to jen proto, že já měla vlastní názory a na nic jsem se jich neptala, to spolubydlící matky. Kdybych si s něčím doopravdy nevěděla rady, tak by mi to tak vtipné nepřišlo
Taky jsem svou holčičku měla v porodnici u sebe v posteli, spinkala semnou ![]()
Nikdo na to nic neřekl, asi si mysleli, že kojím
![]()
@zvědavá borůvka píše:
Taky jsem svou holčičku měla v porodnici u sebe v posteli, spinkala semnou
Nikdo na to nic neřekl, asi si mysleli, že kojím![]()
Já se po první přednášce už poučila a měla jsem prso vždy v pohotovosti, než se s krávami hádat ![]()
Z těch nemocničních vysokých lůžek mě tak bolely záda, že jsem chodila shrbená a nebyla se schopná narovnat a myslela si, že je to tím porodem (rodila jsem normální cestou).
Až časem mi došlo, že mi vlastně nic není a že to mám z těch jejich lůžek ![]()
@zvědavá borůvka já s druhým taky byla spokojená..ve stejné porodnici 3 roky po sobě.. vše je o lidech. Ale mohl tam někdo na mně něco zkusit s vážením, strašením žloutenkou (u normálně probíhajícího stavu) a jinými..už bych se taky nedala.
@lekarnicka28 píše:
Nooo, ale připrav se na teror. Já u prvního odmítla, aby mi ho krmili UM.. byla jsem po císaři a oni mu hned 2 hodiny po porodu dali první dávku UM.Narodil se pozdě večer, takže mu bylo 2 dny a pár hodin, ale tabulkově dle data už měl 3 dny a ještě nezačal nabírat. Tak ho chtěli dokrmovat..mně se krásně spustilo mlíko a prosila jsem, ať nám dají čas aspoň do toho večera, kdy dovrší ty 3 dny, kdy je normální jít s váhou dolů. Ani za boha.. musela jsem co 2 hodiny probudit, zvážit, nakojit, zvážit, zapsat.. malý nechtěl tolik často pít, někdy nešel ani vzbudit, budila jsem ho tím, že jsem ho vysvlíkla, aby mu byla zima (na radu sestry), sestra tam byla nastoupená co ty dvě hodiny, když jsem nenakojila dost, hnala se s příkrmem, já že ne, tak jsem alespoň vyždímala z prsu požadovaný trošek, který mu z kádinky nalila do krku, se slovy podívejte jaký měl hlad..on chudák polykal, aby se neutopil.. Sestra mi třískala dveřmi od pokoje, vyhrožovala, že napíše do karty, že nespolupracuju, že je potřeba to UM dát. Za 24 hodin malý přibral 130g, doktor jen kroutil hlavou a sestry nám daly pokoj. Takže zkušenost s tím, jaké to je, když v porodnici nejdeš s davem a dovoluješ si vymýšlet extrabuřty a neposloucháš na slovo, mám. S druhým jsem šla k porodu s papírem mnou i manželem podepsaným, že zakazujeme podání UM dítěti bez výslovného souhlasu jednoho z rodičů (pro případ, že se cosi zvrtne, já budu mimo a nebudu moct kojit), ale aby mi mimčo zase necpali UM jen tak, aby měli jednodužší šichtu. Byla jsem připravená na boj, ale vše vzali v pohodě, nikdo to neřešil (změnila se tam údajně vrchní). U nás v porodnici se s převažováním začíná, až když miminko nezačne přibírat..takže minimálně ty první 2 dny se nemusí. Možná by bylo dobré si to pozjišťovat a porodnici zvolit i dle toho..
Já jsem teda neměla císaře, ale taky mi sestry nakrmily dceru UM. Prostě jsem ji chtěla po sprše nakojit a sestra řekla, že už pila, že mám málo mléka. Nechápala jsem proč mi nic neřekly a něco jí dávaly, tak mi vysvětlily, že když se malá narodila hodinu před půlnocí, tak jí druhý den počítají už jako třetí den a na třetí den pije málo..mám se snažit. No vysvětlily -do dneška to nechápu! Kojila jsem a malá sice nepřibyla od prvního dne, ale nepřišlo mi, že by ostatní děti nějak hrozně ty první dny přibývaly. Pak už jsem kojila sama, do 19. měsíců.
Vážení bylo podle mě nahouby, jen stresovalo.
Dobrý nápad napsat si papír, že chci dokrmit jen se souhlasem.
Mělo by to být automatické, ale ![]()
@zvědavá borůvka píše:
Taky jsem svou holčičku měla v porodnici u sebe v posteli, spinkala semnou
Nikdo na to nic neřekl, asi si mysleli, že kojím![]()
Jo, tak to mě si sestra pěkně vychutnala.
Byly jsme tři na pokoji děti spaly. Maminky taky. Já si vzala dceru první den po porodu do postele, chovala jsem si ji a prohlížela. V tom dovnitř vlítla sestra a zařvala: Vy ho máte v posteli, no vy jste se zbláznila!
@sarusa4 tak to jsem měla stejně.. malý narozený ve 21 hod. večer, 2 dny stáří už brali jako 3 dny, dokrmovali, já se šprajcla..a asi jen díky tomu pak normálně a bez problémů kojila do 19ti měsíců ![]()
@lekarnicka28 Tak to jsme měly úplně stejný.
Já jsem z toho teda tenkrát měla dost nervy. Když přišel manžel na návštěvu, tak jsem i brečela, že jim nemůžu vysvětlit, že hodina není to samý jako celej den a že dělám, co můžu.
No ono se pak té samé sestře ještě nelíbilo, že mám mimčo v posteli a že ho nemám svlečený, když paní doktorka už jde ( byly otevřený okna i dveře a byl prosinec).
Ona to dělala i všem ostatním maminkám. Až pak najednou se o mě nestarala. To mi manžel řekl, až cestou z porodnice, že ji za dveřma slušně požádal, aby neotravovala. Ona mu předtím totiž běžela říct, když mi nesl čaj, ať už nechodí na pokoj, že za chvíli končí návštěvy(byly tam o návštěvách všichni tatínci) a to už na něj asi bylo moc ![]()
To fakt zírám ![]()
první dcera se narodila ve středu večer a vůbec nechtěla pít - zkoušely jsme ji přiložit hned po porodu, nechtěla, pak asi půl hodiny po porodu nechtěla, odtahovala se, pak celou noc zvracela plodovou vodu, průběžně za mnou sestřičky chodily pomáhat s kojením, prostě nechtěla, odmítala (ale čůrala dost, kakala, v tomto směru OK), pak v pátek odpoledne už sestřička naznala, že je potřeba ji zavodnit, tak mi dala odsávačku, já jsem trošku odsála, přišlo mi to jako pár kapek, ale sestřička mě pochválila, jak mi to pěkně jde, že to stačí a podala to dceři přes stříkačku přes prst… pak už se malá trochu rozpila (sestřičky stále chodily, kdykoliv jsem je poprosila, klidně ve 3 ráno se mnou hodinu strávila, aby mi pomohla), v neděli prvně přibrala a šly jsme domů
žádné opakované vážení, žádné noční buzení, žádná buzerace
![]()
ale kámoška rodila teď ve stejné porodnici a říkala, že občas se sestřičky taky neshodly (dejte si ho na sluníčko, má žloutenku/proč ho máte na sluníčku, vždyť je úplně v pohodě, příp. trochu ho svlečte, je tu vedro/vždyť vám nastydne, když tu bude svlečený
), ale že jinak naprosto v pohodě…