Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, potřebovala bych poradit ohledně montesorri metody od někoho kdo to provozuje doma, moc se mi tato metoda líbí, ale plně jí asi nechápu, může to vadit že i tak, ji budu provozovat, nemůžu naopak vývoj dítěte nějak narušit, když něco vynechám? Koupila jsem si knihu a hodně se snažím nacházet informace na internetu, ale je tam jen málo úkolů pro děti věku mé dcery (2,5 roku). To vyučování je asi lepší dělat dopoledne, že? A vadí, když třeba nějaký den vynechám nebo to musí být striktně každý den? Ona totiž si ji babička bere 1 nebo 2 týdně k sobě a to by jsme pak měli 2 dny vynechané a kdybych přestala dávat k babičce, tak se urazí a nebude s námi mluvit
. A ještě co nechápu, pokud jsou 2 úkoly co by se měli učit ten den, jak to mám natáhnout na tu hodinu a půl, přijde mi, že to budeme mít za 20 minut sfouknutý
. Ještě jsem s touto metodou nezačala, chci se pořádně připravit, než začnu. Díky za rady
Jo a ještě by mě zajímalo, jestli to má smysl to s dcerou dělat, když nepůjde do montesorri školky (je od nás vzdálená víc jak 40 km). Chtěla bych to provozovat i když bude chodit do klasické školky, doma po školce, jenže mi vrtá hlavou, když to teď budu dělat dopoledne to učení, jestli pak nebude vadit, že to bude třeba potom až kolem 3 hodiny až přijde ze školky.
Co to máš za knihu?
já teda nejsem žádný odborník na Montessori, ale hlavním smyslem je podpořit dítě v tom, o co samo jeví zájem a nabídnout mu takové aktivity, které tento jeho aktuální zájem ještě rozvinou. Ve 2,5 letech bych žádné „řízené“ úkoly shora nedávala (ono je to vlastně blbost a přímo proti té metodě). Nejlíp uděláš, když malou necháš dělat, co má zrovna chuť, spolu perte, uklízejte, vařte.
Na FB najdeš několik skupin, kde se můžeš inspirovat a případně poradit, případně koukni na tyhle stránky: http://www.howwemontessori.com/…-montessori/ http://www.mothering.cz/
Tak to jsou úkoly jako přesypávání rýže, tím se pak naučí nalévat si pití, potiché zavírání skříněk atd. Dyť na to jsou i ty montesorri pomůcky, jako třeba zapínání zipů knoflíků a tak, to jsem myslela tím učením, díky za ty facebookový stránky, na některých už jsem, ale ty se spíše zaměřují na starší děti, tak pročtu tyto, díky
@Dana 07 A opravdu si myslíš, že když dítě nebude dvakrát týdně u babičky přesýpat rýži, tak by to mohlo něčemu vadit? Já myslím, že babičky jsou často víc „montessori“, než tušíme, např. když jdou s vnoučetem upéct bábovku a nechají ho pomáhat. Vykašli se na systém a dril, vezmi si z toho to, s čím se ztotožňuješ, a přestaň blbnout s nějakým učením malého prcka 1,5h denně.
Jen mě to prostě zajímá a chci to zkusit, pokud se mi něco nebo malé nebude líbit, tak s tím přestanu. Jde mi i o to, že se mi malá nudí a myslela jsem, že bych jí tak mohla zabavit a něco by z toho měla.
@zrcadlo píše:
@Dana 07 A opravdu si myslíš, že když dítě nebude dvakrát týdně u babičky přesýpat rýži, tak by to mohlo něčemu vadit? Já myslím, že babičky jsou často víc „montessori“, než tušíme, např. když jdou s vnoučetem upéct bábovku a nechají ho pomáhat. Vykašli se na systém a dril, vezmi si z toho to, s čím se ztotožňuješ, a přestaň blbnout s nějakým učením malého prcka 1,5h denně.
no asi tak. zakladem je venovat se diteti a pribirat ho k beznym domacim cinnostem formou hry.
tudiz napad, ze jednou za den na 2 hodiny udelam montessori „vyucovani“ a jinak si pujdu po svych, to mi prijde ponekud zvlastni.
Příspěvek upraven 04.02.16 v 14:46
@Dana 07 Tak ve FB skupinách, které sleduju já, se často řeší děti mnohem menší než 2,5 roku. A pomůcky existují, ale jejich použití by mělo vycházet z přirozeného zájmu dítěte. Chce si malá nalévat sama pití? Pokud ano, fajn, zkoušejte to (klidně i s tou rýží), pokud ne, je zbytečné jí to nabízet.
@Dana 07 píše:
Jen mě to prostě zajímá a chci to zkusit, pokud se mi něco nebo malé nebude líbit, tak s tím přestanu. Jde mi i o to, že se mi malá nudí a myslela jsem, že bych jí tak mohla zabavit a něco by z toho měla.
ano, ale pochop, ze jde spis o celkovy pristup k diteti a jeho vychove. ne u nejakou rizenou cinnost na hodinu denne v presne urceny cas ![]()
@Ali-Ali píše:
ano, ale pochop, ze jde spis o celkovy pristup k diteti a jeho vychove. ne u nejakou rizenou cinnost na hodinu denne v presne urceny cas
Přesně!
@Ali-Ali Malé se věnuju až, až, hold jsem ji chtěla udělat ještě takové zpestření a zabavit ji zase něčím jiným, zkoušela jsem už pár cviků monte, ale jen tak v průběhu dne, bavilo ji to, tak jsem si řekla, že by to nebyl špatný nápad dělat to každý den a cíleně.
@Ali-Ali A kdo říkal, že se jí pak jako nebudu věnovat? To jsem snad nikde nepsala ne?
@Dana 07 píše:
@Ali-Ali A kdo říkal, že se jí pak jako nebudu věnovat? To jsem snad nikde nepsala ne?
ja to myslela jako jet zbytek dne jak normalne, „po staru“. tak ze se nemusis certit.
Nevím proč by to takto měl být problém, děti v monte školce, se také učí a pak si doma hrajou u nás akorát nebude to učení dlouhé jako ve školce.