Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A co malého trochu zapojit do přípravy večeře, už není úplně malý a mohli byste si u toho popovídat? Tatínek by si mezi tí trochu odpočinul a pak se mu věnoval.
Asi bych se snažila nabídnout synovi jednu činnost, kterou s ním budeš dělat, např. že si postavíte něco z Lega, přečtete knihu nebo zahrajete hru a pak že musíš jít vařit večeři/chystat na zítra/… Stejně tak tatínek, že si nejdřív odpočine, např. půl hodiny („až bude velká ručička na…“). A snažit se mu nabídnout i něco, co pak bude dělat sám - např. „co kdybys postavil…“. Aby se naučil hrát si i sám, bez vás.
Nelze dítě vypustit na zahradu?
Ale zkusila bych se asi inspirovat v různých sbornících her a aktivit pro malé děti… Zkusit mu dát třeba něco vyrábět apod. Nebo ho zapojit do domácích prací formou hry (maminka vysává, David bude zvedat věci, aby se prach nikam neschoval - nebo u vaření dát mu nějakou práci, třeba loupání škrabkou je bezpečné a jednoduché…). Já mám tu zkušenost, že malé děti jsou rády zahrnuty do společné práce, když ji vnímají jako zábavu.
@shadowgirll Ahoj, tak my máme děti 3, manžel dělá 12ky, když má ranní, tak chodí domů v 19 hodin. Děti se na něho sesypou, chtějí si hrát, vykládají mu zážitky ze školky. A on se jim teda věnuje, únava je vidět, věřím, že by si radši sednul a odpočíval, tak ale máme děti a knedlit u telky holt pořád nejde. Stehně tak ale když je fakt unavený hodně, tak jim prostě řekne, že hrát si budeme o víkendu, kdy je víc času, sedne do křesla a jen s nimi povídá. Nejlepší hra pro mě, kterou moc nebaví hrát si s hračkami, jsou deskové hry a karty, u toho můžu sedět, pít kafe a ještě s děckama povídat. Anebo být hodně venku.
Vyhoda sourozencu, jsou o rok od sebe, ale kazdy chodi do jine tridy v MS, tak jsou pak hrozne radi, ze se zase vidi, zalezou si do pokojicku a hrajou si, do ty doby nez je vecere.
Takze mame s manzelem cas sami pro sebe.
Pokud bych to mela tak jako ty, udelala bych treba 2 hraci odpoledne v tydnu, zbytek dni aby si hral sam (malovani, modelina, pisek, vystrihovanky apod.)
A co ho zapojit třeba když děláš jídlo?
Já mám dvě děti, takže mně k hraní nepotřebují, vystačí si sami.
bohužel rozkrajet se člověk nemůže.
@shadowgirll V pokojíčku sama vydrží tak 5 minut, hraje si spíš nám na dohled. spolu hrajeme pexeso, malujeme, píšeme písmenka, dělá úkoly ve Sluníčku nebo v omalovánkách, číst většinou nechce, to máme až před spaním, ale chodíme do knihovny, tak jí připomínám at si ty půjčené knihy prohlédne, pomáhá něco přinést odnést, nakrájet zeleninu (mám takový relativně bezpečný vlnitý krájítko z tescomy), ale já nedělám teplou večeři, takže to tolik netrvá, s tátou hrajou třebas půl hodinky něco na pc společně, ptám se jak bylo ve školce. Tablet má výhradně na cestování. taky na mě dost visí, protože se ráno nevidíme, vypravuje ji tatínek. Když je teplo, tak je venku na zahradě, když se vrátím z práce a už si tam hraje, pak ji třeba prosím aby mi šla pomoct zasadit semínka, vytrhat mrkve, sklízet ovoce. Baví ji pomáhat, je zvyklá, ale taky vydrží 5-10 minut.
No já mám to samé akorát je mu 3 a půl a chápe to… myslím že Váš 5ti letý by to taky mohl pochopit. Já dorazím z práce, chvilku si s ním pohraju, teď ho baví karty hrajeme prší, stavíme lego, člověče nezlob se nebo jinou deskovou hru, pak mu říkám jdu chystat večeři budeš si buď hrát sám nebo ti pustím nějakou pohádku. Nebo maminka si potřebuje odpočinout teď si budeš hrát sám nebo na něco koukat. Do toho jsem v 6tém měsíci. Když je tam tatínek je to velká výhoda. Chvilku se mu věnuju a taky potřebuju prostě fungovat v domácnosti. Chystat na další den manželovi do práce, večeři na ten den atd…
Tak upřímně, já třeba moc nechápu ženské, které prostě „TED VAŘÍ VEČEŘI“, nebo „TED PEROU“. Tyhle věci dělám prostě průběžně tak nějak za pochodu a ani je nevnímám. syn má 4 r a taky se na tatínka pověsí hned ve dveřích. Ale on ho teda neodhání a rád si s s ním pohraje, ikdyž někdy je prostě unavený, takže až se ho kluk trochu nabaží tak ho odlákám a jde se mnou. Když jde manžel třeba sekat dřevo, krmit koně apod tak prostě kluka vezme s sebou. To samé já, jedu nakoupit s malým, manžel si odfrkne. ![]()
@shadowgirll touhle dobou se nám mladej budí z odpol spánku a následuje až do 7 do večera hraní. „pracuju“ buď brzo ráno nebo od cca 1 do 4 - kdy je mládě v klidu a když pak spí. Nákupy a pod dopol. Tohle je vždy čas věnovaný dětem. Chlap je tu jen pár dní v týdnu, ale když tu je, věnuje se
až půjdu do práce, vařit budu večer, až děti zaplujou ![]()
Tak určitě chodíme ven na procházku nebo vyšleme před barák s bublifukem nebo křídami.
Zkus malého trochu úkolovat, aby si zvykl si pohrát také sám. Třeba nějaké nenáročné úkolky pro předškoláky nebo něco namalovat. Zatím jen takové pětiminutovky, pak prodlužovat. Je dobré střídat náročnější úkoly a oddychovky. Pro dceru je motivace, když třeba chystá nějaké překvapení - něco poskládá, vybere hru, kterou si chce zahrát, něco zajímavého namaluje apod.
Doporučuji smart hry od Mindok, ty jsou pro jednoho hráče. Když pochopí princip, klidně to pak zvládne sám. Konkrétně třeba Chytré autíčko, Náklaďáky, Zámecké schody nebo Barevný kód.
@shadowgirll tlačit muže? to máš těžké…ano, můj chodí taky unavený, ale hold máme rodinu, tak se jí věnuje - a rád. Malou odpoledne bere automaticky ven nebo se jí věnuje. Odpočívá se u nás večer, až je tu klid (naštěstí už o půl osmé). Rodinu si člověk nepořizuje pro „potěšení ve volných chvílích“, je to taky trochu dřina ![]()
Ahoj. Jak si organizujete odpoledne se školkovými dětmi? Naše situace: Dojíždím za prací do krajského města, domů dorazím obyvkle mezi pátou a půl šestou a malá se na mě samozřejmě vrhne. Hned. Chce si hrát, pozornost maminky za všech okolností… I když si vymíním čtvrhodinku na umytí rukou, převlečení.. chodí se ptát, zda už jsem hotová a co budem dělat, často jdeme ven. A já si ani neodfouknu a rovnou na hřiště. Do toho vše stojí - nádobí z rána, večeře, prádlo, příprava oblečení na zítřek atd. Takže začínám v podstatě něco málo dělat pro domácnost až v devět, kdy usne. Takže teď tu vysypávám písek z bot, přede mnou kopec nádobí a žehlení aspoň pár triček na zítra. Prostě kalup od rána do večera. Tátu máme, ale chodí na odpolední, takže s pomocí přes týden nemohu počítat.
Ráda bych okoukla, jak to máte jinde. Díky!
Jsem doma s mladší, starší vyzvedávám po obědě, jdeme na procházku, hrajeme si, kolem páté večeříme. Od září jde do školky i mladší, nechala jsem si ještě rok neplaceného volna abych je mohla vyzvedávat po obědě a trávit s nimi čas, vůbec si nedovedu představit, jak to budeme praktikovat, až půjdu do práce.