Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Automaticky jsem předpokládala, že koupíme monitor dechu, je psaný skoro v každém seznamu „výbavičky“. Ale lékař mi řekl, že to je k ničemu (u zdravých donošených dětí), že to rozhodně není prevence náhlého úmrtí. Prý se nikdy neprokázalo, že by to dětem zachránilo život. Jaký na to máte názor?
Druhá věc je, že dítě spí v šátku, v kočárku, v mé posteli, ve vlastní postýlce. Monitor dechu funguje jen v postýlce, jinak je asi třeba ten na plenku? Ale funguje třeba i u miminka v šátku? ![]()
U prvního jsem ho měla pro ten pocit, že ho mám. U druhého byl důrazně doporučen, ale první 3 měsíce stejně v postýlce nespal…
@Hadumi a kdo ho doporučil? spal u tebe? to už monitor nejde dát?
@Imamother Ten připínák na plenku u nás byly jen vyhozené peníze. Jak se dítě nějak zavrtělo nebo přetočilo hned to pípalo, a než se mi to podařilo pod bodíčkem vypnout, většinou to vzbudilo dítě. Jinak monitor dechu ti u náhlého úmrtí nepomůže, ale třeba po očkování, u nemocí jsem díky tomu byla klidnější. Ony se ty děti někdy jen zapomenou nadechnout a jak se to rozpípá, tak je to „nahodí“. I u dušení nebo polknutí zvratků by to včas reagovalo. Za mě -) pro klid maminky ano. Já osobně byla klidnější, když po obědě nebo v noci spali děti s monitorem…
My ho koupili, dokonce jsme ho měli i v doporučení ve zprávě z porodnice. Byla jsem prostě klidnější.
Já mám pro děti monitory za plenku. V šátku by ale nefungoval, to by zabíral i tvoje dýchání ![]()
My ho meli a rozhodne jsem byla klidnejsi, uz proto ze malou po porodu krisili, takze jsem byla vyplasenejsi. Doktora jsem se neptala, z logiky veci prece lepsi mit neco, co te upozorni na problem nez ten problem zaspat a vsimnout si, az kdyz je pozde. V satku ovsem monitor prece nepotrebujes, poznala bys, ze dite nedycha
v kocarku spi na prochazce, kdy na nej vidis. V posteli rodicu nevim, jestli bych to poznala, jsem schopna zaspat padajici dite
Ale tam by ti monitor chytal rodice, takze k nicemu.
@Imamother Měla jsem ho u obou dětí. Nespali vždy v postýlce (zvláště první syn se pořád budil, takže ten spal většinu prvního rok a půl u mně v posteli), ale když zrovna ano, monitor jsem zapínala. Do jaké míry je to zbytečnost…nevím. Každopádně dítě se může přestat dýchat i z jiné příčiny, než ze syndromu náhlého úmrtí. Například se dusit. Říká se, že spaní s rodiči je také taková prevence proti náhlému úmrtí…tak jsem to brala. Ne, že bych dokázala zaregistrovat, že náhle dítě přestalo dýchat…to podle mě nejde, ale že svým vrtěním (dýcháním) dítě neustále stimuluješ k jeho životním funkcím. Vysvětluju to jak pako, ale snad chápeš, co tím myslím ![]()
Já měla monitor pujčený z porodnice za asi 900,– z toho mi 600,– platila pojišťovna. Takže za 300,– na půl roku pro můj klid super. Četla jsem spoustu příběhů maminek, kterým monitor zachránil dítě. Byla jsem klidnější když měla rýmu, taky trpěla na reflux, takže za mě ano
Myslím že to je zbytečný… Mám 3 děti a nikdy jsem nad tím ani neuvažovala
Proti náhlému úmrtí nepomůže, ale nebýt monitoru, tak by tu dnes nebyl můj devítiletý synovec. Švagrová byla ve sprše a malý si nečekaně ublinknul (poprvé a naposled jako miminko) kdyby nebyl monitor, tak by se vrátila k mrtvému dítěti. Než vylítla ze sprchy kluk už modral.
@sunshine125 malej byl strašně blici mimino, i kvůli tomu jsem byla ráda, že ho máme. I když časem spal v noci hlavně u mě v posteli.
U prvního jsem ho neměla, nebyl nějak důvod. Na SIDS to podle mě (a některých studií) nepomůže a neměli jsme žádné rizikové faktory. U druhého jsem ho pořídila, protože byl blicí a bála jsem se zadušení, když jsem viděla, že ublinkává i ve spánku. Spal buď v postýlce nebo v košíku, měla jsem dvě desky a přenášela jen jednotku. V kočárku jsem to neřešila.
Co se toho na plenku týče, tak zkušenosti nemám, ale kamarádka si na něj stěžovala, že to pořád pípalo, když se dítě vrtělo nebo otáčelo.
@Imamother v porodnici pro komplikovaný porod a až po porodu zjištěnou VVV srdce. Spal se mnou a monitor byl v postýlce, mám deskový. Když spal se mnou, tak jsem byla klidná, nějak jsem neměla potřebu ho strkat do postýlky.
Před měsícem monitor houkal, já se vzbudila a říkala jsem si, proč si sousedi nevypnou ten alarm u auta. Několik minut mi trvalo, než mi to docvaklo
, dostal se mimo desku.
My používali už v porodnici, ale byly to nedonošeňátka. A když jsem viděla jaké haló nastalo mezi sestrami vždy když spustil monitor, tak jsem neváhala v pořízení ani minutu. Za mě lepší deset planých poplachů než jednou o tom nevědět. Ale je pravda, že všechny mé děti spaly v postýlkách.