Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ty jsi matka, takže ty máš právo o svém dítěti rozhodovat. Pokud vážení nechceš, vydupovala bych si to, máš pravdu, že tím kolikrát kojení skončí, protože je matka díky tomu ve stresu. Po nás to v porodnici naštěstí nikdo nechtěl, jen jednou zvážit před a po kojení, orientačně ale nikdo z toho vědu nedělal…
Ja jsem, jako zapominala a za celou dobu jsem to udelala jednou. Taky me to stresovalo, protoze maly vypil malo, ale nakonec pekne pribiral… Vecerni vazeni prirustku bylo OK.
Já teda v porodnici dostala přímo zákaz dítě vážit, ačkoliv váha byla na pokoji. Dítě važily sestry při vizitě, ale výsledky mi neříkaly, aby mě nestresovaly. Dodneška jsem jim za to vděčná.
Takže pokud by to po mně někdo v porodnici chtěl, tak bych to s klidným svědomím odmítla.
Jinak kluk se narodil v pondělí ráno a mlíko se mi spustilo až ve středu kolem poledne. Takže kdybych měla vážit po každém marném pokusu o kojení, tak bych nejspíš nekojila ze stresu vůbec.
Příspěvek upraven 30.07.14 v 09:27
Ono se váží kvůli zjištění kolik miminko vypilo mlíčka, kvůli přibírání a dokrmu. Tohle pochybuji že někde budou ignorovat. Hodněkrát se zdá že prcek pije jak vzteklej a nic extra na váze.
Já přišla z porodnice tak rozložená na sra.ky, že todle už nechci dovolit.
A co zkusit jinou porodnici?
u nás v porodnici se nic takového nedělo (resp. možná u dětí, co měly žloutenku, hodně spaly a málo pily - to si nejsem jistá), moje děti zpočátku stejně pít nechtěly
vážilo se jen jednou denně - před vizitou - a nikdo z toho nedělal kovbojku ![]()
Nooo, ale připrav se na teror. Já u prvního odmítla, aby mi ho krmili UM.. byla jsem po císaři a oni mu hned 2 hodiny po porodu dali první dávku UM.
Narodil se pozdě večer, takže mu bylo 2 dny a pár hodin, ale tabulkově dle data už měl 3 dny a ještě nezačal nabírat. Tak ho chtěli dokrmovat..mně se krásně spustilo mlíko a prosila jsem, ať nám dají čas aspoň do toho večera, kdy dovrší ty 3 dny, kdy je normální jít s váhou dolů. Ani za boha.. musela jsem co 2 hodiny probudit, zvážit, nakojit, zvážit, zapsat.. malý nechtěl tolik často pít, někdy nešel ani vzbudit, budila jsem ho tím, že jsem ho vysvlíkla, aby mu byla zima (na radu sestry), sestra tam byla nastoupená co ty dvě hodiny, když jsem nenakojila dost, hnala se s příkrmem, já že ne, tak jsem alespoň vyždímala z prsu požadovaný trošek, který mu z kádinky nalila do krku, se slovy podívejte jaký měl hlad..on chudák polykal, aby se neutopil.. Sestra mi třískala dveřmi od pokoje, vyhrožovala, že napíše do karty, že nespolupracuju, že je potřeba to UM dát. Za 24 hodin malý přibral 130g, doktor jen kroutil hlavou a sestry nám daly pokoj. Takže zkušenost s tím, jaké to je, když v porodnici nejdeš s davem a dovoluješ si vymýšlet extrabuřty a neposloucháš na slovo, mám. S druhým jsem šla k porodu s papírem mnou i manželem podepsaným, že zakazujeme podání UM dítěti bez výslovného souhlasu jednoho z rodičů (pro případ, že se cosi zvrtne, já budu mimo a nebudu moct kojit), ale aby mi mimčo zase necpali UM jen tak, aby měli jednodužší šichtu. Byla jsem připravená na boj, ale vše vzali v pohodě, nikdo to neřešil (změnila se tam údajně vrchní). U nás v porodnici se s převažováním začíná, až když miminko nezačne přibírat..takže minimálně ty první 2 dny se nemusí. Možná by bylo dobré si to pozjišťovat a porodnici zvolit i dle toho..
Ja rodila v Havl. Brode a tam se nic takoveho nedelo
vaha na pokoji byla, ale vazili tam miminka jen pri vizite
@sissi79 to vážení je ale naprostá blbost. Podle čeho se posuzuje, že dítě vypilo dostatek a nepotřebuje dokrm? Podle nějakých blbých tabulek…ale podle toho se přece vůbec nedá soudit, každé dítě je jiné, některému stačí málo, některé potřebuje víc. Hrotit tohle pár dní po porodu je nesmysl, než se rozjede laktace, často to trvá i 3 a více dní, takže vážení akorát matku vystresuje a pak se děje to, co čtu každou chvíli, že každá druhá nekojí, protože řeší blbé tabulky. Má se sledovat dítě, zda dost čůrá, je spokojené atd., ne váha.
Já s maličkou zažila takový hrozný věci, že podruhé to nedovolím, i kdybych měla odejít na revezr ![]()
@lekarnicka28 to je vážně mazec, co si někde dovolí k ženské po porodu ![]()
Je to stresující to je fakt, taky nám hrozili, že nás nepustí domů ![]()
Já to vidím taky tak, že je to úplně zbytečné, já u první vážila, nenavážila nic, malá hladová a dokrmit jí nechtěli…jen mlely dokola kojte každou hodinu.
a to si to chodili opisovat každou půlnoc. ![]()
@lekarnicka28
Ty jo, než tohle tak bych odešla na reverz a byla se svým miminkem v klidu doma v postýlce a kojila podle potřeby a hlavně v klidu a pohodě.
Ahoj, chtěla jsem se zeptat jestli mohu v porodnici odmítnout: převažování novorozence po jídle, před jídlem a vážení pleny?
Přijde mi to k ničemu a akorát to maminku strašně stresuje…
Samy víte, že kolikrát se to falšuje i sestrama, aby maminka mohla domů a ještě jsem neslyšela, že by na to někdo umřel…
Je to trošku kontroverzní a tak píšu anonymně. Jsem čerstvě těhotná a u prvního jsem si teda užila. Měla jsem z toho převažování a odměřování takový stres, že jsem se ani nerozkojila.