Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj vsichni. Potrebuji se asi hlavne vypsat, mozna uklidnit, ze to je jeste normalni. Dceri je presne 2,5 roku. Snazim se ji vychovavat jak nejlepe umim a samozrejme delam hodne chyb, kterych pozdeji lituji. Snazim se hodne vysvetlovat a veci resit po dobrem. Ale nekdy mam pocit, ze na ni plati jen zvyseni hlasu a „vyhrozovani“. Je hrozne divoka a v tom vidim ten nejvetsi problem. Ma se oblikat a behem toho zacne litat po byte, zpivat nebo prerikavat basnicky a k tomu treba jeste tancovat. Ma jist a nevydrzi na zadku. Vi, ze se ji u stolu, ale udrzet ji u stolu je silena prace. Musi aspon presedat ze zidle na zidli. Nerekla bych, ze je vyslovene neposlusna, ale tvrdohlava urcite. A k tomu s tou divokosti tvori hroznou kombinaci. Mam strach, ze jednou zbori skolku
Neco ji vysvetluji nebo rikam co ma delat a ona u toho poskakuje a vypada, ze me vubec nevnima. Nebo zacne blbnout a treba doslova zpivat, ze to delat nebude. Ja na ni treba 3× mluvim v klidu a pak mi rupnou nervy a zacnu kricet a pak uz vetsinou poslechne. Nekdy pripadne placnu a vetsinou toho pak lituju. Jinak je rekla bych sikovna. Krasne mluvi, umi nespocet pisnicek, rikanek, umi spoustu barev, vydrzi si celkem sama hrat. Kdyz ji neco zaujme ma i celkem dlouhe soustredeni. Ale jinak je jak utrzena z retezu. Poradite treba jak na takove dite? Popripade kdy se treba vase dite trochu zklidnilo? Snazim se byt v dulezitych vecech dusledna, jinak ji nechavat vic volnosti. Ale mam nejak pocit, ze delam vse spatne. Zavidim maminkam, kdyz nekdy vidim takove ty klidne deti. Kam je postavi, tam cekaji. Dekuji, pokud jste docetli az sem
![]()
Mám doma podobný exemplář a řekla bych, že je to normální. Jen jsem si ji naučila na „počítám do 3 a pak bude zle“ a dál než ke 2 nikdy nedojdu
chce to vysledovat, co na ní platí a tu důslednost dodržet za každou cenu ![]()
A dítě „mouchy snězte si mě“ bych nechtěla ![]()
To jsem zvědavá, co kdo poradí, protože mám doma to samé v bledě modrém, tak se vtírnu ![]()
Já se zdovolením také zavěsím, mám doma také takového. Jen musím říct, že bych dítě, které člověk někam postaví a ono tam je ještě za x minut a hodin bych nechtěla. Aby byl klidnější ale ano
To samé. Dnes na sebe shodil skříňku i s TV
Anonym. Aby na mě nezavolali socialku
@weyky píše:
Mám doma podobný exemplář a řekla bych, že je to normální. Jen jsem si ji naučila na „počítám do 3 a pak bude zle“ a dál než ke 2 nikdy nedojduchce to vysledovat, co na ní platí a tu důslednost dodržet za každou cenu
A dítě „mouchy snězte si mě“ bych nechtěla
Taky počítáme do tří.
Divoši se hodí do tohohlo světa. ![]()
Neboj, kdyz budes trpeliva a dusledna, zadny odpad spolecnosti z ni nevyroste. Jestli je spolecenska, zkusila bych skolicku, prip vylety, krouzky.aby se mohla co nejvice vyventilovat. Tanecni skolicky jsou mnohdy uz od 3 let, treba by ji vzali uz ted. ![]()
Telesne tresty a vubec tresty neuznavam.
Příspěvek upraven 31.01.16 v 21:07
Nekdy mam ale pocit, ze ani to pocitani nevnima. Nekdy vyslovene ceka a zkousi a jak reknu tri tak vylitne a jde to udelat. Treba se oblikat. Nekdy ji u oblikani honim po celem byte, protoze se madam rozhodne, ze budem hrat na schovku
Mám doma něco podobného
Takže asi nemá cenu to moc řešit, páč je to normální a musíme prostě počkat, až z toho vyrostou… ![]()
@nico2 píše:
Nekdy mam ale pocit, ze ani to pocitani nevnima. Nekdy vyslovene ceka a zkousi a jak reknu tri tak vylitne a jde to udelat. Treba se oblikat. Nekdy ji u oblikani honim po celem byte, protoze se madam rozhodne, ze budem hrat na schovku
všude stejný koukám ![]()
Já vedu zítra poprvé toho našeho divocha do školky, tak vám dám vědět, jestli to bude mít nějaký účinek ![]()
Je hodne spolecenska. Za 14 dni ji chci zkusit dat do soukrome skolky. Ale uz ted se desim co tam s ni budou delat
Aby to tam fakt nezborila. A aby se tam jeste vic nezdivocila. I kdyz to uz snad ani vic nejde!
Moc vsem dekuju. Ten pocit pochopeni a stejne zkusenosti je pro me velke uklidneni. Svagrova ma totalne klidne deti. Posadi je k jidlu a vydrzi klidne pul hodiny u stolu a ukaznene pomalu ji. Tak mam nekdy pocit, ze nase mala je proti nim uplny exot.