možnost vzniku nároku na ppm

3966
4.3.10 08:46

možnost vzniku nároku na ppm

Ahoj.
Chtěla bych vás poprosit o radu. Je nějaká možnost jak získat nárok na ppm v průběhu rd, když mi pracovní poměr skončil během první mateřské? Chtěli bychom druhé dítko, ale nemám nárok na výběr délky rd a nevím, jestli bychom zvládli být doma s dvěma dětmi za 3800,–. Mockrát děkuji za pomoc.

Příspěvek upraven 14.01.11 v 20:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101642
4.3.10 08:52

Pokud ten nárok potřebuješ jen kvůli 3 leté RD, tak stačí aby po tvém šestinedělí nastoupil na chvilku na mateřskou partner, pak on požádá o RP, zvolí délku, k dalšímu měsíci ho převede na tebe a je to.
Jinak leda nastoupit do práce nebo zřídit ŽL a splnit těch 270 dní účasti na nemocenském pojištění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3966
4.3.10 09:05

možná by byl schůdnější ten živnosťák :nevim: Netušíš jak by to bylo s daněmi kdybych ho nahlásila na vedlejší činnost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
4.3.10 09:09

Pokud jsi na RD, tak podnikání bude vedlejší činnost. Daně musíš ale platit vždy z každého příjmu (po odečtení výdajů). Co nebudeš muset (zatím) platit, je zdravotní a sociální pojištění (to se platí až od nějaké výše příjmu - ale nevím kolik, kdyby někdo věděl, budu ráda :wink: ). Každopádně se ale musíš přihlásit k nemocenskému pojištění (které je u OSVČ dobrovolné), protože z nemocenského se počítá PPM. Minimální nemocenské pojištění je tuším 56 Kč měsíčně, maximum je něco pod tisícovku. Pokud ještě nejsi těhotná, tak zvol to minimum a jakmile otěhotníš (nebo před nástupem na MD) můžeš to nemocenské doplatit, abys měla nárok na slušnější PPM. Jako OSVČ musíš být nemocensky pojištěná minimálně 180 dnů, abys měla nárok na PPM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3966
4.3.10 09:19

Domi díky,
no já bych asi neměla výdělek žádný :nevim: žl bych si žřídila fakt jen kvůli té ppm, jestli to teda je možný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
4.3.10 11:37

Ta rozhodná částka pro placení sociálního pojištění je zdá se 56 902 za rok. Více zde: http://www.cssz.cz/…_tabulka.pdf

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Via
5078
4.3.10 13:14

Chtěla bych se zeptat jak to je, když mi zanikne pracovni poměr a porodím po delší době jak 6. měsíců? Na co pak mám nárok? Na PPM ne, to mi je jasné…asi to pak budou ty 4 roky RD, že? Jak to dají bez možnosti výběru, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6093
4.3.10 13:17

Via, kdy máš TP a kdy ti skončil pracovní poměr?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3966
4.3.10 13:18

Via s ppm nevím, ale na volbu rd mít nárok budeš pokud si za poslední tři roky odpracovala alespoň 270 dní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
4.3.10 13:29

Na ppm bys měla mít nárok, poud na MD NASTOUPÍŠ v ochranné lhůtě půl roku od ukončení pracovního poměru (řídí se to nástupem na MD, ne termínem porodu - kdybych se pletla, tak mě opravte :wink: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4162
4.3.10 13:35

Nárok na PPM máš v případě, pokud na mateřskou nastoupíš do 6 měsíců od skončení PP a zároveň jsi byla v posledních 2 letech alespoň 270 dní nemocensky pojištěná (pracovala). Jinak jdeš rovnou na rodičovskou na 4 roky a nemáš možnost výběru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Via
5078
4.3.10 14:03

Díky, jak nemám konkrétní příklad tak jsme v pasti. V takových věcech se vůbec nevyznám. Pracuju déle jak dva roky a jak už mi někdo psal na jiné diskusi…ochraná lhůta vlastně nekončí datem porodu, ale datem kdy nastoupím na tu mateřskou a to je 6 - 8 týdnu před porodem, že? Takže musím být aspoň v 2. mesíci když ukončím PP, aby měla nárok (nějaká rezerva být musí :lol: ). No, ale jak je to když po tu dobu těch 6 měsíců budu na nemocenské? Raději se ujišťuju, je to se mnou složité, co :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4162
4.3.10 19:07

Ano, 6 - 8 týdnů. Když Ti skončí PP a půjdeš do týdne marodit, tedy v ochranné lhůtě pro nemoc, prvních 14 dní jsi doma zadarmo, od 15 dne Tě platí sociálka. Těch 270 dní se počítá k datu nástupu na tu PPM, takže i když teď třeba 270 dní splňuješ, v té době už to tak být nemusí. Kdy Ti smlouva končí? Ať víme, kolik máš času na těhotnění. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Via
5078
4.3.10 20:25

No času určitě moc není…měla bych skončit na konci srpna. Asi 22.8. by se měla vrátit kolegyně, takže já končím. Když to nestihneme, tak nevadí…dítě si sice mo přeju. Ale co už :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
10.3.10 17:20

Ahoj i když už nejsi zaměstnaná tak u druhého dítěte budeš brát 21 měsíců 7600kč a pak do 4 let dítěte
3800kč není to tak že hend bereš 3800kč.A můžeš si při rodičovské přivydělávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat